En Sıcak Konular

Askerlik kısalıyor

2 Ekim 2010 11:30 tsi
'Tek tip' askerliğe 'Üniversiteliler mağdur olur' itirazında bulunan hükümet, yeni bir projeyi masaya yatırdı. Buna göre askerlik 12 aya, 'kısa dönem' ise 6'dan 4 aya iniyor.

AK Parti MYK'da ortaya çıkan itirazlar üzerine "tek tip" askerlik düzenlemesi Hükümet kanadında tekrar masaya yatırılıyor. Genelkurmay'ın Başbakanlığa sunduğu metin üzerinde ciddi değişikliklere gidilecek, düzenleme de bambaşka bir hal alacak. AK Parti'nin yapılacak ilk MYK toplantısında tartışmaya açılması beklenen yeni düzenlemenin temelinde, "üniversite" itirazı yer alıyor. AK Parti kurmayları, 15 aylık uzun dönem askerlik süresinin 12 aya indirilmesine sıcak bakıyor. Ancak itiraz, üniversite mezunlarıyla orta öğretim mezunlarının aynı kefeye konulması noktasında geliyor. Bu doğrultuda yeni düzenlemede 15 aylık sürenin 12 aya indirilmesini öngören bölümlerin kalması bekleniyor. Ancak üniversite mezunlarına yönelik farklılıkların korunması yönünde yeni formüller üretilecek. Binlerce gencin, 6 aylık kısa dönem askerlikten yararlanmak üzere açık öğretim fakültelerine gittiğini dikkate alan AK Parti kurmayları, bu kesime kısa dönem imkanının mutlaka sunulması gerektiğini belirtiyor. Bu kapsamda da 6 aylık sürenin uzaması değil, 4 aya indirilmesi önerisi değerlendirilecek.

TERHiS EDiLEN ASKER SAYISI ARTACAK
AK Parti'de "tek tip"e itiraz eden kurmaylar, "Okuma yazma bilmeyenler ile üniversitede doçent olan bir ismin aynı süre askerlik yapması makul değil" görüşünü dile getirdi. Kısa dönem askerliğin 6 aydan 4 aya indirilmesi durumunda Genelkurmay'ın "100 bin" olarak öngördüğü erken teskere alacak asker sayısına, binlerce üniversiteli eklenecek.

HAYIRLI OLSUN'UN GÜNDEMİ TEK TİP
Başbakan Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos'ta atanan Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'e "Hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu. Karargah'taki 1.5 saatlik temasta, hükümet tarafından yeniden değerlendirmeye alınan "tek tip"in masaya yatırıldığı öğrenildi.

HAKKANİYETLİ DEĞİL
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "tek tip askerlik" düzenlemesinde hakkaniyet olmadığını söyledi ve neden karşı çıktıklarını şöyle anlattı: "Bir doktora yapmış kişi ile ilkokul mezununa aynı süre askerlik yaptırmak doğru gelmiyor. Dışarıda işi gücü olan, uzun süreler işinden ayrı kalması sakıncalar yaratan eğitimli kişilere, sabit ve uzun süreli askerlik pek haklı olmayabilir."

'TSK AÇIKLAMAMALIYDI'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tek tip askerliğin hükümetten önce Genelkurmay tarafından dile getirilmesini eleştirdi. Arınç, "Yaptıkları çalışmayı hükümete sevk etselerdi, hükümetin de onaylaması halinde Meclis'e sevk edildiği zaman tartışılsaydı daha iyi olurdu" diye konuştu.(Takvim)



Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs