En Sıcak Konular

JİTEM'in arşivi kozmik odada

2 Ekim 2010 09:14 tsi
JİTEM'in arşivi kozmik odada 93'ü görmek için kozmik odaların kapısı açılsın...

Yeni Şafak gazetesinden Murat Palavar'ın haberine göre, yargı, suikastlerin, faili meçhullerin ve şüpheli kazaların yaşandığı, tarihe karanlık yıl olarak geçen 1993'ün kapağını açtı. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a yönelik suikast ve ölümüyle ilgili ailesinin 'zehirlendi' açıklaması, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in hayatını kaybettiği uçak kazasını inceleyen bilirkişi heyetinin yıllar sonra 'sabotajdı' tespitinin ortaya çıkması, emekli Albay Arif Doğan'ın JİTEM itiraflarının ardından karanlık dosyalar raflardan indirildi. Merhum Özal'ın ve Orgeneral Bitlis'in ölümüyle ilgili yeniden soruşturma açıldı. Uğur Mumcu ve Bahriye Üçok suikastleri de aynı dönemin çözüm bekleyen olayları.

ASKERİ BÜROKRASİYE GİRİLMELİ

Yıllar sonra açılan soruşturmaları değerlendiren Cumhuriyet eski Savcısı Gültekin Avcı, Jandarma Genel Komutanlığı'nı adres gösterdi. Soruşturmalar için savcılara çağrıda bulunan Avcı, komutanlığın kozmik odasına girilmesi gerektiğini söyledi. Avcı "Askeri istihbarat yelpazesinden bu olayların suikastların incelenmesi lazım. Jandarma Genel Komutanlığı'nın arşivlerinin incelenmesi gerekli. Bunun için en önemli yol alınabilecek mecralar askeri bürokrasi içerisindeki mecralar" diye konuştu. Bu döneme ilişkin uyarılar yapan Avcı "Bazı kişilerin konuşmasını engellemek için tehditler veya nokta atışlı suikastlar sözkonusu olabilir" dedi.

KOMAN VE AĞAR KONUŞMALI

JİTEM'in hala ordu içinde faal bir yapıda olduğunu anlatan Avcı "Eskisi kadar organize olmasa bile Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı'nda hala var" diye konuştu. Jandarma Genel Komutanlığı da yapan Teoman Koman ile Mehmet Ağar'ın konuşmaları halinde JİTEM hakkında detaylı bilgilerin öğrenilebileceğini anlatan Avcı "Bu kişiler konuşmuyor. Bu kişiler konuşmasa bile savcılar Jandarma Genel Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı içerisinde çalışırlarsa birçok olay üzerindeki sır perdeleri kalkar. Layıkıyla bunlar incelense ne Özal suikastinde şaibe bulutu kalır ne Bitlis'in ölümünde ne de Ersever suikastinde şaibe kalır. Yeşil'inde kimler tarafından nasıl kullanıldığı hangi komutanların bilgisi olduğu anlaşılır" dedi.

HASSAS OLANLARA GÖREV DÜŞÜYOR

Emekli Savcı Gültekin Avcı, askeri bürokrasi içerisinde Özal'ın ölümü ile ilgili bilgi sahibi olanların bu süreçte bilgi sızdırabileceğini söyledi. Balyoz, Islak İmza soruşturmasını örnek veren Avcı, askeri bürokrasi içinde demokratik hassasiyeti sahip kişilerin Özal'ın ölümüyle ilgili de gizli belgeler sızdırabileceğini belirtti. Avcı "Çünkü çok ciddi bir soruşturma var artık. Hiç beklenmedik belgeler ortaya çıkabilir, bu şaşırtıcı olmaz" dedi.

ERGENEKON YENİ BİR ANLAYIŞ BAŞLATTI

Merhum Turgut Özal ve Cem Ersever'in ölümlerinin 'derin' olduğunu belirten Avcı "Dönemin savcıları söz konusu ölümlerin üzerine gitmemişlerdir ya da gidememişlerdir. Kaldı ki savcıların bu zamana kadar bu derinliklerden bağımsız yetkilerini kullanma dönemi yeni başladı. Ergenekon soruşturmasıyla birlikte savcılıkta Türk adaletinde yeni bir dönem başladı. Bundan sonrası için umut var" ifadelerini kullandı.

Çiller dönemi iyi araştırılmalı

Eski bakan Fikri Sağlar, 1993'ün derin güçlerin ortaya çıktığı bir dönem olduğunu ve iyi irdelenmesi gerektiğini söyledi. Sağlar "Susurluk yapısının ön hazırlığının yapıldığı bir dönem. Tansu Çiller'le başlayan, Mehmet Ağar'ın Emniyet Müdürü olduğu, Korkut Eken'in işbaşında bulunduğu bir dönem. Ondan sonra da Türkiye'de faili meçhul cinayetlerin işlenmeye başlandığı bir dönemin başlangıcı olarak görebiliriz bunu. Buranın çok irdelenmesi gerekiyor" dedi. Sağlar eski DEP milletvekili Mehmet Sincar dosyasının açılıp Hizbullah ile devlet arasındaki bağların ortaya çıkartılmasının Türk demokrasisinin alacağı yol bakımdan önemli olduğunu söyledi. Savcıların girişimlerini çok önemli bulduğunu söyleyen Sağlar "Bitlis ve Özal'ın ölümlerinin soruşturulması çok önemli bir adım. Bu adımın devam etmesi gerekiyor" dedi.

Basra harap olduktan sonra

Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu Arapça bir sözü anımsatarak gecikmiş adaletin adalet olmayacağını söyledi. Tarımcıoğlu "Basra harap olduktan sonra. 17 sene sonra mı savcılar harekete geçer? Bu devletin nasıl işlediğini gösterir. Bu işe DGM el attı derhal kapattı. Bu soruların cevabı olmadan da bu savcıların sağlıklı sonuca gideceğinden emin değilim" diye konuştu. Dönem dönem JİTEM'in mahkemelere baskı yaptığını doğrulayan Tarımcıoğlu "JİTEM'in yargıya baskısı elbette oldu. Bunu bana sormanıza bile gerek yok. Öyle bir atmosfer oluşturuldu ki, her kamu görevlisini etkiledi" dedi.



Bu haber 1,173 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs