En Sıcak Konular

Cunta haberini yapan gazeteciyi fırçaladı

1 Ekim 2010 17:23 tsi
Cunta haberini yapan gazeteciyi fırçaladı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Güney Kıbrıs'ın bağımsızlığının ve demokrasiye geçişinin 50'inci yılı kutlamalarından sonra açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde ABD'de yaptığı konuşmada "Aslında anavatanların her ikisi de Kıbrıs'ı işgal etti" açıklamasıyla hem Rum tarafında hem de Yunanistan'da tepki çeken Hristofyas, askeri törenlerin ardından konuşmasını çarpıttığını öne sürdüğü gazeteciye fırça attı.

Savunma Bakanı Venizelos Evangelos'un da huzurunda konuşan Hristofyas, Yunanistan'ın alınganlığını gidermeye çalıştı. Hristofyas, "Yunanistan'a tam anlamıyla Kıbrıs'ın yanında bulunduğu için teşekkür etti. Yunan halkı ve Cunta sonrası (1974) bütün Yunan hükümetleri, Kıbrıs'ın yanında dayanışma, büyük ve tam tutarlılık içinde olmuşlardır." ifadelerini kullandı.

ABD'de yaptığı açıklamalarının bir gazeteci tarafından çarpıtıldığını ileri süren Hristofyas, gazeteciye fırça attı. Bir gazetecinin konuşmasının tamamını ilişkilendirmeden yaptığı habere sinirlenen Hristofyas, "Ben çatlak aramıyorum. Var olan çatlakların kapatılması çalışıyorum. Buna devam edeceğim. Bir kişinin Cuntayı suçlaması -ki Yunan halkını ezdi ve maalesef Kıbrıs'ta yaptığı darbeyle birlikte Türk işgaline kapılar açtı- soruyorum yapılan sert suçlamanın gerekçesi nerede?" sorusunu yöneltti. Hristofyas, "Cuntayı suçlamaktan vaz mı geçelim? Yani tarihi gerçeği söylemekten vaz mı geçelim? Bu halkın tarihi gerçeğini çarpıtalım mı? En sonunda darbeyi Makaryos'un yaptığını mı söyleyelim? Darbeyi kim yaptı? Niçin Türkiye bu fırsatı kaçırmadı? şeklinde sorularını sürdürdü. Hristofyas bu soruları da "Çünkü Yunanca konuşan ancak gerçek Yunan olmayanlar arka kapılar açtılar. Tekrar ediyorum, onlar tam 7 yıl boyunca Yunan halkını ezen ve bastıranlardı." diye cevaplandırdı.

Konuşmasından bir kelime alıp isteyenlerin bunu çarpıttığını belirten Hristofyas, Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmanın tamamına bakılmasını istedi. Ancak bir gazetecinin konuşmadan bir kelimeyi alarak bütün bu iç cephede meydana gelen gürültü ve saçmalığa sebebiyet verdiğini savundu.

Hristofyas, en kısa sürede devam eden görüşmelerin beklenen çözümü getirmesini, halkların birleşmesini ve Türk ve yabancı askerler ile yerleşimcilerin gitmesini umduğunu da söyledi. Kutlamalar kapsamında Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas da Rum kesimine gitti. Bu arada Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 6-7 Ekim tarihlerinde Güney Kıbrısı ziyaret edeceği açıklandı.

Bu arada Hristofyas'ın konuşmasını değerlendiren Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, "Yunanistan Türkiye'nin işgalinden sorumlu ancak Yunan halkı değil." dedi. Ana muhalefet Yeni Demokrasi ise Hristofyas'ın açıklamalarını "en azından talihsiz" şeklinde değerlendirdi.

Hristofyas, hafta başında Brookings Enstitüsünde yaptığı konuşmada şunları söylemişti: "Aslında anavatanların her ikisi de Kıbrıs'ı işgal etti. Şükürler olsun ki Yunan halkı için, Cunta'nın suç unsuru içeren bu girişimi - Kıbrıs'ta 15 Temmuz 1974'te darbe yapması-, iktidardan gitmesine ve demokrasinin doğduğu ülkeye yeniden gelmesine sebep oldu." Rum lider ayrıca "Tüm garantör ülkelerin olumsuz rol oynadıklarını ve Cunta'nın darbesinin Türk işgalinin önünü açtığını" da belirtmişti. Bu açıklamalarına AKEL dışında bütün partiler sert tepki göstermişti.

(CİHAN)



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,853 µs