En Sıcak Konular

'Görmek için peygamber olmaya gerek yok'

1 Ekim 2010 17:09 tsi
'Görmek için peygamber olmaya gerek yok' 'Yakında AB Türkiye'nin kapısını çalacak, ama evde kimse olmayacak'

Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, 'Avrupa'da bazı şeylerin değişeceğini ve ibrenin Türkiye yönünde döneceğini görmek için peygamber olmanıza gerek yok' dedi.

Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı Avusturya, Fransa ve Almanya’da görülen güçlü muhalefetin zamanla zayıflayacağını söyledi. Brüksel’de EUObserver’a bir röportaj veren Fischer, Avrupa’nın yaşlanmakta olan işgücünü yenilemeye ihtiyaç duyduğunun farkına varılmasıyla algıların yavaş yavaş değişmekte olduğunu söyledi.

Fischer, “Nihayetinde üyelik planlarını kafa kaldıran Türkiye olabilir” dedi.

“Ankara’nın kapısını çaldığımızda evde kimse olmayabilir” diyen Fischer, Almanya ve Fransa’ya biraz dikkatle bakıldığında işlerin değişeceğini anlamak için peygamber olmaya gerek olmadığını söyledi.

Avrupa’nın gelecekteki ekonomisinin açıklığa dayalı olacağını ifade eden Alman siyasetçi, “Daha fazla göçe ihtiyacımız var, işin matematiği bu. Ya Avrupalılar olarak gözümüzü açarız ya da daha fakir bir hale geliriz” dedi.

TÜRKİYE AB'YE KARŞI ÇOK AVANTAJLI

Aktif siyasette olduğu dönemde Yeşiller Partisi’nin üyesi olan Fischer, bugün Nabucco Boru Hattı Projesi’nin önde gelen danışmanlarından bir tanesi. Fischer’in başkanlığını yapmaya hazırlandığı Avrupa Konseyi grubu, Avrupa’da son olarak Romanlar örneğinde görülen tahammülsüzlüğü ve geçmişten bugüne liberalliğiyle bilinen İsveç gibi ülkelerde sağ partilerin yükselişini inceleyecek.

Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olduğunda çok ciddi bir etkinliği olacak. Ancak AB’nin yaş ortalaması 42’yken, Türkiye’ninki 28. Öte yandan AB’nin ekonomisindeki yüzde 1-2’lik büyümeye karşın Türkiye bu yıl yüzde 11 büyüdü. Ankara’nın uluslararası alanda kendine güveni son yıllarda en üst seviyeye çıktı.

WESTERWELLE DE AYNI FİKİRDE

Geçtiğimiz günlerde Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Fischer’le benzer sözler söyledi. Westerwelle, Çarşamba gün Washington’da katıldığı bir brifingde “Türkiye’nin bakış açısının Avrupalı ve Batılı kalması bizim çıkarımıza” dedi.

Türkiye’nin başmüzakerecisi Egemen Bağış, “İmtiyazlı ortaklık gibi olmayan bir şeyin Türkiye’ye teklif edilmesi aşağılayıcı” dedi.

Bağış, “Ülkemin demokratikleşme sürecine ve ekonomik refahına güveniyorum. Dürüst olmak gerekirse sizin ekonomik refahınıza pek güvenmiyorum. AB’ye ek yük getirmiyoruz, AB’den yük almaya geliyoruz. Benim yeni düsturum şu: Sıkı durun Avrupa, sizi kurtarmaya geliyoruz” dedi.

EUObserver'da yayımlanan "Economic realism will ease anti-Turkish feeling, Joschka Fischer says" başlıklı haberden derlenmiştir.

Hürriyet



Bu haber 1,388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,520 µs