En Sıcak Konular

Türkiye yaşlısına sahip çıkıyor

1 Ekim 2010 14:50 tsi
Türkiye yaşlısına sahip çıkıyor Bugün 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü... Pekiyi Türkiye’de yaşlıların durumu nasıl, Türk insanı yaşlısına sahip çıkıyor mu?

Rakamlara bakılırsa, köklü geleneklerini unutmayan Türk insanı, yaşlı ana babasını huzurevine göndermek yerine, onlara evinde bakmayı tercih ediyor, yaşlısına sahip çıkıyor. Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 10’unu 60 yaş üstü yaşlılar oluşturuyor. Ancak 60 yaş üstü yaşlıların sadece binde 4.2’si huzurevlerinde kalıyor. Bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 30-35 gibi yüksek bir oranda gerçekleşiyor. Mardin Marev Huzurevi örneğinde olduğu gibi, Doğu’daki bazı huzurevleri de, ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle ya kapatılıyor ya da hizmet dönüşümü ile değerlendiriliyor. Aileleri ya da çocukları tarafından çeşitli nedenlerle bakılamayan, kimsesi olmayan v.b durumdaki yaşlılara ise, devlet sahip çıkıyor. Türkiye’de 90’ı Sosyal Hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na; 185’i de kamu, özel sektör ve yerel yönetimlere bağlı olmak üzere toplam 275 huzurevi hizmet veriyor. Bu huzurevlerinden de toplam 16838 yaşlı hizmet alıyor. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türk insanının yaşlılarına verdiği değerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken köklü bir gelenek olduğunu belirterek, “Ne sevindiricidir ki insanımız yaşlısına sahip çıkıyor, onları yanı başından ayırmayarak hayata bağlıyor. Bunun mümkün olamadığı durumlarda ise devletimiz yaşlı vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan, saygın bir şekilde hayatlarını sürdürmesi için tüm olanaklarını seferber ediyor” diye konuştu. 1 Ekim’in Dünya Yaşlılar Günü olduğunu belirten Bakan Kavaf, “Bizleri bugünlere getiren yaşlılarımızın Dünya Yaşlılar Günü’nü kutluyor, ellerinden öpüyorum” dedi.

 

Her ne kadar “Baba kırk oğul beslemiş, kırk oğul bir babayı beslememiş” dense de,  rakamlar aksini gösteriyor, Türk insanı yaşlısına sahip çıkıyor. TÜİK’in 2009 yılı rakamlarına göre Türkiye nüfusunun 4.097.244’ü kadın, 3.347.348’i erkek olmak üzere toplam 7.444.592’sini 60 yaş üstü oluşturuyor. 60 yaş üstü vatandaşların toplam nüfusa oranı ise %10. Ancak 60 yaş üstü yaşlıların sadece binde 4.2’si huzurevlerinde kalıyor. Bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 30-35 gibi yüksek bir oranda gerçekleşiyor.

 

Üstelik Doğu’daki bazı huzurevleri de, ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle ya kapatılıyor ya da hizmet dönüşümü ile değerlendiriliyor. Örneğin 40 kapasiteli olarak 1999 yılında hizmete açılan Mardin Marev Huzurevi’nin kapısına 2006 yılında kilit vuruldu. 2005 yılında açılan Diyarbakır Huzurevi’nin 2006 yılında hizmet dönüşümü yapılarak, özürlü bakım ve rehabilitasyon merkezi olarak hizmet vermesi uygun görüldü.

 

Aileleri ya da çocukları tarafından çeşitli nedenlerle bakılamayan, kimsesi olmayan v.b durumdaki yaşlılara ise, devlet sahip çıkıyor. Türkiye’de 90’ı Sosyal Hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na; 185’i de kamu, özel sektör ve yerel yönetimlere bağlı olmak üzere toplam 275 huzurevi hizmet veriyor. Bu huzurevlerinden de toplam 16838 yaşlı hizmet alıyor. Yaşlıların 7561’i SHÇEK’e bağlı huzurevlerinde, 9277’i de diğer huzurevlerinde kalıyor. SHÇEK ve kamu kurumlarına ait huzurevlerine kabullerde de 60 ve üzeri yaşlarda olma, özel huzurevlerinde ise 55 ve üzeri yaşlarda olma koşulu bulunuyor.

 

En çok huzurevinin bulunduğu illerin başında 6 huzureviyle İstanbul geliyor. İstanbul’u sırasıyla Ankara (6), İzmir (5), Manisa (4), Kocaeli (4), Zonguldak (4), Afyonkarahisar (3), Eskişehir (3) ve Samsun (3) takip ediyor. İstanbul, İzmir,  Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Manisa, Aydın, Kocaeli ve Eskişehir de huzurevi için sırada bekleyen iller olarak sıralanıyor.

 

Türk insanının yaşlılarına verdiği değerin, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken köklü bir gelenek olduğunu ifade eden Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, “Ne sevindiricidir ki insanımız yaşlısına sahip çıkıyor, onları yanı başından ayırmayarak hayata bağlıyor. Bunun mümkün olamadığı durumlarda ise devletimiz yaşlı vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan, saygın bir şekilde hayatlarını sürdürmesi için tüm olanaklarını seferber etmektedir. Büyüklere saygıyı, küçüklere sevgiyle yoğuran milletimizin; bundan böyle de bu değerleri genç nesillere aktararak, milli birliğini diri ve güçlü tutacağına olan inancım tamdır” diye konuştu.

 

Yaşlıları “Bizi biz yapan kültürel mirasımızın, ortak geçmişimizin canlı tanıkları olarak toplumu zenginleştiren; nesillere yol göstererek bugünü ve yarını aydınlatan en değerli varlıklarımız” olarak nitelendiren Bakan Kavaf, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ömürlerinin sonuna kadar onların insan onuruna yakışacak ölçüde yaşam kalitelerini yükseltmek, toplumla bütünleşmelerini ve yaşama bağlı kılınmalarını sağlamak, yaşlılık dönemlerini adeta ikinci bahara dönüştürmek bizler için bir minnet borcudur. Zor ve farklı hayatlarını yaşlılarımız için kolaylaştırmak, onların ekonomik durumlarını iyileştirmek ve kimseye muhtaç olmadan huzurlu ve mutlu hayat sürmelerini sağlamak, devletimizin de öncelikli görevleri arasındadır. Bakanlığıma bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumumuz büyük bir özveriyle bu görevi yerine getirmektedir. Kurumumuz yaşlı vatandaşlarımıza huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri ile yatılı; yaşlı hizmet merkezleri ile de gündüzlü hizmet sunmaktadır. Kuruluşlarımızdan hizmet alan yaşlılarımızın kendilerini evlerindeymiş gibi rahat hissetmesi, ikinci baharlarını mutlu bir şekilde geçirmesi bizler için önemlidir. Hizmet standardının yükseltilmesi çalışmalarımız ise devam etmektedir. Bu çerçevede kurumumuz bir ilki gerçekleştirerek, Ankara Gölbaşı’nda 4 yaşlının ev ortamında bakıldığı bir “Yaşlı Evi”ni pilot uygulama olarak hizmete açmıştır. 2010 yılı sonuna kadar 54 kapasiteli Mersin Tarsus Huzurevi, 63 kapasiteli İzmir Foça Reha Midilli Necla Ana Huzurevi, 95 kapasiteli Kırklareli Lüleburgaz Ramazan Yaman Huzurevi, 80 kapasiteli Kütahya Huzurevi, 50 kapasiteli Zonguldak Merkez Huzurevi, 60 kapasiteli İstanbul İzzet Baysal Huzurevi Ek Binası, 40 kapasiteli Manisa Akhisar Huzurevi Ek Binası ve yine 40 kapasiteli Muğla A. H. Nuri Öncüer Huzurevi Ek Binası hizmete açılacaktır. 2011 yılında ise Amasya Merzifon Huzurevi, Afyonkarahisar Sandıklı Huzurevi, Sakarya Hendek Huzurevi, Aydın Horsunlu Huzurevi, Samsun Ladik Huzurevi, Tunceli Pertek Huzurevi, Tunceli Merkez Huzurevi, Bayburt Huzurevi, Çankırı Ilgaz Huzurevi, Van Huzurevi ve Antalya Alanya Huzurevi’ni hizmete açmayı planlıyoruz.”

1 Ekim’in Dünya Yaşlılar Günü olduğunu anımsatan Bakan Kavaf, “Bizleri bugünlere getiren yaşlılarımızın Dünya Yaşlılar Günü’nü kutluyor, ellerinden öpüyorum” dedi.



Bu haber 1,476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,756 µs