En Sıcak Konular

Müslümanlar, Babri Mescit kararını protesto etti

1 Ekim 2010 14:39 tsi
Hindistan'da Müslümanlar, dün mahkeme tarafından açıklanan Babri Mescit davası ile ilgili kararı kabul etmediklerini açıkladılar.

Karar Delhi'deki ülkenin en büyük camiinde kılınan Cuma namazı sonrası protesto edildi. Hindistan mahkemesinin 60 yıldır devam eden arazinin paylaşılması ile ilgili kararı Hinduları memnun ederken, Müslümanların tepkisine sebep olmuştu.

Hindistan'daki en büyük camilerden biri olan Delhi'deki Jama Camii imamı Şahi İmam Buhari, mahkemenin kararını kabul etmediklerini bildirdi. Buhari, Cuma namazı sonrası binlerce kişiye seslendiği konuşmasında, "Eğer biz hakkımızı almazsak, hiçbir zaman ülkede başı dik duramayız." dedi.

Mahkemenin kararı ülkedeki Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde sakin karşılandı. Bunun sebebi, Müslümanların daha kararı Yüce Mahkemeye götürerek, yıkılan camii yeniden yapabilme umuduna bağlanıyor. 1,2 milyon nüfusa sahip Hindistan'da halkın sadece yüzde 13'ünü Müslümanlar oluşturuyor.

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaleti Allahabad Yüksek Mahkemesi, 18 yıl önce radikal Hindular tarafından yıkılan Babri Mescit ile ilgili davada dün tartışmalı bir karara imza atmıştı. Mahkeme, Ayodhya kasabasındaki mescidin arsasını, Müslüman ve Hindulara paylaştırdı. Karara göre, Babri Mescidi'nin 2,4 hektarlık arazisi eşit oranda Hindulara, Müslümanlara ve arsada hak iddia eden Hint vakfı Nirmohi Akhara'ya verildi. Hindular kararı sevinçle karşılarken Müslümanlar, davayı temyize götürecek.

1992 yılında ayaklanan Hindular tarafından yıkılan 16. yüzyıla ait Babri Mescidi'nin yerine Hindu tanrısı Ram tapınağı yapılmak istenmişti. Hindu ve Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar sonucu 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

1528'de Babür Şah'ın yaptırdığı mescidin bir Hindu tapınağının üzerine inşa edildiğini öne sürülüyor. Allahabad mahkemesine 60 yıl önce dava açan Hindu asıllı Gopal Singh Visharad, cami arazisinde kendi dinine ait ibadethane yapma talebinde bulunmuştu.



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,064 µs