En Sıcak Konular

Egemen Bağış: Limana liman yola devam

1 Ekim 2010 13:53 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği (AB) üyeliği sorununun merkezinde Kıbrıs olduğunu belirterek, Rum kesiminin Türklerin AB ülkesi 26 ülke ile ticaret yapmasını engellediğini belirtti.

AB Parlamentosu'nun Kuzey Kıbrıs'la doğrudan ticaret tüzüğünü onaylaması durumunda hava ve deniz limanlarının açılacağını Belirten Bağış, "Bu durumda bizler de direkt olarak Güney Kıbrıs gemilerine limanlarımızı açarız. Yani limana liman yola devam" dedi.


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Politika Merkezi ve Heinrich Böll Vakfı tarafından düzenlenen 'Tren Nasıl Rayda Kalabilir?' konulu panele katıldı. Türkiye'nin 5 yıllık AB katılım müzakereleri ve sonrasının değerlendirildiği panelin moderatörlüğünü Mehmet Ali Birant yaparken, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Marc Pierini de konuşmacı olarak katıldı.

Sorunun merkezinde Kıbrıs problemi olduğunu aktaran Egemen Bağış, Kıbrıs'taki bölünmüşlük Güney Kıbrıs'ın AB üyesi olmasına engel olmazken. Türkiye'nin üye olmasına engelmiş gibi yansıtıldığını ifade etti. Kıbrıs'ta yapılan referandumda Türklerin birlikte yaşamak için evet oyu verdiğini hatırlatan Bağış, "Tüm bunlara rağmen 3 gün sonra üye olan ülke, Kuzey Kıbrıs'ın her türlü ilişkisini engelledi. Şimdi şöyle bir durumla karşı karşıyayız. 26 ülkenin Kıbrıs'la direk bağlantısı yok. 26 ülkenin gitmesine engelliyor, ama kendisi iş yapıyor. Bu nasıl bir çelişkidir? AB Parlamentosu Kuzey Kıbrıs'la gerçekleşecek doğrudan ticaret anlaşmasını kabul ederse limanları biz de yeniden açarız. Limana liman yola devam. Lizbon Anlaşması gereği AB Parlamentosu, Kuzey Kıbrıs'la doğrudan ticaret tüzüğünü onaylarsa limanlar açılır, biz de Güney Kıbrıs gemilerine açarız.O zaman konsey kararıyla engellemiş olan 8 faslın engelli kalkar. Güney Kıbrıs'ın fasıllar üzerine koyduğu engeller kalkar." diye konuştu.

Anamuhalefet Partisi'nin Genel Başkanı'nın hem kendisine hem de başbakana Devlet Yardımları Otoritesi Kanunları'nda destek vermeye söz verdiğini söyleyen Bağış, bu sayede o fasıl üzerindeki engelin de aşılacağını söyledi. Önümüzdeki hafta bu kanunun görüşüleceğini ifade etti. Bağış, AB konusunda iğneyi sürekli kendilerine batırdıklarını belirterek, çuvaldızın da ellerinde durduğunu hatırlattı. AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacının her geçen gün arttığını vurgulayan Egemen Bağış, buna karşı Türkiye'nin ise her geçen gün AB'ye olan ihtiyacının azaldığını söyledi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Avrupa'da herkesin Türkiye ile yakından ilgilendiğini söyledi. Fakat bazı noktalarda kaygıları olduğunu ifade eden Marc Pierini, Avrupa'da seçimler dolayısıyla aşırı sağcıların ve yabancı karşıtlarının seçimde oylarını yükselttiğini, bunun da Türkiye açısından iyi olmadığını aktardı. Pierini, içerideki durum ne olursa olsun tüm ülkelerin kendi çıkarlarını korumak için çalıştığını söyledi.

 
 cihan



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,442 µs