En Sıcak Konular

Bardakoğlu: İsteyen istediği yerde Cuma namazını kılar

1 Ekim 2010 12:58 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, MHP'nin Ani'de Cuma namazı kılması ile ilgili bir soruya, "Elbette isteyen istediği yerde Cuma namazı kılar." şeklinde cevap verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Din Görevlileri Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte gazetecilerin sorularını cevapladı. MHP Genel Başkanı ve partililerin Ani harabelerinde Cuma namazı kılacağının hatırlatılarak, 'Uygun mu?' şeklindeki soru üzerine Bardakoğlu, "Allah Cumalarını kabul eylesin. Biz namaz kılan ve dua edenin yanındayız. Bize düşen namazlarının kabul olması için dua etmektir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Akdamar Kilisesi, Sümele manastırı gibi yerlerde Hıristiyanların ayin yapmalarını din özgürlüğünün bir parçası olarak gördüklerini söyleyen Bardakoğlu, "Bunu bir risk alanı olarak değil, Türkiye'nin din özgürlüğüne verdiği önemin bir ifadesi olarak görüyoruz." diye konuştu. Bardakoğlu, din özgürlükleri alanının genişlemesinden korkmamak gerektiğini vurguladı. Kimsenin bir başkasını baskı altına almaması gerektiğinin altını çizen Bardakoğlu, "Artık mahalle baskısının tarihe karıştığını görmek istiyoruz. Hiçbir yönde mahalle baskısını, hiçbir yönde bir insanın diğerine baskı yapmasını onaylayamayız." ifadesini kullandı.

Bardakoğlu, bir gazetecinin "MHP'nin bu grişimini de din özgürlüğü kapsamında değerlendiriyorsunuz diyebilir miyiz?" sözleri üzerine şunları dile getirdi: "Cuma kılınmasından daha tabi ne olabilir. Bunun bir soru konusu yapılmasını bile yadırgıyorum. Çünkü elbette isteyen istediği yerde Cuma namazı kılar."

"BAŞÖRTÜSÜ HER SABAH YENİ BİR ŞEY SÖYLENEBİLECEK BİR ALAN DEĞİL"

Bardakoğlu, Başbakan Erdoğan'ın başörtüsü konusunda Diyanet'ten görüş alacakları şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Biz dini konularda sürekli olarak aynı duruşu sergiliyoruz. Bu konu din adamlarının, müftülerin üzerinde tasarruf yapabileceği, her sabah kalktıklarında yeni bir şey söyleyebileceği bir alan değildir." diye konuştu.

Yetişkin Müslüman kadınlarının başlarını örtmesinin dini bir vecibe olduğunu, 14 asırdır bayanların başlarını dini vecibe olduğuna inandıkları için örtmekte olduğunu defalarca söylediklerinin altını çizen Bardakoğlu şöyle devam etti:

"Ancak bir dinin gereğini yerine getirip getirmeme kişilerin kendi dindarlık tercihidir. Müslüman olmanın ön şartı ben Müslümanım demektir. Artık namazını kılıp kılmaması, ibadetlerini yapıp yapmaması, orucunu tutup tutmaması, başını örtüp örtmemesi kendi tercihi olduğundan o bir yargılama ve derecelendirme konusu olmamalıdır. Biz sadece dinin doğru bilgisini açıklarız ama bireylerin özgürlüklerine sonuna kadar saygılıyız.Bu itibarla ne başını kapatan insanın herhangi bir kısıtlamaya, incinmeye maruz kalmasını onaylarız ne de başı açık bir insanın bu yüzden incitilmesine onay veririz."

Başörtüsünün şekli ile ilgili tartışmalar bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bardakoğlu, "Biz dini genel ilkesini söyleriz.Bundan sonraki kısım insanların kendi dünyaları ile, moda anlayışları ile alakalıdır. Elbet de tarlada çalışan bir kadın ile üniversitede okuyan bir insanın, büyük şehirde yaşayan bir insanın aynı davranış ve kıyafeti benimsemesini beklemek doğru değildir. Zaten tek tipleştirme çağdaş dünyanın ortak inançlarına aykırıdır." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs