En Sıcak Konular

Siber saldırı bizi hedef alırsa...

1 Ekim 2010 10:33 tsi
Siber saldırı bizi hedef alırsa... İran benzeri bir siber saldırı, Türkiye'yi hedef alırsa?

Sabah gazetesinden Erdal Şafak bugünkü yazısında, Türkiye'nin milli güvenliğini ilgilendiren çok önemli bir konuya parmak bastı. Geçtiğimiz hafta İran resmi haber ajansı IRNA, karmaşık bir bilgisayar virüsünün Buşehr nükleer santralindeki personelin bazılarının kişisel bilgisayarlarını etkilediğini açıklamıştı. "Stuxnet" adlı virüs-solucan'ın kimler tarafından kodlandığı bilinmemekle beraber, bölgede İran-İsrail gerginliğinden dolayı tüm şüpheler İsrail üzerinde yoğunlaşmıştı. Şafak da, bu olayın ciddi bir "siber savaş" örneği olmasından hareketle, hükümeti uyardı. Yazısından ilgili kısım:

İsrail askeri istihbaratının şefi General Amos Yadin geçen yıl hükümete siber savaş hazırlıkları konusunda bir sunum yaptı. Hazırlıklar iki bölümden oluşuyordu: 1- İsrail'in stratejik sistemlerini koruma altına almak. 2- Düşman ülkelerin bilgisayar sistemlerine sızmak. Bu sunumun ardından Savunma Bakanı Ehud Barak, "İsrail'in ulusal önceliği" ilan ettiği bir "Siber cephanelik" geliştirilmesi emrini verdi.

İşte o nedenle şimdi İran'ın nükleer santrallerini hedef alan siber saldırının ardında İsrail'in parmağı aranıyor.

...

ABD silahlı kuvvetleri bünyesinde bir "Siber karargâh" ve "Siber kuvvetler" oluşturuldu. Aynı şekilde NATO bünyesinde de benzer bir birim var.

Sonunda iş mutlaka ülkeleri ulusal güvenlik, stratejik sistemler ve tesisler için farklı çözümler arayışına kadar götürecek. ABD Ordusu'nun Siber Komutanlığı'nı yöneten General Keith B. Alexander bu konuda ilk öneriyi öne sürdü bile: "ABD'nin stratejik altyapısını, örneğin elektrik sistemini korumak için yepyeni bir internet ağı kurmalıyız."

Ankara Büromuz'un bu sayfada okuyacağınız haberinde belirtildiği gibi, Türkiye de "Ulusal Sanal Ortam Güvenlik Politikası" stratejisi çerçevesinde bir "Siber Komutanlık" kurmayı planlıyor. Dileğimiz; derhal ama derhal harekete geçilmesi.

Öyle ya; bizim bölgesel aktörlükle de yetinmeyip küresel oyuncu konumuna yükselmemiz, herkesin işine gelmeyebilir. İran benzeri bir siber saldırının, barajlarımızı, santrallerimizi, boru hatlarını hedef aldığını düşünün... Maazallah!



Bu haber 1,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs