En Sıcak Konular

Şahin'in Anayasa çağrısı karşılık buldu

1 Ekim 2010 10:05 tsi
Şahin'in Anayasa çağrısı karşılık buldu
Meclis Başkanı Şahin'in anayasa değişikliği için 'Uzlaşma Komisyonu' kurulması çağrısı yankı buldu. Komisyona uzun yıllar üye vermeyen CHP'den olumlu cevap geldi. MHP ve DSP de 'katkı vermeye hazırız' açıklamasıyla çağrıya destek verdi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in anayasa değişikliği için 'Uzlaşma Komisyonu' kurulması çağrısı karşılıksız kalmadı. Siyasi partilerin grup başkanları ile irtibat kurmayı düşündüğünü açıklayan Şahin'e CHP, MHP ve DSP'den olumlu yanıt geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hakkı Suha Okay, Şahin'in bir çağrı yapması durumunda CHP grup başkanvekillerinin bu çağrıya icabet edeceklerini ve 'Uzlaşma Komisyonu' kurulması durumunda da üye vereceklerini bildirdi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Meclis'in çalışması ve komisyonların kurulmasını isteyerek, "Yaptıkları hazırlıklar tamamlanırsa 2011'deki seçimden sonra oluşacak Meclis'te bunları kanunlaştıralım" dedi. Meclis'te kurulacak 'Uzlaşma Komisyonu'na TBMM'de grubu bulunmayan partilerin temsilcilerinin de alınmasını isteyen DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, çalışmalara katkı vermeye hazır olduklarını söyledi.

PARTİLER UZLAŞTI

12 Eylül referandumunun ardından çeşitli kesimlerden gelen yeni anayasa çağrıları ete kemiğe büründü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak görüşü olarak uzlaşma komisyonu kurulması önerisine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin sahip çıktı. Şahin, uzlaşma komisyonu kurulması için siyasi partilerin grup başkanları ile görüşeceğini belirtirken, "Dün imkan bulamadım. Bugün siyasi parti grup başkanları ile en azından telefon yoluyla bir irtibat kurmayı düşünüyorum, düşüncelerini almayı arzu ediyorum" dedi.

ÜYE VERMEYE HAZIRIZ

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, MYK devam ederken, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in anayasa değişikliğine ilişkin partilerin grup başkanvekillerine çağrı yapacağına ilişkin bilgi geldiğini ancak kendi grup başkanvekillerine böyle bir davetin ulaşmadığını söyledi. Okay, 'TBMM Başkanı Şahin, yeni bir anayasa değişikliği için çağrı yaparsa, CHP'nin grup başkanvekilleri bu çağrıya icabet eder, bir uzlaşma komisyonu da kurulursa bu komisyona üye vermeyi uygun görür' diye konuştu.


MHP'nin müracaatı bekliyor

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yeni bir anayasa yapılması konusunda partisinin 24 Eylül 2007'de TBMM Başkanlığına yaptığı resmi müracaatın beklediğini ifade etti. Şandır, 'Bu bizim teklifimizdir. Anayasayı değiştirmek yeni bir anayasa yapmak konusunda Mecliste bir uzlaşma komisyonunun kurulmasını ve bu komisyonun oy birliğiyle çalışarak anayasanın değiştirilmesi gereken maddelerinin baştan sona gözden geçirilmesini, bir mutabakat belgesi şeklinde yeni bir anayasanın tanzim edilmesini istiyoruz. Teklifimizi ilettiğimizden bu yana iktidar ve ana muhalefet partisi bu yönde samimi bir adım atmış değil. Ana muhalefet ve iktidar partilerini samimi olmaya davet ediyoruz' dedi.


Her parti bulunsun

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ise yeni Anayasa çalışmaları için kurulacak 'Uzlaşma Komisyonu'nda, TBMM'de grubu bulunmayan partilerin temsilcilerinin de yer alması gerektiğini söyledi. TBMM Başkanı Şahin'i ziyaret eden Erçelebi, yeni Anayasa hazırlığı kapsamında Meclis'te oluşturulacak komisyonda yalnızca TBMM'de grubu bulunan partilerin değil, Mecliste temsil edilen diğer partilerin temsilcilerinin de yer alması gerektiğini kaydetti.

yenişafak




Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,415 µs