En Sıcak Konular

Askeri Mahkeme'den YAŞ'a durdurma

1 Ekim 2010 09:29 tsi
Askeri Mahkeme'den YAŞ'a durdurma 
YAŞ’ta terfi ettikleri halde atama kararnamesinde hükümet tarafından isimlerine yer verilmeyen Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun açtığı davada, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi yürütmeyi dur

Mahkeme 3 paşanın isimlerinin üçlü kararnamede yer almamasını ‘idari bir işlem’ diye niteledi ve yargı denetimine tabi olduğu sonucuna vardı.

TERFİ ettirildikleri halde hükümetçe atama kararnamesinde isimlerine yer verilmeyen Balyoz davası sanıklarından 3 paşanın açtığı davada, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) sürpriz bir karara imza attı. BaşbakanTayyip Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a Gediktepe’de brifing veren Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun açtığı davada AYİM, ‘oybirliği’ ile yürütmeyi durdurma kararı verdi. 2 general ile 1 amirali haklı bulan karar, bu konuda verilmiş ilk örnek olma niteliği taşıyor.

Gözler hükümette

AYİM kararının nasıl uygulanacağına hükümet karar verecek. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 30 Ağustos resepsiyonunda, “Mahkeme kararıyla terfileri mümkün olabilir mi?” sorusuna, “Anayasa’ya göre hiçbir mahkeme, bunaAnayasa Mahkemeside dahil, icrai karar alamaz. Yani terfi ettiremez. Ancak mahkeme kararı bizi zorlar” yanıtını vermişti. Şimdi gözler, hükümetin bu sürpriz karar üzerine hangi tasarrufta bulunacağına çevrildi.

Bugün tebliğ ediliyor

Yargı kararının uygulanmaması halinde ise Başbakanlık ile Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı’nın hukuki sorumluluğu gündeme gelebilecek. Başbakan ve 2 bakan, tazminat ve ceza davası tehdidi ile karşı karşıya kalabilecek. Kararın gerekçesinin bugün tamamlanarak, davacı 3 paşayla birlikte, davalı Başbakanlık, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığı’na tebliğ edilmesi bekleniyor. Davalı idarelerin karara karşı itiraz hakları bulunuyor. AYİM, kısa bir süre içinde davayı esastan da karara bağlayacak.

‘İdari işlem’ saydı

Tümgeneral Kaya Harita Genel Komutanlığı’na, Tümgeneral Helvacıoğlu Jandarma Değerlendirme ve Denetleme Başkanvekilliği’ne ve Tuğamiral Gavremoğlu iseDeniz KuvvetleriPersonel Başkanlığı’na vekaleten atanmışlar, ancak görevlerine başlayamamışlardı. Ağustostaki krizli YAŞ’taki terfi kararlarının Gönül ve Erdoğan tarafından imzalanmayarak geri gönderilmesi üzerine 3 paşa, AYİM’de dava açmıştı. AYİM 3’üncü Dairesi, 27 Eylül’de 3 paşanın davasını görüştü ve ilk aşamada, yürütmeyi durdurma talebini karara bağladı. Daire, askeri savcının da mütalaası doğrultusunda ve oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.

AYİM, 3 paşanın YAŞ’ta terfi ettirildikleri halde, yayınlanan üçlü kararnamede isimlerinin yer almamasını ‘idari bir işlem’ diye niteledi ve yargı denetimine tabi olduğu sonucuna vardı. AYİM, bu işlemi hukuka aykırı bularak, oybirliği ile yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karar, idarenin bütün eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olması gerektiği genel ilkesine dayandırıldı. Yargı denetimi dışındaki alanın ise dar yorumlanması gerektiğine dikkat çekildi. AYİM, Balyoz’da adı geçen paşaların terfi ettirilip ettirilmemeleri ve YAŞ’la ilgili değerlendirme yapmadı.
 
milliyet



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,909 µs