çözüm koridoru | " /> çözüm koridoru | "/>

En Sıcak Konular

Barzani'den sınırda çözüm koridoru

1 Ekim 2010 08:34 tsi
Barzani'den sınırda çözüm koridoru 
Terörün bitirilmesi için işbirliği adımları atan Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Barzani, PKK'yı çözüme zorluyor.

Lojistik desteği kesen Barzani, PKK'nın çözüme direnmesi halinde, Türkiye'ye Kandil'e uzanan koridor açacağı mesajı verdi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, geçtiğimiz mart ayında Türkiye'de temaslarda bulundu. Barzani, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık resmi konutunda bir araya gelerek, ikili ilişkiler ve terörü görüşmüştü.

PKK terör örgütünün tasfiyesi ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin önemli bir süreç yürütülüyor. Çabaların temelinde, çözüme ulaşabilmek için en az bir yıl süreyle silahların susması geliyor. Sürecin bir provokasyona kurban gitmemesi için oldukça ihtiyatlı davranılıyor. Çözüm sürecinin önemli ilerlemelerin olacağı bir zeminin üzerinde yürüdüğü kanaati hakim. Büyük beklentiler oluşturulmaması ve böylesine çetrefilli bir konunun bugünden yarına çözümünün beklenmemesinin altı ise özenle çiziliyor. Çözüm yönünde iyi niyetli çaba içinde olanların da buna dikkat etmesi gerekiyor. Evet çözüm için şimdiye kadar ki en iyi iklimlerden biri yakalanmış durumda. Rasyonel bir çözüm süreci içinde yürüyor çalışmalar. PKK'nın tasfiye sürecinde en önemli ayaklardan birini Kuzey Irak oluşturuyor. Çünkü örgütün yönetim merkezi olan Kandil'in burada olması açısından önemli.

KANDİL'E KADAR UZANACAK

Kuzey Irak demek, Barzani demek.

PKK'nın tasfiyesi ve Kürt sorununun çözümü konusunda Barzani'den bir süredir pozitif katkı geliyor. Barzani, Ankara'yı ziyareti sırasında yakaladığı işbirliği ortamının değerine uygun hareket ediyor. PKK'ya çözüme karşı direndikleri taktirde, mevcut sınırın Irak tarafından bir koridoru Türkiye'ye tahsis edeceğini söyleyecek kadar da bir kararlılık içinde. Bu koridor diklemesine bir koridor olacak. Türkiye'nin kontrolünde olacak koridor Kandil eteklerine kadar uzanıyor. Barzani'nin, koridorla ilgili kanaatini PKK yönetimine de ilettiği söyleniyor. Eninin çok fazla geniş olmadığı belirtilen koridorun Kandil'e kadar yaklaşık 30 kilometre olacağı belirtiliyor. PKK'nın bu düşünceden tedirgin olduğu, Ahmet Türk'ün de Barzani'yi bu fikrinden caydırmak için Erbil'e gittiği ancak Barzani'nin bu kez Türk'e karşı mesafeli durduğu belirtiliyor.

PKK'ya lojistik desteğin azaltılması bu sürecin en başında geliyor. PKK'ya lojistik destek azaldı ancak Talabani'ye bağlı olan KYB'nin içindeki bir grubun PKK ile sürekli işbirliği içinde olduğu tespit ediliyor. PKK bu kez lojistik desteğini KYB üzerinden temin ediyor. Tabi bu da yaptırımların gücünü azaltırken, sıkıntıya neden oluyor.

PKK'nın tasfiyesi konusunda Barzani ile birlikte üzerinde çalışılan formüllerden biri de örgütte silah kullanmış ve suça bulaşmış olan militanların durumu. Barzani, bize "Siz suça bulaşmamış olan dağdaki silahlı adamları alın" diyor. Zaten Türkiye'nin tasfiye planında da bu yer alıyor. Bunlar bizim vatandaşımız. Bir mekanizma oluşturulacak. Oraya silahı bırakıp Türkiye'ye gelmeleri sağlanacak.

Suça bulaşmış olan militanlar konusunda ise Barzani formülü şöyle: Barzani, "Ben bunları asker yazarım. İş veririm" diyor. Bu PKK'lıların Barzani'ye asker olması ya da yerleşim merkezlerinin güvenliğinde istihdam edilmeleri sözkonusu.

yenişafak



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,959 µs