En Sıcak Konular

Üniversite dergisinde Kürtçe makale

30 Eylül 2010 21:02 tsi
YÖK'ün Kürtçe eğitim için ilk izni verdiği Mardin Artuklu Üniversitesi'nin akademik yayın organında, Arapça ve Farsça'nın yanısıra ilk defa Kürtçe bir makale de yayınlandı.

YÖK'ün Kürtçe eğitim için ilk izni verdiği Mardin Artuklu Üniversitesi'nin akademik yayın organında, Arapça ve Farsça'nın yanısıra ilk defa Kürtçe bir makale de yayınlandı. Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, "Yeni bir bilim geleneği ile birlikte yeni bir alim tipi oluşturmak gibi iddialı hedeflerimiz var" dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nce hazırlanan 'Mukaddime Dergisi'nde, Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Kürtçe de makale yayımlandı. Üniversitenin öğretim üyelerinden Doç. Dr. Abdurrahman Adak'ın din adamı ve şair Molla Halil Es-Si'irdı'yi ve şiirlerini konu alan makalenin yer aldığı dergi, Türkiye'deki bütün üniversitelerin yanı sıra Irak, Suriye ve Avrupa'da Kürtçe eğitim verilen üniversitelere gönderildi.

Akademik yayın olma özelliğini taşıyan derginin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Sosyal Bilimler Üniversitesi vizyonuyla yola çıkan Mardin Artuklu Üniversitesinin, hem zihinsel hem de kurumsal anlamda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirme amacı taşıdığını söyledi.

Özcoşar, Ortadoğu'da akademik camianın önemli bir handikabının 'dil sanırları' olduğunu savunarak, bazı sınırları aştıklarını belirtti. Çoşar şöyle konuştu:

"Türkçe ve İngilizce ile Arapça, Farsça ve Kürtçe özetlerle derginin en azından özetler çerçevesinde tüm Ortadoğu'ya da hitap etmesini istedik. Türkiye'de ilk kez bir üniversitenin akademik dergisinde tamamı Kürtçe bir makalenin yayımlanıyor olması aştığımızı düşündüğümüz başka bir sınır. İlk sayımızı bazı ilkleri gerçekleştirmenin heyecanıyla yayımlıyoruz. Saygın ve özgün bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak Ortadoğu'nun tarihi ve sosyo-kültürel mirasını yerelden evrensele taşımak şeklinde ifade ettiğimiz bu vizyonun dayandığı temel unsur, Ortadoğu'da bilginin; ilim, irfan, hikmet denkleminde yeniden üretilmesine katkıda bulunmaktır. Bu vizyon, bir yandan günümüze kadar sosyal bilimler alanında ortaya konulan teorilerden beslenirken diğer yandan disiplinler arasılık ve disiplinler ötesilik gibi dillendirilmeye başlanmış ancak henüz bilim dünyasında, en azından Türkiye'de, hak ettiği yeri bulamamış yeni teorileri uygulama cesaretinden destek alıyor. Akademik kaygılar dışında hiçbir kaygının taşınmadığı ve bilim için sınır kavramının kabul edilmediği bir düşüncenin ürünü bu vizyonun entelektüel bağımlılığı aşmış akademisyenler ile gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu sebeple yeni bir bilim geleneği ile birlikte yeni bir alim tipi oluşturmak gibi iddialı hedeflerimiz var."

milliyet



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,970 µs