En Sıcak Konular

'İstanbul depreme hergün biraz daha yaklaşıyor'

30 Eylül 2010 19:08 tsi
Türk Kızılay'ı Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Rize ve Karadeniz'in sel ve heyelanla yaşamayı öğrenmek zorunda olduğunu belirterek bölgeye yeni bir yapılaşma konsepti getirilmesi gerektiğini söyledi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Işıkara, Türkiye genelinde 35 ilde uygulanan 'Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi' kapsamında afet zararlarını azaltma eğitimi çalışmasının Rize'de de yapılacağını söyledi. Prof. Dr. Işıkara, "Olası afet zararlarını azaltmak, Kızılay Şubeleri aracılığı ile yerelde kurumlar arası işbirliğini geliştirmesini sağlamak, muhtar, din görevlisi ve öğretmen gibi toplum liderleri aracılığı ile afetlere karşı hazırlıklı olma bilincini geliştirerek toplumda sosyal sorumluluk oluşturmayı amaçlıyoruz" diye konuştu. Rize'nin Gündoğdu Beldesi'ndeki afeti ucuz atlattığını kaydeden Prof. Dr. Işıkara şöyle konuştu:

"Rize ve Karadeniz sel ve heyelanla yaşamayı öğrenmek zorunda. Çünkü nasıl Türkiye'de deprem bitmezse, başta Rize olmak üzere Karadeniz'de de sel ve heyelan bitmez. Özellikle Rize'de yeni bir yapılaşma konsepti getirilmesi lazım. Bugünki yapılaşma konsepti buradaki sel ve heyelana uygun değil. Dolayısıyla bu konsepte valilik çözüm bulmuş. Yerden yer kazanacağımıza havadan yer kazanacağız. Usulüne uygun olursa, yüksek katlı binalar yapılabilir. Çok daha geniş tarım arazisi ortaya çıkar. Bunun üzerinde durulması gerekiyor."

'RİZE DEPREMDEN DE KORKSUN'

Deprem bölgelerinde 3'üncü derecenin 4'üncü dereceye çıkabileceği gibi ters oranda da değişiklik gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Işıkara sözlerini şöyle sürdürdü:

"17 Ağustos depreminin merkez üssü Gölcük. İstanbul Avcılar'da o depremin şiddeti 6 oldu. Gölcük ile Avcılar arasındaki mesafe kuş uçuşu 100 kilometre. Avcılarda 150 bina çöktü, 600 vatandaşımızı kaybettik. Gölcük Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde. Rize'de aynı fay hattı üzerinde yer alıyor. Buradaki vatandaşımız, 'ben 4'üncü derece deprem bölgesinde yaşıyorum' diyerek güvenli yapı konseptini ihmal ederse, Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde oluşacak depremlerden Rize de etkilenir. Hatta çok da yıkım olabilir. Rize 'bize bir şey olmaz' demesin. Zaten sel ve heyelanı var. Ondan korktuğu kadar depremden de korksun."

'İSTANBUL DEPREME HER GÜN YAKLAŞIYOR'

Prof. Dr. Işıkara, bir soru üzerine İstanbul'un depreme her gün biraz daha yaklaştığını belirterek şunları söyledi:

"Ama İstanbul'da devlet hazır. Milli Eğitim Bakanlığı okulların yüzde 75'ini güçlendirdi. İstanbul'un nüfusu 13 milyonu geçti. Geçici barınma için bu okullar kullanılabilir. Kamu kurum binaları güçlendirildi. Viyadükler ve bağlantı ayakları güçlendirildi. Sağlık Bakanlığı biraz yavaş ama bir kıpırdanma var. Burada Türk Kızılayı'nın toplum liderlerini teşkilatlandırma projesi var. Toplumu eğiterek can kaybını azaltmaya çalışıyoruz."

hürriyet



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,015 µs