En Sıcak Konular

Hristofyas'ın "Anavatanlar 1974'te Kıbrıs'ı istila etti" sözleri Güney'i karıştırdı

30 Eylül 2010 15:53 tsi
Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın ABD'de bir konuşmada söylediği "anavatanlar 1974'te Kıbrıs'ı istila etti" sözlerine Rum siyasetinden AKEL dışındaki bütün partiler sert tepki gösterdi.

Rum lider Hristofyas'ın Washington'ta yaptığı, "Anavatanlar 1974'te Kıbrıs'ı istila etti" sözleri ile Yunanistan ve Türkiye'yi hedef alan açıklamaları Rum siyasi partileri tarafından sert bir dille eleştirildi. Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs sorunundaki önemli gelişmeler arifesinde Rum siyasi partileri arasındaki çatışmanın artık iç siyasi sahnede tam bir çatlak düzeyine olduğunu belirtti.

Başta DİSİ, DİKO, EDEK, EURO.KO, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, olmak üzere bazı sivil toplum örgütleri Hristofyas'ın ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada "1974'te Anavatanların Kıbrıs'ı istila ettiğini" söylemesine çok büyük tepki gösterdi. Partiler, Hristofyas'ın konuşmasının özünü hem de bu konuşmanın Güney Kıbrıs dışında ve yabancı bir dinleyici topluluğu önünde yapılmasını sert bir dille eleştirdi.

HRİSTOFYAS:YANLIŞ ANLAŞILDIM

Fileleftheros, Hristofyas'ı savunmanın, Genel Sekreter Andros Kiprianu aracılığıyla AKEL'e kaldığını belirterek, Hristofyas'ın konuşmasının cımbızlanmasından şikayet ettiğini yazdı. Hristofyas'ın yanlış anlaşıldığını belirten Rum Yönetimi Sözcü Vekili Hristos Hristofydis, Rum liderin 'Kıbrıs'a verdiği destek ve dayanışma için Yunanistan'a ve Başbakanı'na her gün teşekkür ediyorum' dediğini belirtti.

Politis gazetesi ise Yunan albaylar cuntasının Kıbrıs'a yönelik faaliyetini istila olarak ilk niteleyenin, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk ve tek Cumhurbaşkanı III. Makarios olduğunu, Makarios'un 19 Temmuz 1974'te BM'de yaptığı konuşmada Yunanistan'ın Kıbrıs'ı istilasından söz ettiğini hatırlattı.



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,493 µs