En Sıcak Konular

Tek tip askerlikte 4 sakınca

30 Eylül 2010 13:22 tsi
Tek tip askerlikte 4 sakınca 
Tek tip askerlik rafa kaldırıldı. Binlerce gencin erken terhis beklentisi hayal olacak. Tek tip askerlikte 4 sakınca ortaya çıktı…

Genelkurmay başkanlığınca çalışmaları sürdürülen tek tip askerlik konusunda sorunlar çıktı ve projenin rafa kaldırılması gündeme geldi.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında bu konuda doğacak sıkıntılar dile getirilirken, son kararı hükümetin vereceği veGenelkurmayBaşkanlığının çekinceleri de dikkate alınarak tek tip askerlikten vazgeçilme ihtimali doğdu.

4 SAKINCA ORTAYA ÇIKTI

Bir süredir çalışmaları sürdürülen ve herkes için 12 ay erlik olarak düşünülen tek tip askerliğin, asker açığına yol açacağı, silah altındaki 6 aylık erler aleyhine durum yaratacağı,üniversiteve özellikle 4 yıllık açık öğretimi engelleyeceği değerlendiriliyor. Sakıncalar şöyle sıralanıyor:

- Tek tip askerlikte, eğitimliler ile eğitimsizler arasında bir fark kalmayacak. 4 yıllık yüksek okulu bitiren, hatta yüksek lisans yapan bir genç ile, ilkokul mezunu bile olmayan genç, aynı süreyle askerlik yapacak. Gençler bir an önce hayata atılmak için ve askerlikte de bir avantaj sağlamaması nedeniyle üniversite eğitimini ikinci plana itecek. Eğitimli gençler azalacak.

- 12 ay olarak düşünülen tek tip askerliğe geçildiğinde halen silah altında olan üniversite mezunu 6 aylık erler aleyhine bir durum oluşacak. Bunların 6 ay daha askerlik yapmaları gerekecek. İş bağlantılarını ve aile düzenlerini 6 aylık bir ayrılığa göre planlayan gençler, iki misli askerlik yapacak. Silah altındaki bu gençler için muafiyet getirildiği taktirde, bu da eşitlik ilkesine aykırı olacak.

- Tek tip askerlik 4 yıllık açık öğretim fakültelerini de etkileyecek. Birçok genç hem üniversite mezunu olmak hem de askerliğini tecil için açık öğretime gidiyor. Tek tip gelirse açık öğretim eğitimi de sekteye uğrar.

- Tek tip askerlik halinde, silah altında olan 15 aylık erler, üç ay erken terhis olacak. Bu da 100 bin civarında bir asker açığına neden olacak.

HÜKÜMET KARARA BAĞLAYACAK

Genelkurmay Başkanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen, Milli Savunma Bakanlığınca kanun tasarısı haline getirilmesi ve Bakanlar Kurulunca benimsenmesi durumunda yasallaşması mümkün olan tek tip askerlik, bu çekincelerin masaya yatırılmasından sonra, karar hükümet tarafından verilecek.

gazeteport



Bu haber 1,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,283 µs