En Sıcak Konular

Yıldırım: Yazılım ihracatı gümrüklerin kafasını karıştırıyor

30 Eylül 2010 12:35 tsi
Bilişim konusunda önemli adımlar atan Türkiye'de yazılım ihracatında traji-komik bir durum yaşanıyor.

İhraç edilen yazılımların, 'mal mı-hizmet mi?' olduğuna karar verilemediği için gümrüklerde problem yaşanıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yaldırım bu durumu şöyle özetledi: "Alın teri yerine akıl teri para ediyor. Gümrüklerimizde yazılım ihraç ederken bunun ne olduğunu anlayamıyoruz. Mal mı, hizmet mi? Ortada bir şey yok bir sürü fatura var deniyor."
 
TÜSİAD'ın 'Türkiye İçin e-Devlet Yönetim Modeli'ne Doğru: Mevcut Durum Değerlendirmesi ve Öneriler' başlıklı toplantısında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2003'den 2010 Türkiye'yi doğudan batıya kuzeyden güneye internet otobanlarıyla donattıklarını belirtti. Hem karada hem havada internet alt yapısı oluşturduklarını söyleyen Yıldırım, "Bunu yeterli görmüyoruz. Alt yapıda problemimiz yok. Ama otobanları doldurmak lazım. Trafik koymak lazım. Mesele trafiktedir. Buradan bilginin sesin yüksek kapasite de kullanmak lazımdır." diye konuştu.

Mobil iletişimde 65 milyon aboneyi aştıklarını sabitte 18 milyon abonenin 16 milyon aboneye gerilediğini aktaran Yıldırım, gelecek 5 yıl içinde mobil-sabit ayrımının ortadan kalkacağını ifade etti. Evlenme dışında her şeyin elektronik ortamda yapılacağını aktaran Bakan, "Pazar büyüklüğümüz 33 milyar dolara yükseldi. Bilişim payı 2 milyar dolardan 10 milyar dolara yükseldi. Buradaki gelişme daha hızlı olmalı. Ses iletimi katma değer sağlamıyor. Ses iletimi artık garnitüre dönüştü. Türkiye erken görmesi lazım." şeklinde konuştu.

453 BİN KİŞİ E-DEVLET'TE

e-devlet'te sunulan hizmet sayısının 194'e çıktığını söyleyen Yıldırım, günlük ortalama ziyaretçi sayısının 1 milyon 300 bine ulaştığını söyledi. Sunulan hizmetler bakımından 453 bin 75 kullanıcının şifre aldığını kaydeden Yıldırım, şu anda kullanılan hizmetleri sıraladı:

"Emniyet araç sorgulama işlemleri en yoğun ziyaret edilen hizmetler. Emniyet Genel Müdürlüğü 1. el araç satışı. Milli Savunma Bakanlığı Asker Sevki. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Şikayetleri sorgulama işlemleri. Millet Meclisinde randevu alma, Araç muayene işlemleri sorgulanıyor."

3 ay içinde yurt dışında yaşayan vatandaşlara konsolosluklardan şifre dağıtılacağını vurgulayan Bakan,e vergi, kredi yurtlarda burs, emniyet genel müdürlüğü kayıp çocuklar projesinin de e-devlet üzerinden hizmet vereceğini aktardı.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise Türkiye'nin e performansı hala arzu edilen noktada olmadığını söyledi.

cihan



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,082 µs