En Sıcak Konular

'Terörle mücadele için profesyonel ordu gerekiyor'

30 Eylül 2010 11:30 tsi
Genelkurmay Başkanlığı'nın, tartışmalı "tek tip askerlik" kararını Başbakanlık'a göndermesini değerlendiren eski başbakan yardımcısı ve bakanlardan Ekrem Pakdemirli, hükümetin bunun yerine profesyonel askerliğe geçmesini önerdi.

Bu konuda gerekirse referanduma gidilmesini tavsiye eden Pakdemirli, komşu ülkelerin tehdit unsuru olmaktan çıktığını, terörle mücadele içinse profesyonel orduya ihtiyaç duyulduğunu anlattı. ABD'den sonra en büyük silahlı gücün Türk ordusu olduğunu, bunun yerine 150 bin kişilik profesyonel bir ordunun ülkeyi koruyabileceğini aktaran Pakdemirli, hükümetin "tek tip" uygulamasında tuzağa düşebileceği uyarısında bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı'nın, profesyonel ordu yerine tek tip askerliği önermesine, "Hiç kimse kümesini küçültmek istemiyor." diyerek tepki gösteren Pakdemirli, "Tek tip askerlik diye bir şey mi olur? Jandarmanın, denizcinin, havacının öğrenme süreleri farklı. Bunların, dünyanın nereye gittiğini öğrenmesi ve görmesi lazım. 'Konuyu biz söyledik, yaptık oldu.' mantığına getiriyor. Burada siyasi irade ve halkın ne düşündüğü önemlidir." dedi.

Türkiye'nin etrafında tehlike unsuru bir ülke kalmadığını belirten Ekrem Pakdemirli, şunları kaydetti: "Bizim zaten bu kadar kalabalık bir orduya da ihtiyacımız yok. Türk devletine, mevcut ordunun üçte biri yetiyor ama birileri, 'Kümesimiz niye küçülsün? Daha da büyüyelim.' diyor. Herkes kendi kurumunu büyütmek istiyor. Bunların ne düşündüğünü öğrenip bilmek ama yapmamak lazım, çünkü istedikleri yanlış şeyler. Hükümet, 'Yok arkadaş, biz profesyonel orduya geçeceğiz. Asker sayımız 150 bin olacak.' demeli. Hükümetin burada tuzağa düşme ihtimali var. ABD'den sonra bu kadar fazla bir orduyu beslemenin mantığı var mı? Etrafımızda düşman mı var? Kim düşman, Yunanistan mı? Tükürsen boğulacak. Rusya tehlikesi de kalmadı. Bu sebeple artık böyle büyük bir orduyu beslemeye de gerek yok. Türkiye, gereksiz yere büyük kaynaklar ayırarak askerî harcamalar yapıyor. Bu şartlarda devam edemeyiz."

cihan




Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs