En Sıcak Konular

Büyük et firmalarına fiyat soruşturması

30 Eylül 2010 08:56 tsi
Et firmalarına 'fiyatları ortak belirledikleri' suçlamasıyla soruşturma...

Alınan tüm önlemlere ve ithalata izin verilmesine rağmen et fiyatlarında beklenen düşüş yaşanmadı. Bu duruma büyük çiftliklerin canlı hayvan toplayıp, ortak hareket etmesi gerekçe gösteriliyor.  

İddialardan yola çıkan Rekabet Kurumu da, aralarında Pınar, Aytaç, Altın Et Entegre, Namet, Kayarlar Et Sanayi ve Yaşar Birleşik Pazarlama Dağıtım'ın da bulunduğu şirketler hakkında soruşturma açtı. Piyasayı manipüle ettiklerinin tespit edilmesi durumunda bu şirketlere, cirolarının yüzde 5-10'u oranında para cezası kesilecek.

Son dönemde hızlı bir yükseliş eğiliminde olan ve Kurban Bayramı'na yaklaşık 1,5 ay kala hâlâ yüksek seyreden et fiyatları, farklı iddiaları gündeme getirdi. Fiyatlardaki ani yükselişte en büyük sorumluluğun, sayısı ve etkinliği artan büyük üreticiler olduğu öne sürülüyor.

Hükümet, hem vatandaşların daha ucuz et yemesi hem de piyasanın normale dönmesi için adımlar atarken, bazı üreticilerin bu dönemde daha fazla para kazanmanın yollarını aradığı iddia ediliyor. Bu kapsamda belli bölgelerden toplanan hayvanların piyasaya değerinin daha üstünde bir fiyata satışa sunulduğu belirtiliyor. Ayrıca bazı büyük şirketlerin de Ege ve Akdeniz bölgelerinde, başta oteller ve turistik tesisler gibi toplu tüketim kanallarındaki müşterilerine yönelik toplu eylemlerde bulunduğu belirtiliyor. Bu iddialar üzerine harekete geçen Rekabet Kurumu, önemli et tedarikçilerini yakın takibe aldı. Aralarında Pınar, Namet, Aytaç ve Kayarlar Et gibi kırmızı et tedarikçilerinin de bulunduğu firmaların, özellikle turistik bölgelerde et ve et ürünleri pazarında ve toplu tüketim kanallarında müşterilerine karşı ortak 'fiyat tespiti, müşteri paylaşımı, bilgi değişimi ve rekabeti sınırlayıcı eylemler içinde bulunmak' suçlamasında bulunuluyor.

Rekabet Kurumu kaynaklarından edinilen bilgiye göre, şirketlerin suçlu bulunması halinde ciddi oranda para cezası kesilmesi gündemde. Cezanın firmaların cirolarının yüzde 5-10'una tekabül edilebileceği ifade ediliyor.

Bunun yanı sıra Rekabet Kurumu'nun, 8 bankaya da yaptıkları bazı promosyonlardan dolayı 1,5 milyar lira ceza kesileceği öğrenildi. Ceza kesilen sektörler arasında sadece bankalar yok. Kurumun ayrıca fiyat konusunda ortak hareket ettikleri iddiasıyla bazı otomobil bayilerine de yüklü miktarda para cezası kesileceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra GSM şirketlerine de ortak tarife belirledikleri için yine yüklü miktarda para cezası gündemde. Bu tutarın iletişim şirketlerinin cirolarının binde 5'ine denk geldiği belirtiliyor.

zaman



Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs