referandum vurgusu | " /> referandum vurgusu | "/>

En Sıcak Konular

Ulusa Sesleniş'te referandum vurgusu

30 Eylül 2010 08:36 tsi
Ulusa Sesleniş'te referandum vurgusu 
Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, 12 Eylül'de gerçekleştirilen halkoylamasını değerlendirdi...

Başbakan Erdoğan, 12 Eylül'de gerçekleştirilen halkoylamasını değerlendirirken, "Bizler, Hükümet olarak sadece sandıktan çıkan çoğunluk kararını değil, sandığa yansıyan Türkiye tablosunu bir bütün olarak değerlendirmeyi gerekli görüyoruz. Sandıkta ortaya çıkan her eğilimi hassasiyetle dikkate alacağımızı samimiyetle ifade etmek isterim" dedi.
        
Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, ülkenin önemli bir demokrasi sınavından bir kere daha alnının akıyla çıktığını belirterek, ülke geleceği adına duyduğu heyecanı paylaşmaktan memnun olduğunu dile getirdi.

12 Eylül 2010'da yurt çapında gerçekleştirilen halkoylamasının, milletin ülke yönetimine etkin katılımının ve demokrasiye bağlılığının bir nişanesi olarak daima hatırlanacağını ifade eden Erdoğan, halkoylamasında vatandaşların demokratik bir olgunluk içinde demokratik tercihlerini yaptığını ve sonuçta yüzde 58'lik "evet" oyuyla Anayasada yapılması öngörülen değişiklikleri kabul ettiğini anlattı.

Sandıktan çıkan bu sonucun ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, demokratik tercihleri sandığa yansıtarak Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemli gördükleri bu halkoylamasına katılan tüm vatandaşlara şükranlarını sundu.

"Burada önemli olan seçmen iradesinin tam olarak sandığa yansımasıdır" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "(Evet) diyen vatandaşlarımız da 'hayır' diyen vatandaşlarımız da ülkemiz için doğru olduğuna inandıkları birer demokratik tercih ortaya koydular. Ortaya çıkan karar Türkiye'nin kararıdır, bu kararı bütün vatandaşlarımızın olgunlukla ve saygıyla karşılayacağından en ufak bir şüphem yoktur. Demokrasi içinde farklı görüşler ortaya çıkabilir, farklı tezler yarışabilir, ancak sonunda halkın verdiği karara herkes saygı duyacaktır, duymalıdır. 12 Eylül günü Türkiye işte böyle bir tecrübeden başarıyla çıkmış, kazanan her şeyden önce demokrasimiz olmuştur.

Bizler Hükümet olarak sadece sandıktan çıkan çoğunluk kararını değil, sandığa yansıyan Türkiye tablosunu bir bütün olarak değerlendirmeyi gerekli görüyoruz. Çünkü, bu tablodan bütün renkleri ve eğilimleriyle Türkiye gerçeğini okumak mümkündür. Her insanımızı aziz bildiğimiz gibi, bu demokratik zemine yansıyan her oyu, her siyasi eğilimi, her demokratik tercihi de aziz ve saygıdeğer biliyoruz. Bütün bu tercih ve eğilimleri demokrasi çerçevesi içinde değerlendirmenin, buradan Türkiye için gerçekçi ve adil sonuçlar çıkarmanın zaruri olduğuna inanıyoruz.

Hiç vakit geçirilmeden bu değerlendirmeler yapılacak, halkımızın bu demokratik katılımından çıkarılan bütün sonuçlar, bütün detaylarıyla tespit edilecektir. Hükümet olarak, milletimizin söylediği her söze kulak vermenin ve o sözün gereğini yerine getirmenin görevimiz olduğunu biliyoruz. Bu manada sandıkta ortaya çıkan her eğilimi hassasiyetle dikkate alacağımızı samimiyetle ifade etmek isterim."

Fikirler

Türkiye'nin bütün siyasi fikir ve eğilimlerin demokrasi içinde temsil edildiği ve karşılığını bulduğu bir ülke haline geldiğini, bundan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, "Fikirlerin fikirleri boğduğu bir ülke istemiyoruz. Sadece bazı fikirlere özgürlük tanınan bir ülke olmak istemiyoruz. Özgürlüklere sadece bir yere kadar izin verilen bir ülke olmak da istemiyoruz. Biz farklı fikirlerin birbirinden güç aldığı, zenginleştiği bir ülke haline gelelim istiyoruz" diye konuştu.

Demokrasi içinde bütün fikirler dile getirilebilsin, bütün itirazlar sonuna kadar ifade edilebilsin, gölgeler ve karanlıklar bu ülkenin üstünden tamamen kalkmasını istediklerini belirten Erdoğan, "İşte bu halkoylamasıyla, bu yönde bir adım daha atmanın, aydınlık Türkiye hedefimize bir adım dahayaklaşmanın mutluluk ve heyecanını hep birlikte yaşadık" dedi.

"Gelişmeleri sıkı sıkıya takip ediyoruz"

Konuşmasında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, "yaz döneminin ardından piyasalarda yavaş yavaş sonbaharın etkisini göstermeye başladığını" ifade etti.

Erdoğan, şöyle konuştu: "Memnuniyetle ifade edeyim ki dünyadaki birçok ülke ekonomisinin aksine Türkiye ekonomisi önemli atılımlar yapmaya, gelişmeye, büyümeye devam ediyor. Bu manada Eylül ayı da ekonomimiz için bize güzel haberler getirdi. TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamlarına göre, 2010 yılının ikinci çeyreğinde ekonomimiz yüzde 10,3 oranında büyüme başarısı göstermiştir. Bu, çok güzel bir haber ama bizim için sürpriz değil. Çünkü, ekonomimiz küresel krizin ilk günlerinden bu yana oluşan bütün olumsuz şartlara rağmen sağlamlığını ve istikrarını koruyabilmiştir. Bunun sırrı, Türkiye'nin yakın geçmişinde yaşadığı sıkıntılardan ders almayı bilmesinde ve yönetim anlayışında bunu bir disipline dönüştürmeyi başarmasındadır.

Hükümet olarak, sürecin başından beri küresel gelişmeleri sıkı sıkıya takip ediyor, anı anına izliyoruz. Gerekli adımları dikkatle ve gecikmeden atıyoruz. Haklarını teslim edelim; özel sektörümüz de bu dönemde son derece duyarlı davranıyor ve Türkiye'nin büyüme azmine yakışan bir kararlılık içinde gayret gösteriyor. Bunun neticesinde, dünyanın gelişmiş pek çok ekonomisinde görülen büyük sarsıntılar Türkiye ekonomisinde görülmüyor. Aksine, Türkiye ekonomisi bir yandan krizin getirdiği olumsuz şartlarla başarıyla mücadele ederken, bir yandan da gelişme ve büyüme performansını devam ettiriyor."

Erdoğan, geçici bir başarıdan söz etmediklerine dikkati çekerek, Türkiye'nin 2002'den bu yana ekonomik seyrine bakılması durumunda, ne kadar istikrarlı bir atılımın gerçekleşmekte olduğunun görüldüğünü söyledi.

cnnturk



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,884 µs