En Sıcak Konular

Sükut-u hayal içindeyim

29 Eylül 2010 22:33 tsi
Sükut-u hayal içindeyim Dışişleri Bakanı Davutoğlu'ndan İnsan Hakları Raporuna 'hayır' oyu veren ABD'ye sert eleştiri geldi.

Cenevre'de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin hazırladığı raporu kabul etmesinin ardından Ahmet Davutoğlu, "Her şeyden önce insan Hakaları Konseyi'nin gerçekleri araştırma komisyonunun hazırladığı raporu onaylamasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz." dedi. Türkiye'nin olayın başından bu zamana kadar iki konunun altını çizdiğini belirten Bakan, bunlardan birisinin Türkiye ile İsrail arasında değil, İsrail ile uluslararası toplum arasındaki bir mesele olduğunu ifade etti. Olayın tüm gerçekleri ile ortaya çıkması için Türkiye'nin araştırma komisyonu istediğine dikkat çeken Bakan Davutoğlu, "İnsan Hakları Konseyi böyle bir araştırma komisyonu kurarak, çok objektif, delillere dayanan bir rapor ortaya çıktı." dedi.

Raporun onaylanması için katkı veren ülkelere teşekkür eden Bakan, "Bu ülkelere sadece dost oldukları Türkiye'ye oy vermiş olmadılar aynı zamanda da insan haklarına, uluslararası hukuka saygıya da onay vermiş oldular ve insan haklarına duyarlı olduklarını göstermiş oldular." diye konuştu. Raporun oylanmasında 'hayır' oyu kullanan Amerika için ise Davutoğlu, "Derin bir sükût-u hayal yaşadığımızı da ifade etmek istiyorum. Çünkü uluslararası sularda sivil bir gemiye, sivil bir gruba yapılan saldırı ve ortada 9 kişinin cenazesi var. Yaralılar var, insan hakları ihlalleri var. Biz burada dost ve müttefik ülkelerin de insan hakları konusunda gösterdikleri duyarlılıkları da burada göstermelerini beklerdik." şeklinde konuştu.

AB ülkelerinin raporun oylanmasında çekimser kalmasını eleştiren Bakan Davutoğlu, bunun AB'nin benimsediği tüm insan hakları ilkeleriyle çelişen bir tutum olduğunu ifade etti. "Eğer biz insan hakları konusunda, eğer biz uluslara arası hukuk konusunda çekimser kalınacaksa, Avrupa ülkelerinin ortak bir tutumla takındıkları bu tavrı Avrupa ilkelerine ne kadar uyup uymadıklarını gözden geçirmeleri gerekir. Avrupa İnsan Hakları ilkelerinin ayakta tutulması lazım" dedi.

Her alanda ortak çalıştıkları dost ve müttefik ülke Amerika'nın tasarıya olumsuz oy vermesini sükût-u hayal ile karşıladıklarını yineleyen Davutoğlu, "Biz müttefik ülkelerden bu meseleyi hem insan hakları ihlali hem de bir dayanışma konusu olarak görmelerini bekleriz, isteriz." diye konuştu.

Amerika'nın İnsan Hakları Konseyi'nin onayladığı raporu gözardı etmekle suçlayan Bakan Davutoğlu, "Her iki komisyonda çalışır. Burada bir insan hakları ihlali olduğu için burası onların görev alanıdır bu. Biz bu konuda dost ve müttefik olan ülkelerin daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Ümit ederiz ki önümüzdeki dönemde bu duyarlılıklarını gösterirler. Bu yalnızca Türkiye'nin meselesi değil, insanlık ve vicdanının meselesidir." diye konuştu.

Cihan



Bu haber 1,140 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs