En Sıcak Konular

Askeri mahkeme, Yarbay Denmez kararında direndi

29 Eylül 2010 18:46 tsi
Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Ankara Zir Vadisi'nde bulunan mühimmatla ilgili olarak, Yarbay Mustafa Dönmez'e ''bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek'' suçundan verdiği dört yıl hapis cezası ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarı

Askeri Yargıtayın, Dönmez hakkındaki kararı ''usule aykırılık ve noksan soruşturma'' nedeniyle bozmasının ardından Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görülen duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık Yarbay Mustafa Dönmez ve avukatı Gülten Güven katıldı.

Duruşmada, Dönmez ve avukatına, bozma ilamına uyulup uyulmaması yönündeki görüşü soruldu.

Dönmez, Ankara'daki konutlarında yapılan aramanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla yapıldığını ifade etti. Bunun Ceza Muhakemesi Kanununa aykırı olduğunu söyleyen Dönmez, Ankara'daki konutlarına ilişkin arama kararında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının görevli olduğunu kaydetti.

Hakkındaki delillerin usule aykırı toplandığını ileri süren Dönmez, bu delillerin dosyadan çıkarılarak karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Sapanca'daki evinde yapılan aramada da usule uyulmadığını savunan Dönmez, bu sebeplerle Askeri Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını istedi.

-''HANEFİ AVCI TANIK OLARAK DİNLENSİN''-

Sanık Dönmez, bozma kararına ilişkin görüşlerini açıklarken, ''kendisine komplo kurulduğunu'' öne sürdü. Polislerin, ''kendi aralarındaki konuşmalarda bazı mühimmatların boş olduğunu belirtmesine rağmen, daha sonra mühimmatın sağlam ve çalışır olduğu yönünde kriminal rapor hazırlandığını'' ileri süren Dönmez, ''bazı polislerin, bazı kişilere suç isnat etmek için bu tür yöntemlere başvurduğunu'' iddia etti.

Dönmez, ''Meslektaşları Hanefi Avcı da kitabında bunu ifade ediyor. Avcı şöyle diyor: 'Bugün şahit olduğumuz durum, polisler, hakimler, savcılar görevlerinin gereklerine göre değil, cemaatin isteklerine göre davranıyorlar. Zaman zaman, bilgiler tahrip edilerek, ekleme ve çıkarmalar yapılarak, kullanılmıştır'. Bu kapsamda Avcı'nın tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum'' diye konuştu.

Avukat Güven de dava dosyasında müvekkilinin evlerinde yapılan arama tutanaklarının asıllarının değil, fotokopilerinin bulunduğunu anlatarak, bunun usule aykırı olduğunu dile getirdi. Güven, bozma ilamına uyulmasını talep etti.

Askeri Savcı Yaşar Yücel ise Dönmez'in Yenikent'teki lojmanında ele geçtiği belirtilen ajandadaki yazı, sayı ve işaretlerin, sanığın el ürünü olup olmadığı ve tüm yazıların aynı cins veya türdeki kalemle yazılıp yazılmadığının Adli Tıp Kurumundan sorulması yönündeki Askeri Yargıtay Kararına uyulup uyulmaması konusunu mahkemenin takdirine bıraktıklarını açıkladı. Askeri Savcı Yücel, diğer hususlarda ise mahkemenin kararında direnmesini istedi.

-OY ÇOKLUĞUYLA DİRENME KARARI-

Mahkeme heyetinin baş başa yaptığı müzakerenin ardından karar açıklandı. Buna göre, askeri mahkeme, temyiz yolu açık olmak üzere kararında direndi.

Mahkeme heyeti, kararı oy çokluğuyla aldı. Karara, Mahkeme Başkanı Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu karşı oy kullandı.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Dönmez'i, ''bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek'' suçundan dört yıl hapis cezasına çarptırmış ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılmasına karar vermişti.

Askeri Yargıtay ise ''usule aykırılık ve noksan soruşturma nedeniyle'' mahkemenin kararını bozmuştu.



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs