En Sıcak Konular

AB'de sigara paketleri tek tip olacak

29 Eylül 2010 16:50 tsi
Avrupa Birliği Komisyonu sigaraya karşı getireceği yeni kısıtlamaları somutlaştırdı. Tasarıya göre sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak paketlerin üzerinde sadece markalar farklı şekilde yer alacak.

Tasarıda ayrıca paket üzerinde yer alan sigaranın zararlarını temsil eden resimlerin büyütülmesi de yer alıyor. Sigara paketlerin üzerinde sigara alışkanlığını bırakmak isteyenlere hizmet verecek bir telefon hattının da numarası yer alacak. Sigara reklamına getirilen kısıtlamalar da artırılacak. Tasarının yasalaşması halinde sigara satılan büfelerde her paketten bir örneğin açıkta sergilenmesi, satılacak sigaraların ise kapalı bir yerde tutulması gerekecek. Sigaranın internet üzerinden satışını yasaklayan yasa tasarısı sigaraya eklenecek katkı maddeleriyle de ilgili bir düzenleme getiriyor.

Tütün ürünleriyle ilgili 2001 yılında çıkardığı yasayı güncelleyerek sertleştirmek isteyen Avrupa Birliği Komisyonu tarafları tasarıya katkı da bulunmaya çağırdı. Sigara üreticileri ve sivil toplum kuruluşları 19 Kasım'a kadar tasarıya eleştiri getirebilecek. Gelecek yıl yetkili kurullarda görüşülmesi planlanan tasarının 2010 yılına AB meclisinde onaylanması bekleniyor. Akabinde de üye ülkeler söz konusu yasayı milli müktesebatlarına dahil edecek.

Tütün üreticileri ise tasarından memnun kalmadı. Philip Morris sözcüsü tek tip sigara paketi ve sigara sergilenme yasağına karşı olduklarını belirterek, "Bu tip uygulamaların tütün tüketimini azalttığına dair bir delil bulunmuyor." şeklinde konuştu. Reemtsma şirketi ise uygulamanın marka haklarına ters düştüğünü iddia ederek tasarının yasalaşması halinde yargıya gideceklerini bildirdi. Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen Norveç'te benzer bir uygulama yıl başından bu yana yürürlükte. Norveç'te sigara satıcıları dükkan içinde dahi sigara reklamı yapamıyor ve sigaraları sergileyemiyor. Müşterinin markasını söyleyerek istediği sigara çekmeceden çıkarılarak müşteriye veriliyor.



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,071 µs