En Sıcak Konular

Türkiye’nin IMF Direktörü olma şansı elinde

29 Eylül 2010 16:27 tsi
Türkiye’nin IMF Direktörü olma şansı elinde Kısa bir süre öncesine kadar Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) en yetkili ikinci ismi olan Anne O. Krueger, Türkiye’nin Fon’un İcra Direktörleri Kurumu’nda yer almak için elinde fırsat bulunduğunu söyledi.

İstanbul’da düzenlenen Global Ekonomik Sempozyum 2010’a katılmak için Türkiye’ye gelen Krueger, Türkiye’nin, Meksika, Venezüella ve İspanya’nın modelini uygulayarak IMF’nin İcra Direktörleri Kurulu’nda yer alabileceğini belirtti.

2001 ile 2006 yılları arasında IMF Birinci Başkan Yardımcılığı görevinin yürüten Anne O. Krueger bu ülkelerin Kurul’a seçim sürecinde birbirini desteklediğini ve iki yıl arayla üyeliği kendi aralarında değiştirdiklerini söyledi.

2007 yılından beri ABD'de John Hopkins Üniversitesi'nde uluslararası ekonomi alanında eğitim veren Krueger, Avustralya, Yeni Zelanda, Filipinler ve Güney Kore’nin de dönem sırasıyla aynı koltuğu paylaştığı örneğini de verdi.

Türkiye’nin son dönemde ekonomik anlamda önemli bir atılım gerçekleştirdiğini söyleyen Krueger, hükümetin IMF ile bir anlaşmaya gitmemesini de değerlendirdi.

Krueger,  bunun Türkiye’nin kendi seçimi olduğunu, IMF’nin acil durum fonlarına ihtiyaç duyma gereksinimini hissetmediğini bunun yerine kendi programını uygulamaya koymayı seçtiğini ifade etti. 

Kruger, Mali Kural’ın Türkiye’de mali disiplini sağlayıp sağlayamayacağıyla ilgili olarak ise, “Diğer ülkeler bunu başardı, Türkiye neden başarmasın? Mali Kural, dışardan gelen baskıyla olmamalı sonuçta bu uygulama ülkenin kendi çıkarına hizmet ediyor” dedi.

IMF KRİZDE BAŞARILIYDI

IMF Eski Başkan Yardımcısı, küresel kriz sonrasında adından daha çok bahsedilen eski kurumunun performansıyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı:

“IMF geçen kriz döneminde oldukça başarılı bir performans gösterdi ve küresel çapta büyümenin bu noktaya gelmesinde önemli rol oynadı. Kurum aynı zamanda Yunanistan krizi sırasında önemli görev yüklendi.”

Krueger, IMF’nin sadece son finansal kriz sırasında değil öncesinde başarılı olduğunu ve makro ekonomik politikalarıyla ülkeleri gerekli önlemleri almaya ittiğini bunun da finansal kriz döneminde bu ekonomileri güçlü kıldığını belirtti.

Krueger son dönemde IMF içinde devam eden temsil hakkı konusundaki tartışmalarda gelişmekte olan ülkelerin tarafında yer aldı.

Krueger ek olarak, Avrupa’nın kurumun karar alma mekanizması içindeki ağırlığının küresel ekonomide sahip olduğu güç ile kıyaslandığında orantısız şekilde fazla olduğunu belirtti.

Emek Kaplangil / Hürriyet



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,650 µs