En Sıcak Konular

Lujkov, Kremlin'e meydan okuyor

29 Eylül 2010 15:45 tsi
Lujkov, Kremlin'e meydan okuyor Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin'den sonra Rusya'nın üçüncü adamı olarak bilinen Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un görevden alınması Rusya siyasetinde taşları yerinden oynattı.

Yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan 18 yıllık başkanın Kremlin'in genç lideri Medvedev tarafından 'güveni yitirdiği' gerekçesi ile görevden alınması Lujkov'u durduramadı. Siyasete devam edeceğini kaydeden Lujkov'un 'görevden alma' kararını mahkemeye götüreceği iddia ediliyor.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili ve Lujkov'un yakın dostu Yosif Kobzon, belediye başkanının Kremlin'in kararını mahkemeye götüreceğini açıkladı. Kobzon kendisinin Lujkov'la görüştüğünü ve Yüksek Mahkemeye başvuracağını söyledi. Yüksek Mahkeme şimdiye kadar Lujkov'un itirazı ile ilgili herhangi bir başvurusunun olmadığını kaydetti.

Rusya'nın önemli figürlerinden birini görevden alması Medvedev'e 2012 başkanlık seçimleri için artı puan olarak yazılırken, iki yıldır rüşvetle mücadele için çalışan Rusya liderinin ilk somut adımı attığı yorumları yapılıyor. Rusya Başbakan'ı Putin'in görevden almaya karşı çıkmaması ve Lujkov'u ilişkilerde sorun yaşadığı şeklinde eleştirmesi dikkat çekiyor.

LUJKOV, MEDVEDEV'İ MEKTUPLA TAHRİK ETMİŞ

Rus dergisi The New Times Lujkov'un görevden alınmadan önce Medvedev'e yazdığı mektubu yayınladı. 74 yaşındaki Lujkov'un Medvedev'e yazdığı mektubunda kendini 'bağımsız ve sakıncalı' olarak nitelerken, "Devlet Başkanlığı seçimine erkenden başlama ve başka bir belediye başkanı atamaya ihtiyacınız var... Tamamen size bağlı ve kendinize ait..." eleştirisi getirdi.

Toplumun basından farklı düşündüğünü kaydeden Lujkov, "Kendi yandaş basınınızda yer alan karalama kampanyası tamamen sizinle bağlantılı... Toplum sizinle aynı fikirde değil" ifadelerini kullandı.

Kremlin sözcüsü Natalya Timokova ise mektupla ilgili yaptığı açıklamada, Medvedev'in mektubu okumadan önce görevden alma kararını imzaladığını, okumuş olsa da kararını etkilemeyeceğini söyledi.

Görevden alınmasının ardından iktidar partisi 'Birleşik Rusya'dan da istifa eden Lujkov, dilekçesinde partinin liderleri arasında olmasına rağmen devlet medyası tarafından kendisine karşı bilinçli bir kampanya yürütüldüğünü ve partinin de kendisine sahip çıkmadığını ifade etti.

Gelecek yıl Haziran ayında görev süresi dolacak Lujkov'un erken görevden alınarak, 2012 Mart ayında yapılacak başkanlık seçimleri için hazırlık yapıldığı yorumları yapılıyor. Rusya anayasasına göre devlet başkanı başbakan, hükümet üyeleri ve yerel yöneticileri görevden alma yetkisini elinde bulunduruyor. Medvedev daha önce de Volgagrad ve Sverdlovsk yöneticilerini görevden aldı.

Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev ve Başkırdistan Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov'un görev değişikliklerinde de medyada yer alan karalama kampanyaları etkili olmuştu. Ancak Şaymiyev ve Rahimov görevden alınmayı beklemeden istifalarını Kremlin'e sunmuşlardı.

(CİHAN)



Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,026 µs