En Sıcak Konular

Gül-Erdoğan: (G)ayrılık var mı?

29 Eylül 2010 13:20 tsi
Gül-Erdoğan: (G)ayrılık var mı?
Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bir uyuşmazlık olduğu yönündeki spekülasyonların ne sayısı ne de tarihi belli. Hep oldu. Fakat son zamanlarda Cumhurbaşkanı Gül’ün kimi söylemleri biraz daha farklı! O farklardan biri ‘asıl’ ayrılık no

Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül arasında bir tür anlaşmazlık, bir tür uyuşmazlık olduğuna yönelik spekülasyonlar, fiskos haberlerinin ne sayısını bilen ne de ne zaman başlıdığını bilen var.

Başbakanlığı döneminde Gül’ün “emaneti” sahibine verip vermeyeceği ile başlayan “araya girme” çabaları, Gül’ün gözünü bile kırpmadan koltuktan ayrılmasıyla son bulmuştu.

Keza, Cumhurbaşkanı seçileceği o garip (!) yıl içinde olup bitenler anımsandığında bir başka ayrılık söylemi kullanılıyor ama o da “Kardeşim Abdullah beyi aday gösteriyoruz” cümlesiyle tarihin tozlu sayfalarına gitti.

Ama bundan sonra aynı yöndeki iddialar sona ermedi. First ladyler arasında çekişme olduğu yönündeki dedikodular öyle hızlı ve etkili yayıldı ki, eşler buluşmalarına basını davet etmeye başladılar.

Şu sıralar yine benzer bir süreç yaşanıyor gibi. Özellikle Cumhurbaşkanlığı süresine ilişkin açıklamalardan sonra belirginleşen bu sürecin diğerlerinden farkı var mı?

Cumhurbaşkanı Gül’ün eski örneklere kıyasla daha net bir duruş sergilediği söylenebilir. Örneğin, yeni Anayasa hazırlanmasının zamanlaması, yüzde 10 barajı, tabii Başkanlık sistemi, kendi görev süresi ve hatta Tophane vakalarında hükümetten farklı hatta zıt bir söylem kullandığı görülüyor.

Bu önemli konulardaki görüş farklılığı şu ana kadar yaşananlardan bir fark olarak gözükebilir. Ama öte yandan bugün Sedat Ergin’in köşesinde yazdığı üzere, örneğin atamalarda hiç ayrılık yok, uyum var.

Fakat bir konu daha var ki, Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında en azından pratik söylemde bir konsantrasyon farkı daha görünüyor. AB! AB konusunda Cumhurbaşkanı daha sahiplenici ve sürükleyici bir tutum içinde. Başbakan ise neredeyse konuşma sırasında gerekirse konuya değiniyor.

Referandum gibi yeri geldiğinde AB üzerine fikirlerini söylüyor ama belki de AKP tabanının AB konusundaki halisane duyguları bildiğinden çok üzerine de gitmiyor.

Öyle veya böyle, arada “bir şey” olduğuna ilişkin iddialar döneminin bir yenisine girmiş bulunuyoruz.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,643 µs