En Sıcak Konular

Gençler tek tip askerlik istemiyor

29 Eylül 2010 11:04 tsi
Hükümetin yakın bir zamanda uygulamaya koymayı planladığı 'tek tip askerlik' aydınlar ve gençler tarafından kabul görmüyor.

Genelkurmay'ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve yakın dönemde hayata geçirmeyi planladığı 'tek tip askerlik' aydınlar ve gençler tarafından kabul görmüyor.

Zorunlu askerliğe karşı imza kampanyası başlatan aydın ve akademisyenler, tek tip askerliğin yerine 'profesyonel ordu' ve 'kamu hizmeti' seçeneğinin kabul edilmesini talep ediyor. Dünyanın hiçbir çağdaş ülkesinde Türkiye'deki gibi bir 'zorunlu askerlik' uygulaması olmadığını savunan aydınların kampanya için açtıkları www.vatanhizmeti.com sitesi büyük ilgi görüyor. Siteye yazdıkları yazılarda tek tip askerliği ironik bir dille eleştiren gençler, ifadelerini 'arz ederim' şeklinde bitiriyor.

"Tek tip askerlik düzenlemesinin, askerlerin toplumun geri kalanına karşı sahip oldukları statü üstünlüğünün bir kez daha tescillenmesi" olarak değerlendiren GüçlüTürkiyePartisi (GTP) Genel Başkanı ve Kampanya Sözcüsü Tuna Bekleviç, yeni düzenlemenin 'eşitlik' getirdiği iddiasına katılmıyor. "Bizce gerçek eşitlikçilik; gençlerin asker karşısında eşit koşullarla teslim olması ile değil, sivilleşmeyle mümkün." diyen Bekleviç, dünyanın birçok yerinde askerlik hizmetinin kamuya hizmet edilerek tamamlandığını hatırlatıyor.

"Gençler askerlik süresini devletin başka birimlerinde hizmet ederek geçirsin." önerisine destek ise çığ gibi büyüyor. Mehmet Altan, Eser Karakaş, Baskın Oran, Can Paker, Erol Katırcıoğlu, Zeynep Tanbay, Elif Dağdeviren, Emre Kocaoğlu, Abdurrahman Dilipak, Şanar Yurdatapan, Ümit Kardaş, Barış Sulu, Gülten Kaya, Cengiz Aktar, Nuh Albayrak, Senih Özay ve Hüseyin Çakır başta olmak üzere birçok aydın kampanyaya destek veriyor.

Star Gazetesi başyazarı Mehmet Altan: Genel seçimlerden önce bir 'bedelli askerlik partisi' kursak. Parti programını da 'zorunlu askerliği lağvetmek, ordu sistemini demokratikleştirmek, askerlik görevini AB üyesi ülkeler düzeyine denk bir şekilde yeniden düzenlemek ile sınırlasak... Kısacası halka acilen 'profesyonel ordu' sözü versek... Acaba nasıl bir teveccüh görür?

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Baskın Oran: Zorunlu askerlik, ulus-devlet'in 'tekdüzeleştirilmiş millet inşası' projesinin en önemli ayağıdır. Ulus için gerçek bir musibet olan ulus-devlet'i tarihe gömmek için, zorunlu askerliğe alternatifler bulmak iyi bir şeydir.

www.vatanhizmeti.com sitesinde devam eden kampanyaya ilgi ise hayli yüksek. Gençler yazılarında askerî jargonla destek veriyor. İşte sitede yer alan birkaç örnek:

Bilgisayar programcısı Selim Yavuz: Profesyonel orduya geçişi konuşmamız gerekirken biz hâlâ zorunlu askerlik, bedelli askerliği, kısa dönemi, uzun dönemi konuşuyoruz. Askere giden herkes bilir, orada komutanlara hizmet ediyorsunuz, çok kutsal saydığınız vatanınıza değil. Arz ederim!

İngilizce öğretmeni Serkan Arkın: Askerliğimi 8 ay kısa dönem olarak yaptım. Evliydim, bir de baba olmak üzere idim. Maaşım artık kesildiği için eşim pazara çıkamaz oldu. Kirayı bile ödeyemez olduk. Ben askerdeyken kızım doğdu. 3 ay fotoğraflarına baktım.

zaman



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs