'Avcı' operasyonu | " /> 'Avcı' operasyonu | "/>

En Sıcak Konular

Adım adım 'Avcı' operasyonu

29 Eylül 2010 08:02 tsi
Adım adım 'Avcı' operasyonu Devrimci Karargah soruşturmasında ifadeye çağrılan Hanefi Avcı sivil yargıya direnince hakkında önce yakalama, sonra tutuklama kararı çıktı.

Devrimci Karargah Örgütü'' soruşturması Emniyet Müdürü Hanefi Avcıya uzandı. Örgüte yönelik teknik takibi engellemek, yardım ve yataklıkla suçlanan Avcı, dün gözaltına alınarak Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirildi. Savcılıkta susma hakkını kullanan Avcı, avukat da istemedi. Mahkemede 1 saat ifade verdikten sonra tutuklanan Avcı, Terörle Mücadele ekiplerince Paşakapısı Cezaevine götürüldü. Tutuklanma süreci İstanbul Özel Yetkili C. Savcılığı'nın geçen hafta Devrimci Karargah soruşturması kapsamında talimatla ifadesinin alınması için yazı yazmasıyla başladı. İlk hamle medyada İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından Avcı'ya son olarak 27 Eylül'de saat 12:00'ye kadar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ifade vermesi tebliğ edildi. Avcı yaptığı basın açıklamasında 29 Eylül'de ifade vermek için adliyeye gideceğini açıkladı. Bu arada Avcı yasak aşk yaşadığı Kezban K.'nın İstanbul Ataköy'deki evinden çıkarken görüntülendi.

Askeri savcıya gitti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, pazar günü Hanefi Avcı'nın ifade vermemesi üzerine pazartesi günü Sabah 9.00'da Beşiktaş Adliyesi'nde hazır olması için davet çıkarttı. Hanefi Avcı telefon ile arandı. Ankara'da olduğunu ve pazartesi öğle saatlerinde İstanbul'a geleceğini söyledi. Ama İstanbul'a gitmedi ve Genelkurmayın yalanladığı bilgiyi doğrularcasına, pazartesi günü Ankara'da kalarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı yerine Genelkurmay Savcısı Yavuz Şentürk ve Hıfzı Çubuklu'nun aralarında bulunduğu askeri yetkililere ifade vermeye gitti. Böylece Avcı, İstanbul'daki savcılık makamı yerine askeri savcıya bilgi vermeyi tercih etti. Oysa daha önce Hanefi Avcı'nın Genelkurmay Askeri Savcılığınca davet edildiği ileri sürülmüş ancak iddia ilk elden Adli Müşavir Hıfzı Çubuklu tarafından bir gazeteye gönderilen tekzip ile reddedilmişti.

Eskişehir uyarıldı

Savcılığın konu hakkındaki emrinin yerine getirilmesi için eski görev yeri Eskişehir ile yeni görev yeri Ankara polisi 27 Eylül gece yarısı uyarıldı. Avcı hakkındaki son mahkeme talimatı onun ivedilikle sorgu için İstanbul'da mevcutlu hazır bulundurulmasını ve Eskişehir'deki boşaltmadığı lojmanı ve makamında da arama yapılmasını içeriyordu.

Gönüllü gitmem

İfade vermeye geleceğini belirten Avcı'nın aniden "asla gönlümle gitmem" demesi dikkat çekti. Avcı, gözaltına alındıktan sonra Ruşen Çakır'la görüşmesinde, "Ben bu ifadeyi zorla verirdim, asla gitmezdim ve şimdi de götürüyorlar beni. Kesinlikle ifade vermeyeceğim. Avukat bile tutmayacağım" dedi. Genelkurmaya gitme sürecinde ise savcılığa "geleceğini" ileri sürmüştü. Bu çelişkinin sebebi merak konusu.

Avcı: İşim var

Avcı 28 Eylül sabahı Ankara Cevizlidere'de oğlunun evinin çıkışında talimat yazısı hakkında bilgilendirildi. Ancak Avcı önceki yazılarda da olduğu gibi 'hazır bulundurma' talimatını dikkate almak istemedi ve direndi. Bazı işlerinin olduğunu belirtmesi üzerine TEM şubenin gözetiminde işlerini halletmesi için kontrol altına alındı ve 13.00 uçağı ile İstanbul'a götürülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca TEM Daire Başkanlığı Avcının aranması için merkezden hukukçuların da aralarında bulunduğu bir uzman arama ekibini Eskişehir'e yollayarak görevlendirdi. Eskişehir'deki makam ve lojman aramasına iki savcı da katıldı.

Evinden kalaşnikof çıktı

Hanefi Avcı'nın Eskişehir Emniyet Müdürü olduğu dönemde kaldığı Ankara Bursa Karayolu üzerindeki Polisevi'nin içindeki tek katlı lojmanında ve makamında arama yapıldı. Avcı'nın görevinden ayrılmasıyla makamındaki eşyalarının bir kısmını götürdüğü, bir kısmını ise henüz almadığı belirtildi.

Avcı'ya ikna telefonu

Aramalarda oldukça hassas davranıldığı ifade edildi. İki savcı nezeratinde yapılan aramalara TEM Daire Başkan Yardımcısı Arif Cankal da eşlik etti. Yerel polis ise katılmadı. Kendi isteğiyle gelmesi için Avcı, 09:00'da telefonla aranarak ikna edilmeye çalışıldı. Ancak delillerin karartılmaması için bu sırada çevre önlemesi yapıldı. Aramalarda iki adet küçük tabanca ve bir adet kalaşnikof marka tüfek bulunduğu öğrenildi. Kalaşnikof'un ruhsatının ibraz edilemediği bildirildi. Çalışmaların tamamı birden fazla kamera tarafından kaydedildi. Bilgisayarların imajı ise TEM Daire'nin ekibi tarafından alındı.

İzlemeyi deşifre etti

Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, nöbetçi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla gözaltına alındı. Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık'ın 'arama ve gözaltına alınma' talepli yazısında Avcı'nın örgüt üyelerine yardım ettiği belgeler ve telefon tapeleriyle ortaya konuldu. Savcı Altınışık'ın yazısında, Avcı'nın örgüt üyelerine yönelik yapılan 'gizli' soruşturmadan haberdar olduğu ve bu kapsamda üyelerin faaliyetlerini saklamalarına yardım ettiği kaydedildi.

Savcıdan ağır itham

Söz konusu yardımın üyelere yapılan fiziki ve teknik takibin engellenmesi şeklinde olduğu belirtildi. Savcının yazısında ayrıca, Avcı'nın örgüt üyelerinin soruşturma kapsamında izlendiklerini deşifre ederek örgütün illegal faaliyetlerinin ortaya çıkarılmasını güçleştirdiğinin altı çizildi. 

ASKERE BOMBA, POLİSE KURŞUN

Devrimci Karargâh, İstanbul'da 2008 yılında gerçekleştirdiği bombalı saldırılarla gündeme geldi. Ergenekon'un  üçüncü iddianamesindeki gizli tanık ve sanık ifadelerinde PKK'dan kaçanların sığındığı şehir yapılanması olarak gösteriliyor.

Bir gizli tanığa göre Ergenekon'un kullandığı Hizbullah, DHKP/C ve MLKP gibi terör örgütlerinin işlevsizleştiği gerekçesiyle kuruldu. 7 Ağustos 2008'de Selimiye Kışlası'na yönelik havanlı saldırı ve 1 Aralık 2008'de AK Parti İl Başkanlığı'na yapılan bombalı eylem, Devrimci Karargâh iddianamesine örgütün faaliyetleri olarak girdi. 27 Temmuz 2008'de çok sayıda insanın öldüğü Güngören patlamasının da örgüt tarafından organize edildiği iddia edildi.

Yılmazkaya'nın Ergenekon sanıklarından emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Birol Başaran, Zeki Yurdakul ve Mete Yamazangil'le bağlantıda olduğu dile getirildi. Devrimci Karargâh tutuklusu Abdülselam Sultan ifadesinde, Ergenekon kapsamında tutuklanan İşçi Partisi ve Ulusal Kanal yöneticileri Ferit İlsever, Serhan Bolluk ve Ufuk Akkaya'yla tanıştığını itiraf etti.         

Örgüt lideri Orhan Yılmazkaya'nın Bostancı'daki evine 27 Nisan 2009'da baskın düzenlendi. 6,5 saat süren çatışmada bir başkomiser ve bir vatandaş şehit oldu, 7 polis yaralandı. Yılmazkaya ise vurularak etkisiz hale getirildi. 

bugün



Bu haber 1,208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,022 µs