En Sıcak Konular

'Medvedev'in Lujkov'u görevden alması doğru bir karar'

28 Eylül 2010 22:32 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'u görevden almasıyla ilgili Başbakan Vladimir Putin'den beklenen açıklama geldi. Putin, Medvedev'in kararının doğru bir adım olarak nitelendirdi.

Ülkenin Sıktıvkar kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Putin, Lujkov'un Başkan Medvedev'le ilişkilerinin normalleştirmek için zamanında önlemler alması gerektiğini belirtti. Putin, "Yuri Lujkov Moskova'nın gelişmesi için çok şeyler yaptı ve çağdaş Rusya'nın önemli figürlerinden biri olarak tanınıyor. Fakat apaçık belli ki, Moskova Belediye Başkanı'nın Devlet Başkanı ile arasındaki ilişkiler sağlıklı değil. Devlet Başkanı Belediye Başkanı'na değil, Belediye Başkanı Devlet Başkanı'na bağlı. Bu durumda ilişkileri normalleştirmek için gerekli adımları zamanında atmak gerekiyordu" dedi.

PUTİN: MEDVEDEV YASA ÇERÇEVESİNDE YETKİSİNİ KULLANMIŞ

Putin, Medvedev'in Lujkov'u görevden almakla yasalara uyduğunu da sözlerine ekledi. Rus Başbakan, "Prosedüre gelince ise, bendeniz bu yasanın uyglamaya konmasını sağladım. Bu yasayla bölge başkanları bugün iktidara getiriliyor ve iktidardan da uzaklaştırılıyor. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, tam yasaya göre ve kendi yetkileri çerçevesinde adım atmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

LUJKOV MUHALEFETTE SİYASETE DEVAM EDECEK

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in görevden aldığı Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un muhalefette siyaset yapmaya devam edeceği kaydedildi. Lujkov'un belediye başkanlığı görevine seçimle gelebilmek için çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

Anamuhalefet Komünist Partisi kapılarını Lujkov'a kapatırken, Rus siyasi uzmanlar Moskova Belediye eski Başkanı'nın muhalefet yapacağına pek inanmıyor. Kendi partisi Birleşik Rusya Partisi'ne istifa dilekçesini gönderen Lujkov, politikayla uğraşacağını açıkladı. Moskova Belediyesi'nden Rus İnterfaks ajansına yapılan açıklamada, Lujkov'un belediye hükümet üyeleriyle bir araya geldiğini belirtti.

Moskova Belediye yetkilisi, "Lujkov görüşmesinde siyasetle uğraşacağını ifade etti. Ve önüne hedef koyacağı başlıca konulardan biri de başkent belediye başkanlığının seçimle gelme sisteminin tekrar kurulması olacak" dedi. Belediye'nin Kuzey Bölge Daire Başkanı Oleg Mitvol da Lujkov'un emeklilikten ziyade Rusya'da siyasetle uğraşacağını belirtti.

Lujkov'un avukatı Vladimir Prohorov, Moskova Belediye eski Başkanı'nın mahkemeye başvurmayı düşündüğünü de belirtti.

MEDVEDEV: GÜVENİM KALMADI, O YÜZDEN LUJKOV'U GÖREVDEN ALDIM

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev tarafından görevine son verilen Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov partisinden de istifa etti. Lujkov, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin en önemli kurmay (Parti Yüce Konseyi eşbaşkanı) ve duayenlerden biri olarak biliniyor.

Birleşik Rusya Partisi Merkez İcra Komitesi Başkanı Andrey Vorobyov, Lujkov'un dilekçe mektubunun kendilerine ulaştığını belirtti. Vorobyov, "Salı günü partimize Lujkov'un istifa dilekçesi geldi. Parti tüzüğü gereği, kendi isteğiyle partiden ayrılma dilekçesi kişinin üyeliğinin otomatik olarak sona erdirilmesi anlamına geliyor. Fakat böyle önemli bir kararı parti Genel Konseyi ve Yüce Konseyi veriyor." dedi.

LUJKOV, PUTİN'İN PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

Çin'de resmi ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı'na gazeteciler Moskova Belediye Başkanı Lujkov'u neden görevden aldığı yönünde sorular yöneltince Medvedev, "Görevden alınmasıyla ilgili talimatta etraflı bilgiler var. Devlet Başkanı'nın güvenini yitirdiği gerekçesiyle. Devlet Başkanı bir bölge başkanına yönelik güvenini kaybetmişse, bu durumda her ikisinin bu ortamda çalışmasını tasavvur etmek çok zor… Moskova Belediye Başkanlığı için adaylar sunulduğu zaman, kimin Başkan olacağına ben karar vereceğim" dedi.

Medvedev, Lujkov'un görevden alınmasıyla ilgili olayın başka bölgeler için tekrarlanabileceğini belirtti. Medvedev, "Bu olay ilk kez oldu, ama böyle vakaların tekrarlanacağını da gizlemek istemiyorum" diye konuştu.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Medvedev olayla ilgili Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i de bilgilendirdi.



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,440 µs