En Sıcak Konular

Eroğlu: Ban Ki Moon mülkiyetle ilgili önerimizi yapıcı buldu

28 Eylül 2010 20:19 tsi
New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Moon'un Türk önerilerini beğendiğini ve yapıcı bulduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, New York dönüşü Lefkoşa Ercan Havaalanı'nda yaptığı açıklamada oldukça verimli temaslar gerçekleştirdiğini belirtti. Havalimanında basın toplantısı düzenleyerek New York temasları hakkında bilgi veren Eroğlu, toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yaklaşık bir hafta New York'ta kaldıklarını belirten Eroğlu ilk olarak Finlandiya Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü ifade etti. Finlandiyalı Bakan'a Kıbrıs konusunda ki gelişmeleri anlattığını aktaran Eroğlu, Finli Bakan'ın Türklere ayrı bir sempatisi olduğuna dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la cumartesi sabah 09.00'da görüştüklerini söyleyen Eroğlu, Moon'un Türk önerilerini oldukça yapıcı bulduğunu kaydetti. Eroğlu, "Mülkiyetle ilgili ortaya koyduğumuz pakete pozitif bir yaklaşımı olduğunu hissettik. Sonsuza kadar müzakerelerin devam edemeyeceğini ve yıl sonuna kadar bir çözüm arzusunda olduğunu bize hissettirmiştir." dedi. Eroğlu, Moon'un, önümüzdeki yıl Rum tarafında yapılacak yerel ve genel seçimin Kıbrıs sorunundaki yol haritasını etkilemesi için yıl sonuna kadar sonuç beklentisinde olduğunu ifade ettiğini söyledi.

New York'ta BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile KKTC temsilciliğinde bir saate yakın bir görüşme yaptıklarını da anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, yapılan görüş alışverişinden oldukça memnun olduğunu ifade etti. New York temaslarında kendisi hakkında seçim öncesi aleyhine yapılan propagandanın kırıldığını görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Eroğlu, "Müzakere masasında uzlaşma isteyen taraf olarak görülmekten memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim." diye konuştu.

Bir gazetecinin, 'Downer'in raporunun taslağı hazır mı?' şeklinde sorduğu soruya Eroğlu, raporun henüz hazırlanmadığını ekim ayında yapılacak görüşmelerden çıkacak sonuca göre ve müzakere masasındaki Türk ve Rum tarafının uzlaşma tavrına göre hazırlanacağı cevabını verdi.

Türk tarafının mülkiyet paketini başta BM Genel Sekreteri ve tüm dış temsilciler tarafından beğenildiğini belirten Eroğlu, "Moon bu kadar net açıklama yapmaz, ama konuşmasından ve sohbet esnasındaki tavrından anlıyorsunuz ki bizim pakette uzlaşma vardır." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin 'yıl sonuna çözüm olmazsa ne olur?' sorusuna da cevap veren Eroğlu, "Biz şu anda müzakerelere kilitlenmiş durumdayız. Liderlerde uzlaşma niyeti olması gerekir, karşı tarafta o niyeti ortaya koyarsa bu sorun çözülür." karşılığını verdi.

Son olarak, konferansla ilgili belirginleşen bir surumun olmadığını da belirten Eroğlu, Rum tarafı ile Türk tarafının konferans konusunda sıkıntı yaşadığını kaydetti.

Rum tarafının önerdiği konferans sistemine göre BM Güvenlik Konseyi üyeleri, AB üyeleri, Garantörler, Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum halkı ve Kıbrıs Türk halkının katılması isteniyor. Bu önerinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Eroğlu, Türk tarafının dörtlü bir konferans önerdiğine değindi. Eroğlu, "Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs lideri ve Kuzey Kıbrıs Türk liderinin katıldığı bir öneri sunduk. Rumlar da bunu kabul etmedi." şeklinde konuştu. Eroğlu, mühim olanın müzakere masasında altı başlığı görüşüp müzakereyi sonuçlandırmak olduğunu sözlerine ekledi.



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs