En Sıcak Konular

Başkan Şengün'ün, sanık avukatına cevabı yine şaşırttı

28 Eylül 2010 19:44 tsi
Ergenekon davalarını yürüten mahkemenin başkanı Köksal Şengün'ün, tutuklu sanık Mehmet Ali Çelebi'nin avukatı Celal Ülgen'e verdiği cevap dikkat çekti.

Çapraz sorgu sırasında Savcı Mehmet Ali Pekgüzel tarafından, aldığı ses kayıtları ve tuttuğu notlar sorulduğu sırada sanık Çelebi'nin avukatı Celal Ülgen, "Sayın başkanım, bu soruların davayla ne ilgisi var?" diye sordu. Başkan Şengün de "Yok" cevabını verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının öğleden sonraki bölümünde tutuklu sanık Teğmen Mehmet Ali Çelebi'nin çapraz sorgusuna geçildi. Çapraz sorgunun ilk sorularını Savcı Mehmet Ali Pekgüzel yöneltti. Pekgüzel, bazı ses kayıtlarının dökümlerini okuyarak "Siz TSK'yı mı yoksa sanık Kemal Aydın'ı mı dinliyorsunuz?" sorusu üzerine Çelebi "TSK'yı ne kadar dinlediğimi arz etttim. Burada ağzımıza geleni konuşuyoruz." dedi.

Avukat Celal Ülger'in, soruların suçlamayla ilgisinin olmadığı şeklindeki itirazı üzerine Savcı Pekgüzel "Suçlanma TSK'ye sızma üzerine. Kuddusi Okkır'da ele geçirilen Master Planı'nda örgütün her şekilde TSK'ya sızmasından söz ediliyor." diye açıklamada bulundu.

Çelebi'nin "Ben TSK'ye bağlı olduğunu söyledim, bunlar arka konuşmalar" sözleri üzerine Pekgüzel "Biz de bu arka konuşmaları açığa çıkarmaya çalışıyoruz." dedi.

Pekgüzel, Neriman Aydın ve Kemal Aydın ile oldukları sırada Çelebi'nin, birlikte bulundukları ortamda ses kaydı aldığını hatırlatarak, "Ses kaydında Neriman Aydın, 'Bu adamı(Hilmi Özkök) devleti yıkmak üzere buraya gelmiş.' diyor." deyince sanık Çelebi, "Bundan nasıl örgüt çıkarıyorsunuz?" diye sordu. Savcı Pekgüzel de "Size Harbiye'de bunları öğretmiyorlar mı? Neden Kemal Aydın'a gidiyorsunuz?" diye sordu. Bunun üzerine Çelebi'nin avukatı Celal Ülgen de Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'e hitaben "Bu soruların örgütle ilgisi var mı?" diye itiraz etti. Başkan Şengün'ün "Yok" şeklinde cevap vermesi ise dikkat çekti. İzleyicilerden bazılarının alkışlamaları üzerine salonda güvenliği sağlayan askerler alkışlayanı dışarı çıkaracakları uyarısında bulundu.

Pezgüzel'in "Kemal Aydın size neden özel kuvvetim diyor. Kemal Aydın'ın özel kuvveti nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Çelebi "Sevgi ifadesi. Kemal Aydın Özel Kuvvet'in ne olduğunu bilmez. Burada öğrendi." iddiasında bulundu.

Savcı Pekgüzel, sanık Çelebi'ye ajandasındaki notlara ilişkin "Bu ülkede öldürülecekler listesi, Tayyip iki nokta üst üste. Ben yazınızı okuyamıyorum. Bunu okur musunuz?" diye sordu. Okuyabileceğini belirten Çelebi, "Ancak siz bunu okutmakla kamuoyunda devletin saygınlığını lekeliyorsunuz." dedi. Pekgüzel okuyamadığını tekrar ederek, "Tayyip ile ilgili aldığınız bu not nedir? Bu ülkede asılacaklar kimlerdir?" diye sordu. Tayyip diye belirtilen kişinin emekli bir büyüğü olduğunu iddia eden Çelebi, "Sohbet esnasında aldığım notlardır. Adnan Menderes dönemine ilişkin konuştuk." dedi. Bu notunda Türkiye Cumhuriyeti aleyhine bir delil olmadığını ifade eden Çelebi, "Bunu yapacağıma dair elinizde somut bir şey var mı?" diye tepki gösterdi.

Pekgüzel'in, siyaset bilgisi notunun ne olduğuna ilişkin sorusuna da Çelebi, insanlarla yaptığı konuşmalardan aldığı notlar olduğunu söyledi.

Pekgüzel, Çelebi'nin "Mustafa Kemal'i kullanın, ona kimse karşı duramaz" şeklindeki notunu hatırlatarak, elde edilen dokümanlara bakıldığında Mustafa Kemal'i en çok kullanan örgütün Ergenekon olduğunu ifade etti. Çelebi de insanların Atatürk gibi yüce değerleri örnek almasını söylediğini kaydetti.

Pekgüzel, "'Tayyip Erdoğan standart...' diye bir not var. Bu not nedir?" şeklindeki sorusuna da Çelebi, "Herhalde bir haber, onunla ilgili eleştiri. Bunun davayla ne ilgisi var." dedi. Pekgüzel de, "Hiçbir ilgisi yok diyorsunuz" diyerek Çelebi'nin verdiği cevabı yineledi. Savcı Pekgüzel'in soruları sırasında Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, duruşmayı 28 Eylül 2010 tarihine ertelediklerini açıkladı.



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,260 µs