En Sıcak Konular

7 yılda sonuçlanan N.Ç. davasında dağ fare doğurdu

28 Eylül 2010 17:47 tsi
Mardin'de 2003 yılında 12 yaşındaki N.Ç.'nin, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 28 kişinin tecavüzüne uğramasıyla ilgili davada karar 35. duruşmada çıktı.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının esas hakkında savunmalarını aldıktan sonra davada yargılanan 33 kişi hakkında kararını verdi. Karar duruşmasında 4 sanık hakkında beraat, aralarında Kızıltepe Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdür R.S. ile Mardin İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli yüzbaşı E.E.'nin de bulunduğu 28 sanık hakkında ise 8 ay ile 5 yıl arasında hapis cezası verirken bir sanığın ise dava dosyasını ayırdı.

N.Ç. avukatı İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ ise kararın çıkmasına sevindiklerini, ancak verilen cezaları komik bulduklarını söyledi. Yalçındağ, davayı temyize götürmek için hemen başvurduklarını ifade etti.

Adliye çıkışında bir açıklama yapan Yalçındağ, N.Ç.'yi Sosyal Hizmetler tarafından görevlendirilen avukat ile savunduklarını belirterek, "Sizler de yakından takip ediyorsunuz. Gerçekten bu dosyanın toplumsal dava olduğunu, sonuçlarının önemli olduğunu, buradan çıkacak kararların adil olup olmayışına göre son derece önemli olduğunu her fırsatta belirttik. Biraz önce karar verildi. Karardan çokta memnun olduğumu söyleyemem. Çünkü alı koymak suçundan zaman aşımına uğratıldı dosya. Oysa biz diyoruz ki bir çocuk 15 yaşının altındaysa onun rızası söz konusu olamaz böyle bir yönelim için. Irza geçmek anlamında da bir çok sanık bakımından ciddi indirimlere gidildi. Bu da bizim mutalaya karşı verdiğimiz beyanların dışında bir karardı. Tecavüzün bir insanlık suçu olduğunu bir kez daha vurgulamak ve hatırlatmak istiyorum. Bu nedenle de mağdurun bütün insanlık ailesi olduğu için bizlerin gerçekten adalet duygusunu biraz daha onaracak daha adil bir karar çıkmasını bekliyorduk. Maalesef olmadı. Biz temyiz edeceğimize dair bir dilekçe sunduk. Ayrıntılı temyiz dilekçesini bir hafta içerisinde basına duyuracağız." dedi.

Yalçındağ, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Ciddi indirimlere uğrayanlar da oldu, beraat alanlar da var. 4 tane beraat olan var. Bir yıl sekiz ay ceza alanlar var, 4 yıl 6 ay var, 5 yıl var. Değişik cezalar var. Sanıklardan 8 kişi vardı. Ve sanık vekilleri vardı. Gerekçeli karar çıktığında daha ayrıntılı anlatacağız. Çok da memnun kaldığımız bir karar değildi.Hukuk mücadelemiz devam edecektir."

Kamuoyunda 'N.Ç. davası' olarak bilinen dava, 7 yıldır sürüyor. 12 yaşındaki N.Ç.'ye tecavüz etmekle suçlanan ve aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 33 sanıklı davanın bugün 35'inci duruşması yapıldı. Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, geçen süre içinde hepsi tutuksuz yargılanmaya başlanan sanıklar katılmazken, avukatları katıldı. Duruşmaya, bugün 19 yaşında olan N.Ç. katılmazken avukatları katıldı.

Mahkemenin verdiği kararda Azat Aydın, Selman Aydın Şeydavut Anuk, Rıdvan Abdussemetoğlu beraat ederken, İsmet Kar ismindeki sanık ise akli dengesinin yerinde olup olmadığını öğrenmek için adli tıp raporu istenilerek davası ayrıldı. Karar duruşmasında ayrıca N.Ç.'yi erkeklere pazarladıkları gerekçesi ile Emine Akyol ve Türkan Temel'e 6 yıl ceza verdi. Mahkeme 18 yaşındaki küçük olduğu gerekçesi ile kadın sanıkların cezalarını yüzde 50 oranında artırarak 9 yıla çıkardı. Mahkeme ayrıca geriye kalan 28 sanık'a 8 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası verdi.



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,766 µs