En Sıcak Konular

'TSK haricinde emir komuta zincirine girmedim'

28 Eylül 2010 16:43 tsi
Ergenekon davasının 83'üncü duruşmasında savunmasını tamamlayan tutuklu sanık Kara Pilot Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dışında hiç kimseyle herhangi bir emir komuta zinciri içerisine girmediğini, girmeyeceğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 25 aydır tutuklu bulunan sanığı Kara Pilot Teğmen Mehmet Ali Çelebi, 2 günü bulan savunmasını 83. duruşmada tamamladığını söyledi.

Soruşturmanın başında 'Tanık' olmak için dilekçe verdiğini belirten Çelebi, dava sürecinde önce örgüt üyeliği ardından da yöneticilikle suçlandığını söyledi. Sanık Çelebi, tanık olmak için verdiği dilekçesinin de dava dosyasında saklandığını söyledi.

Tutuklama kararını veren İstanbul 9 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nın kendilerine gür bir sesle 'Hepiniz tutuklusunuz' dediğini aktardı. Kendisiyle irtibatlı olduğu iddia edilen 31 kişiden 24'üyle hiç telefon irtibatı bulunmadığını ifade eden Çelebi, "7 kişi ile 120 dakika telefon görüşmem var. Bunlardan bazıları farklı illerde. Demek ki, örgüt ideolojisini, faaliyetlerini hep telefonda anlatmışım. Örgütü telepati yöntemiyle yönettik herhalde." diye konuştu. Bu sözleriyle izleyicilerin oturduğu bölümde gülüşmelere neden olan Çelebi, mahkemede Sovyet Yönetmen Sergey Yutkeviç 1933 tarihli "Türkiye'nin Kalbi Ankara" filminde yer alan Atatürk'ün Onuncu Yıl Nutku'nu da mahkemede dinletti.

Sanık Çelebi konuşmasını, özgürlük konuşması adını verdiği bir bölüm ile bitireceğini söyledi. Kendisiyle ilgili iddialara baktığını belirten Çelebi, "Ben okumaktan, oradaki sözcüklerle birlikte anılmaktan utanç ve yas duyuyorum." dedi. Sanık Teğmen Çelebi, "Bilinsin, insanlar dost oldukları, bir şeyler öğrenmeye çalıştıkları başka insanların elleri, ayakları, emir kulları olmazlar. Ben hiçbir zaman olmadım, olmayacağım da." şeklinde konuştu. Çelebi, bu sözlerinin ardından da Türk Silahlı Kuvvetleri dışında hiç kimseyle herhangi bir emir komuta zinciri içerisine girmediğini, girmeyeceğini askerlik yemininden asla ayrılmadığını, ve ayrılmayacağını söyledi.

İddianamede anlatılan kişi olmadığını, iddia edilen örgütün hiçbir yerinde olmadığını savunan Çelebi, "Benim hiçbir yerin sorumlusu olmak gibi bir görevim asla olmadı." dedi.

Bu davanın asimetrik, psikolojik bir savaş olduğu iddiasında bulunan sanık Teğmen Çelebi, "Bizi çürümeye yollayacağınız yerden çıktığımda gidip onların, Türk Milletinin yanlıştan kurtulan evlatlarının elini tutacağım ve düşmanın oyununu bozacağım. Çünkü o zaman geçmiş unutulmuş olacak ve gelecek başlayacaktır." diye konuştu. Sanık Çelebi, bu konuşmalarının ardından 2 tam günü bulan savunmasını bitirdiğini söyledi.

Duruşmaya kısa bir ara verildikten sonra Çelebi'nin soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısına ve mahkemeye verdiği ifadeleri okundu. Daha sonra da Çelebi'nin çapraz sorgusuna geçildi.

Cihan



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,406 µs