iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Türkiye bu uyarıyı ciddiye almalı mı?

28 Eylül 2010 13:22 tsi
Türkiye bu uyarıyı ciddiye almalı mı? "Rus uzman" uyardı: Türkiye'ye ait kritik bilgiler, İsrail'in eline geçebilir! Peki bu uyarı ciddiye alınmalı mı? iyibilgi özel

6 Eylül'de ajanslara düşen Rusya-İsrail işbirliği anlaşması, Türk basınında kimsenin dikkatini çekmemişe benziyor. Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ile İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Moskova'da bir işbirliği anlaşması imzalamıştı. Anlaşma metni basına dağıtılmadığı için, işbirliğinin neleri kapsadığı tam olarak bilinmiyor. Her iki ülke bakanının yaptığı açıklamalardan yola çıkarak, anlaşmanın şu iki hususu kapsadığını gördük:
 
- "Rus ordusunun modernizasyonu sırasında İsrail Silahlı Kuvvetlerinin deneyimini kullanmak" (Rus ordusu İsrail'den 12 insansız uçak satın aldı. 50 Rus askeri de bu uçakların nasıl kullanılması gerektiği konusunda kurs görecek.)

- İsrail ve Rus ordusu arasında terörle mücadele ve güvenlik önlemleri konularında deneyim paylaşımı.

Bu anlaşma askeri işbirliği konusunda sağladığı imkanlar açısından tarihsel anlamda bir ilk. Bazı uzmanların görüşüne göre bu anlaşma ile Rusya, Ordatoğu'da silah satışını büyük ölçüde İsrail'in oluruna bırakıyor! Bunun dışında bir iddia daha var ki, kendisi Türkiye'yi çok yakından ilgilendiriyor. Globalresearch adlı stratejik analiz sitesinde yayınlanan Vladimir Ivashov imzalı bir makaleye göre, İsrail ile Rusya bu anlaşma ile karşılıklı "bilgi" paylaşımını kabul etmiş. Bu paylaşımın kapsadığı veriler neler orası belli değil. Ancak Ivashov'a göre yoruma açık bu madde ile, Türkiye dahil bir çok ülke hakkında, Rusya'nın elinde bulunan gizli bilgiler, İsrail ile paylaşılabilir!

Böyle bir paylaşım ihtimal dahilinde mi, Türkiye bu anlaşma konusunda ne kadar bilgiye sahip, bunlar ne yazık ki şu an için bilinmeyen konular. Ancak ne olursa olsun bu anlaşma İsrail-Rusya arasında önemli bir yakınlaşma olduğuna dair hafife alınmayacak nitelikte bir gelişme.

Oysa bundan tam iki hafta sonra, yani 20 Eylül tarihinde, İsrail ve Rusya arasındaki bu cicim günleri aniden sona eriyor. "İsrail'den Rusya'ya açık tehdit" manşetli haber, Türk basınında baş köşeye oturuyor. İki ülke arasına giren kara kedi ise şu: Rusya, Suriye'ye dünyanın en gelişmiş füzelerinden olan Yakhont füzelerini teslim etmeye hazırlanıyor. 2007'de imzalanan bir anlaşmaya göre, Rusya, Suriye'ye gelişmiş P 800 Yakhont füze sistemi satmıştı. Moskova'yı bu satışı durdurması konusunda ikna edemeyen İsrail ise Rusya'yı, "Biz de sizin düşmanınıza silah satarız" diye tehdit ediyor. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, 1.5 hafta önce Moskova ziyaretinin ardından gelen kararı, "İsrail'in yüzüne bir tokat" olarak nitelendiriyor. Tam her şey tersine döndü denirken, bu sefer de İsrail'i çok sevinderecek bir başka gelişme yaşanıyor: Rusya, gene! 2007'de imzalanan bir anlaşmaya uymayarak, İran'a S-300 füze savunma sistemlerini satmaktan vazgeçiyor. Gerekçe olarak da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan İran'a yaptırım kararını gösteriyor.

Yukarıdaki iki gelişme kafaları hayli karıştırıyor. Özellikle Rus "uzmanın" söylediği sözler. Rusya ve İsrail arasında bir yakınlaşma - Türkiye pahasına - var mı yok mu? Ve daha da önemlisi yukarıda kaleme alınan uyarı ne kadar ciddiye alınmalı? Rusya neden "elindeki gizli bilgileri" İsrail ile paylaşsın? O gizli bilgiler ne olabilir? Daha da önemlisi, İsrail'in Rusya'dan gelecek bilgilere ihtiyacı var mı? Türkiye ile arasında bir çok gizli anlaşma ve bilgi paylaşımı bulunan ABD dururken, İsrail neden Rusya'dan bu bilgileri (varsa tabii) almaya çabalasın?

Ortada bir provakasyon havası var sanki...

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,893 µs