En Sıcak Konular

Akaydın'ın ısrarla savunduğu festivale tepkiler dinmiyor

28 Eylül 2010 11:14 tsi
Antalya Büyükşehir Belediye'sinin organize ettiği bira festivaline tepkiler bitmiyor.

Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) Başkanı Doç. Dr. Yahya Deryal, "Sayın Başkan'ın hala bunu savunmasını anlamak mümkün değil." derken; Sağlık Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, "Özrü kabahatinden büyük." yorumunu yaptı.

HAKSAY Başkanı Doç. Dr. Yahya Deryal, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na yaptığı açıklamada, bir belediyenin böyle bir organizasyon yapmasının kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Deryal, "Anayasamıza göre, gençleri içkiden korumak gibi bir görev yüklenmiş devletin önemli bir biriminin, bunu örgütlemiş olması kabul edilemez. Belediyeler, halkı eğlendirmek, birbiri ile kaynaştırmak için böyle organizasyonlar yapabilir ama içkiye bir adım olarak kabul edilen bira ile bunu yaparsanız, içkiyi özendirici bir faaliyet yapmış olursunuz." diye konuştu.

Bu tür organizasyonlarda, insanların çok güzel bir şeymiş gibi bira içmek için adeta birbiri ile yarıştığını söyleyen Deryal, "İlle birinin de ölmesi gerekmiyor ama ölüm bunun bize çok yanlış olduğunu hatırlatan bir örnek oldu." dedi.

Gençleri ve çocukları alkolden uzak tutmak için, içkili satış yapan işletmelerin okulların uzağında tutulduğunu hatırlatan Deryal, "Bunu çocuklara özendirici olmasın diye yapıyoruz. Ya da neden reklam yasağı var? Özendirici olmasın diye. Sayın Başkan'ın bunu hala savunmasını anlamak mümkün değil." ifadesini kullandı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın, "Tabii ki büyük festivallerde insanlar ölebilir." şeklindeki açıklamasını da eleştiren Deryal, şunları kaydetti: "Bir festivalde izdihamdan ya da kazalar sonucu insanlar ölebilir. Bu başka bir şey ama. Siz insanları bira içmeye teşvik ediyorsunuz ve bir genç onun büyüsüne kapılarak heyecanla içki içiyor, ona ağır geliyor ve komaya giriyor. Bu riski varsaymıyor musunuz? Ama varsaymak zorundasınız. Bu herhangi bir kaza ile insan ölümü değil."


SAĞLIK SEN BAŞKANI KAÇAR: ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

Sağlık Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, "Yaşatılması gereken kendi kültürel değerlerimiz varken; sigara ve alkol kullanım yaşının ilkokullara kadar düştüğü tespiti yapılan bir ülkede, yabancı kültüre hayranlık duygusu içinde böyle bir festivali Türkiye'ye getiriyor olmanın mutluluğunu ifade etmeleri kendi değerlerimize saygısızlık." diye konuştu.

Mustafa Akaydın'ın bir tıp hocası olduğuna da dikkat çeken Kaçar, "Toplumun kötü alışkanlıklardan uzak durması için çalışmalar yapması gereken birilerinin böyle bir festivalde yer alması utanç verici bir hadise. Ardından 'özrü kabahatinden büyük' sözünü doğrularcasına, vefat eden vatandaş ile ilgili yaptığı açıklamalar da son derece talihsiz ve saygısız açıklamalar." dedi.

Alkol tüketimini uygarlıkla bağdaştırır bir görüntü çizilmesinin yanlışlığına da dikkat çeken Kaçar, şunları dile getirdi: "Tıp kökenli bir hocanın, toplum sağlığı ile ilgili önemli bir tehdit olan alkol ve benzeri zararlı maddelerin kullanımından kaynaklanan sorunları bertaraf etmesi gerekirken; başka kültürlere hayranlık doğrultusunda toplum değerlerini hiçe sayarak böyle bir faaliyet içinde olması skandal bir hadise."

Kaçar, Yeşilay'ın Mustafa Akaydın'ı istifaya çağıran açıklamalarına da katıldığını belirterek, üzerindeki tıp hekimliği unvanını bir tarafa bırakmasını istedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Ankara Şube Başkanı Şemsettin Toprak ise, alkolün insanları suç makinesi haline dönüştürdüğüne dikkat çekerek, belediyelerin böyle bir konuda özendirici olmaması gerektiğini vurguladı. Toprak, "Belediyelerin asli görevlerinden biri çevre ve halk sağlığına önem vermek; suça teşvik etmek değil. Bira festivali yerine, başka bir sosyal aktivite düzenlenebilirdi." ifadelerini kullandı.

 cihan

 

 



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,466 µs