En Sıcak Konular

Türkiye büyüklükte 17'inci, rekabette 60'ıncı

28 Eylül 2010 10:27 tsi
Yüksek büyüme hızıyla dünyanın 17. büyük ekonomisi haline gelen Türkiye, aynı başarıyı rekabet gücünde yakalayamadı. Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz rekabet gücünde ise 60. olabildik.

Yüksek büyüme hızıyla dünyanın 17. büyük ekonomisi haline gelen Türkiye, aynı başarıyı rekabet gücünde yakalayamadı. Enerji Verimliliği Derneği, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için enerjinin üretimi, iletimi ve tüketiminde verimliliğin artırılmasının önemine dikkat çekiyor. Dernek, bu alanda toplumda bilinç oluşturulması için seferberlik başlatılması çağrısı yaptı.
 
2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye, bu rakama ulaşmak için sanayinin en önemli girdisi olan enerjinin üretimi, iletimi ve tüketimini en verimli şekilde gerçekleştirme arayışında. Bu çerçevede Türkiye Enerji Verimliliği Merkezi (TEVEM) adına 'Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu'nu hazırlayan Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER), bu konuda bilinç oluşması için toplumun tüm kesimlerine seferberlik çağrısı yaptı.

Dernek Başkanı Erkan Gürkan, enerji ve iklim odaklı, aynı zamanda tabiatla barışık bir kalkınma için belirlenen stratejilerin uygulanması gerektiğini belirtirken, Başkan Vekili Ali Koç da, toplumda bu konuda oluşmaya başlayan hassasiyete dikkat çekti. Koç, "Yeni nesil bunun farkında. Kızımın ben tıraş olurken suyu kapatması bunun göstergesi." dedi.

Dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin rekabette 60. sıralarda yer aldığına işaret eden Koç, rekabet gücünün artırılması için verimliliğin önemine işaret etti.

Enerji Verimliliği Raporu'nda dile getirilen stratejilerin başarılı bir şekilde uygulanması için toplumsal bir mutabakata ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ali Koç, "Kim ne kadar farklı düşünürse düşünsün, herkesin altına imza koyabileceği bir konu bu. Dolayısıyla Kıbrıs Barış Harekâtı ve birkaç sportif olay dışında görülmeyen bir toplumsal odaklanmaya ihtiyacımız var." şeklinde konuştu. Ali Koç, toplumda bu konuda bilinç oluşması için medya ve eğitim kurumlarına büyük iş düştüğünü kaydetti.

Koç, enerjiyi verimli kullanan şirketlerin ödüllendirilmesini istedi. Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için enerjinin rekabetçi bir fiyatla sanayiciye verilmesi gerektiğine dikkat çeken ENVERDER Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da, "Yoksa küresel piyasalarda fiyat tutturamayız ve rekabetçi olamayız. Bu nedenle rahmetli Vehbi Koç'un tasarruf ve tutumluluğunu bir yaşam felsefesi olarak okullarda yeni nesillere aşılamalıyız." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığına dikkat çeken derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar da, enerjinin yüzde 70'inin ithal edildiğini, bunun da cari açığı büyüttüğünü kaydetti. Kibar, sektörde orta ve uzun vadede projeler hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de enerji ve verimlilik konusunda çalışan, politika yapan, karar veren kamu yöneticilerine, girişimcilere ve profesyonellere katkı sağlamak amacıyla her yıl hazırlanan Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Raporu-2010'da önemli tespitlere yer veriliyor. Bu yılki 'Yeşil Ekonomi' başlıklı raporun hazırlanma sürecinde 200'den fazla sektör temsilcisi, kamu yöneticisi, akademisyen ve uzman ile derinlemesine mülakat yapıldı, küresel yönelimler incelendi, tarandı ve ortak akıl toplantıları yapılarak veriler toplandı.

Sonuçları değerlendiren Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Erkan Gürkan, enerji arz güvenliği sorunları, artan enerji maliyetleri, kentleşme, iklim değişikliği ve küreselleşmenin sebep olduğu etkiler sebebiyle enerjinin verimli kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Gürkan, Türkiye'nin bu konuda kat edecek çok yolu olduğunu ifade etti.

dunyabulteni



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,265 µs