En Sıcak Konular

Sürpriz buluşmada geçen o diyalog

28 Eylül 2010 08:55 tsi
Sürpriz buluşmada geçen o diyalog
Dün sürpriz bir şekilde bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemel Kılıçdaroğlu başörtüsü meselesini görüşmüştü. 10 dakikalık mini zirvede ikilinin karşılıklı diyalogunda ilginç sözler sarf edildi.

Referandum meydanlarında sert tartışmalara giren Başbakan Erdoğan ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu dün TESK toplantısında bir araya geldi. Sürpriz buluşmadan bir de sürpriz mutabakat çıktı. Erdoğan’ın “Başörtüsü sorununu hemen çözelim” teklifine Kılıçdaroğlu, “Sözümüzün arkasındayız. Başörtüsü ile birlikte YÖK ve dokunulmazlığı da çözeriz” diye yanıt verdi.

Teröre çözüm bulmak için çok yönlü temaslar sürdüren hükümet, dün kritik bir kararla, Kuzey Irak’a operasyon düzenleme yetkisini düzenleyen tezkerenin süresini bir yıl daha uzatma kararı verdi

İşte sürpriz buluşmada geçen o diyalog:

KILIÇDAROĞLU’nun odaya girmesiyle oluşan kısa süreli şaşkınlığın ardından Erdoğan gülümseyerek söze girdi. Görüşmeye tanık olanların ifadesine göre iki lider arasındaki diyalog şöyle gelişti:

- ERDOĞAN: Hoş geldiniz, nasılsınız?

- KILIÇDAROĞLU: Hoş bulduk, teşekkür ederim. Siz nasılsınız? (Erdoğan ile birlikte olan bakanlarla da tek tek tokalaştı.)

- ERDOĞAN: Dünkü (önceki gün) sözlerini okudum. Siz yeni Anayasa’nın hemen olmasını söylüyorsunuz. Buna hazır olduğunuzu belirtiyorsunuz. Seçimlerden önce yeni Anayasa hazırlamak mümkün değil. Ama bu sürede başörtüsü meselesini çözebiliriz. Meydanlarda başörtüsü meselesini devamlı dillendirdiniz, söylediniz. Bugünden tezi yok hemen adım atalım. Ekip kuralım, bir komisyon oluşturalım ve çalışmaya başörtüsünden başlayalım.

- KILIÇDAROĞLU: Türban sorunu...

- ERDOĞAN: Başörtüsü... Türban merhum Doğramacı’nın bulup söylediği bir söz. Başörtüsü...

- KILIÇDAROĞLU: Peki... Biz meydanlarda verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Bir komisyon kurulur, başörtüsü ile birlikte YÖK, milletvekili dokunulmazlığı ve Anayasa’nın 100. maddesindeki bakanların dokunulmazlığını da koyarız, sorunları hep birlikte çözeriz. Bütün bunları ele alacak Anayasa değişikliği ile ilgili bir komisyon olursa katılırız. Ayrıca biz bu konuyu da inceliyoruz. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını da inceledik.

- ERDOĞAN: AİHM’nin işi değil, bizim iç işimiz. İlgili kurum Diyanet İşleri Başkanlığı’dır.

- KILIÇDAROĞLU: Böyle bir hak var. Anayasa Mahkemesi kararı var; vatandaşlar AİHM’ye de gidebilirler. Biz de bu yüzden AİHM kararlarını inceledik. Biz sözümüzün arkasındayız. Ancak başörtüsü meselesi yasa ile hele sizin dediğiniz gibi Anayasa ile çözülmesi gereken bir iş mi? Bu konuda önce bir toplumsal uzlaşının sağlanması gerekir. Toplumsal uzlaşı sağlanırsa çok daha rahat çözülür. Ayrıca siz de yeni Anayasa sözü vermiştiniz. Sizin de sözünüzde durmanız gerekir. Yeni Anayasa için seçimleri beklemeye gerek yok. Yeteri kadar zaman var. Dün de söyledim, yeni Anayasa’yı bir haftada çıkarırız.

Habertürk




Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,806 µs