PKK reçetesi | " /> PKK reçetesi | "/>

En Sıcak Konular

Barzani'nin PKK reçetesi

28 Eylül 2010 08:44 tsi
Barzani'nin PKK reçetesi Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani'den PKK'yı dağdan indirecek öneriler...

Mesud Barzani, silah bırakma reçetesini açıkladı: Eylemsizlik devam etsin. PKK önce ağır silahlardan arındırılsın. Dağdakiler, köylere ve kamplara yerleştirilsin. Çözüme kadar kendi savunma alanları olsun.

PKK'nın silah bırakması için süreç hızlanırken, Kandil adeta diplomatik ablukaya alınıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Erbil ziyaretinde terör örgütü PKK'ya yönelik eylem planı masaya yatırıldı. Sınır ötesi operasyona sıcak bakmayan Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani kendi formülünü önerdi: "Eylemsizlik kararı devam etsin. Örgüt önce ağır silahlardan arındırılsın. Örgüt mensupları, Kandil'den inip bölgedeki köylerde veya yeni kurulacak yerleşim bölgelerinde ikamet etsin. Nihai çözüme kadar kendi savunma alanları olsun." Üç saat süren kritik görüşmede Barzani, masa başındaki istihbaratın tek başına işe yaramadığını vurguladı. Kandil'e yönelik sivil harekât üzerinde duruldu. Barzani, sorunun çözümü için bizzat katkı sağlama sözü verdi. Sınır ötesi harekâta sıcak bakılmadığını söyledi. Ancak bu süreç işletilirken Ankara, Türkiye-Irak sınırında sızıntıların yoğun olduğu bölgelerde güvenlik önlemlerini artıracak.

ESAD'DAN DÖNÜŞ İZNİ

Barzani, PKK'nın eylemsizlik sürecini devam ettirmesi gerektiğini vurgulayarak, Kandil'in boşaltılması için askeri operasyonlar yerine İran KDP'sine uygulanan yöntemi önerdi. (İran KDP'si 1991 yılında eylemsizlik kararı almış ardından da ağır silahlarını bırakmıştı. Örgüt, 19 yıldır silahlı olmasına karşın eylem yapmıyor.) Barzani'nin reçetesine göre, PKK ağır silahlarını bırakarak Kandil'i boşaltacak. Bölgedeki köylere yerleşecek veya Kuzey Irak'ta kurulacak yeni yerleşim bölgelerinde ikamet edecek. Bu köylerde savunma alanları da bulunacak. Koşulların oluşması durumunda silahlar tamamen bırakılacak. Bu plan, PKK içindeki İran ve Suriye kökenli örgüt üyeleri için de geçerli olacak. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da silahları bırakmaları koşuluyla PKK içindeki bin 500 Suriyelinin dönüşüne izin vereceklerini söylemişti. Barzani, silahlı eylemlere karışmayan örgüt üyelerinin sivil hayata katılmasına yönelik paketini de ortaya koydu. Kuzey Irak'ta yerleşik hayata geçmelerine izin verilecek. İsteyenler de BM denetimindeki Mahmur, Simele gibi kamplarda akrabalarının yanına yerleşebilecek.

TÜRKİYE: TAVİZ VERMEYİZ

Barzani, referandum sonuçlarının, demokratik adımlar atılmasının sorunun çözümüne katkı sunacağına inandığını vurguladı. Hükümetin açılım politikasının demokrasi anlayışını güçlendirdiğini anlatan Barzani, "Açılım süreci bu bölgedeki barışa da katkıda bulunacak" dedi. Bakan Atalay'ın, Barzani'nin ardından görüştüğü Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Berham Salih de uluslararası yasalara uyulduğunu belirterek, "Bölgemizde, komşularımıza yönelik tehdit unsurunu içimizde barındırmak istemiyoruz. Ancak biz de egemenliğimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Kürdistan askeri operasyonlar bölgesi değil, komşularımızın bizi anlamasını istiyoruz" diye konuştu. Kuzey Irak yönetimi ile sürdürülen temaslarda Türkiye tarafı, terör olaylarına karşı "tavizsiz" bir politika yürüteceği mesajını verdi. Askeri, diplomatik ve sosyal psikolojik tüm seçeneklerin gözden geçirildiği vurgusu yapılarak, bölge halkının da terörle mücadele konusunda güvenlik birimlerine destek vermesi istendi. Kuzey Irak topraklarının komşu ülkeleri tehdit eden unsurlardan arındırılması için kararlı mücadelenin sürdürülmesi konusunda mutabakat sağlandı. Atalay, örgütün lider kadrosunun teslimi yönündeki beklentiyi de yineledi.

Suriye ve İran'a da planda rol verilecek

PKK'nın "eylemsizlik" sürecini kalıcı hale getirmek için yürütülen hızlı trafik, bu hafta da devam edecek. Türkiye, terör örgütünün Kuzey Irak'taki faaliyetlerini sahada yakın takibe alırken, hedef PKK üssü Kandil'in boşaltılması. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani ve Başbakan Berham Salih'i ziyaretinin ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Erbil'e gidiyor. Fidan, Barzani, yerel güvenlik temsilcileri ve ABD askeri yetkilileriyle biraraya gelerek örgütün silah bırakmasına dönük eylem planını konuşacak. Irak'taki ABD askeri heyeti de bugün Ankara'da temaslarda bulunacak. PKK'nın silahsızlandırılması sürecinde İran ve Suriye de rol üstlenecek. İçişleri Bakanı Atalay'ın, Erbil ziyaretinin ardından önümüzdeki günlerde İran ve Suriye'ye de gitmesi bekleniyor. Topraklarındaki örgüt üyelerinin harekat alanını daraltan her iki ülke Kandil'in boşaltılmasına dönük eylem planının da parçası olacak. Atalay, diplomatik temasların ardından Güneydoğu'daki sivil örgüt temsilcileri ile buluşacak.

SIZMAYA KARŞI TAKVİYE

PKK'ya karşı diplomatik, demokratik ve sosyal adımlara paralel olarak olası terör saldırılarına karşı da güvenlik önlemleri artırılacak. "Türkiye, güvenlik kodlarını örgütün kararına göre belirleyemez" ana fikrinden hareketle sızıntıların yoğun olduğu bölgelerde askeri önlemler üst seviyede olacak. Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye sınırına yakın noktalardaki gözetleme kuleleri ve buradaki kamera sayısını takviye edecek.

sabah



Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs