En Sıcak Konular

Özbekistan'dan Azerbaycan'a Karabağ desteği

27 Eylül 2010 17:49 tsi
Özbekistan, Ermeni işgali altındaki Karabağ konusunda Azerbaycan'a destek çıktı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, ülkesinin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu belirterek, işgal altındaki topraklarını barış yoluyla almasını istediklerini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iki günlük resmi ziyaret amacıyla bugün Taşkent'e geldi. Aliyev'i Taşkent Havaalanı'nda Başbakan Şavkat Mirziyoyev, diğer yetkililer ve Azerbaycan'ın Özbekistan Büyükelçiliği yetkilileri karşıladı. Aliye için resmi karşıma töreni ise Cumhurbaşkanı Kerimov tarafından Yeşil Saray devlet konuk evinde yapıldı.

Burada iki lider önce baş başa bir görüşme yaptı. Ardından iki lider eş başkanlığında heyetler arası görüşmelere geçildi. İki lider basının kısa bir süre için sadece görüntü almasına müsaade edilen görüşme sonrasına kameraların karşısına geçti.

Aliyev'in ve Kerimov'un açıklamalarının öncesinde ise Özbekistan ve Azerbaycan arasında kültür, televizyon, adalet, sivil havacılık güvenliği, içişleri bakanlıkları işbirliği, dışişleri bakanlıkları işbirliği ve ekonomik alanda işbirlik konularını içeren anlaşmalara imza atıldı.

İki ülke arasındaki ortak deklarasyona ise Cumhurbaşkanları Kerimov ve Aliyev imza attı.

İmza töreninden sonra ilk açıklamayı yapan Kerimov, Özbekistan'ın, işgal altındaki Karabağ'ın kurtarılması ve toprak bütünlüğü konusunda Azerbaycan'a verdiği desteğinin arkasında durmaya devam ettiğini söyledi. Kerimov yıllardır devam eden sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü sağlayacak çerçevede barışçıl yolla hal olmasını istediklerini aktardı. Kerimov, bu sorunun altında başka gerekçeler arayarak işgalin sürdürülmesine ise asla onaylamadıklarını kaydetti. İşgal altındaki Karabağ sorunun etrafında politik çekişmeler olduğuna atıfta bulunan Kerimov: " Eğer çıkar amaçlı bu politik çekişmeler olmasaydı Karabağ sorunu çoktan hal olmuştu." diye konuştu

Aliyev ise işgal altındaki toprakları konusundan Özbekistan'dan gördükleri destekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Aliyev, Özbekistan'ın Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un gerek Orta Asya'da ve gerekse Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanılması konusundaki çabalarını takdirle karşıladıklarını aktardı. Aliyev barış yoluyla hal olmasına çalıştıkları ve peşini asla bırakmayacakları Karabağ gerginliğinin ne Ermenistan ne de Azerbaycan yararına olduğunu' kaydetti.

Aliyev bu ülkede resmi temaslarını bugün tamamlayarak, yarın öğleye doğru Bakü'ye dönecek.

(CİHAN)



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs