En Sıcak Konular

İran bilgisayar virüsüyle mücadeleye devam ediyor

27 Eylül 2010 12:50 tsi
İran’ın nükleer santrallerini hedefleyen cyber saldırı sonucu binlerce bilgisayarın çalışamaz hale geldiği iddia ediliyor...

Tahran’da hükümet tarafından yapılan açıklamada cyber bir saldırıdan bahsedilirken, nükleer santralin bulunduğu Buşehr’de, bilgisayar uzmanlarının kompleks bir bilgisayar virüsünün meydana getirdiği hasarı gidermek için tüm gayretleriyle çalıştıkları bildirildi. Tüm ülkede yaklaşık 30.000 bilgisayarın bu saldırıdan zarar gördüğü iddia edildi.

Stuxnet adlı ‘wurm’un çok karmaşık bir virüs olduğu, sadece Alman şirketi Siemens tarafından geliştirilen enerji santrallerinin, petrol boru hatlarının ve sanayii tesislerinin kontrol sistemlerine zarar verdiği belirtildi.

Amerikan güvenlik firması Lumension’dan Alan Bentley, stuxnet’in şimdiye kadar en kurnazca ve en akıllıca geliştirilmiş bir virüs olduğunu ve hassas alt yapı sistemlerinin doğrudan kalbine saldırdığını söyledi.

Symantec uzmanları stuxnet gibi karmaşık bir virüsün tek bir haker tarafından geliştirilmediği kanaatindeler. Uzmanlara göre cyber saldırı bir devlet tarafından ya da devletin gerekli tüm bilgi ve malzemeyle desteklediği bir grup tarafından yapıldı.

‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yazan ‘Chaos Computer Club’ sözcüsü Frank Rieger, ilk saldırıyla hakerlerin hedefine ulaşarak İran nükleer programını sabote ettiklerini iddia etti. Güvenlik uzmanı Arne Schönbohm ‘Wirtschaftswoche’ isimli dergiye verdiği demeçte İran nükleer santraline böyle bir saldırının yapıldığı ihtimalinin çok yüksek olduğunu, cyber saldırıların artık savaşlarda kara, hava, deniz ve uzayla birlikte beşinci bir muharebe meydanı haline geldiğini ifade etti.

Ancak İran’daki zararın büyüklüğü konusunda kesin bir bilgi verilmedi. Aynı şekilde Hindistan, Endonezya ve Pakistan’da da bilgisayarların bu virüsten zarar gördüğü, ancak İran’daki kadar zararın büyük olmadığı kaydedildi.

Amerikan medyasında çıkan haberlere göre, ABD ve diğer bazı ülke istihbarat örgütleri yıllardan beri İran’ın nükleer programını sabote etmek için çalışmalar yapıyor. Meydana gelen hasarın stuxnet virüsünden mi yoksa ekonomik boykotlar nedeniyle kullanılan malzemenin kalitesiz oluşundan mı kaynaklandığı da tartışılıyor.

‘New York Times’da yayınlanan bir haberde cyber savaş uzmanı James Lewis’in, Amerikan kaynaklı bir virüsle İran nükleer programına saldırı yapıldı denilmesinin basit olduğunu, ancak bunu isbat edebilecek hiçbir delilin bulunmadığını söylediği bildirildi. Lewis, böyle durumlarda öncelikle Amerika’nın, İsrail’in ve İngilizlerin suçlandığı, daha sonra Fransızlarla Almanların olabileceğinin konuşulduğunu belirtti. Fakat Ruslarla Çinlilerin de suçlular listesi dışına çıkarılamayacağını belirten Lewis, kısa zamanda bu sorulara cevabın bulunamayacağını kaydetti.

dunyabulteni



Bu haber 938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs