En Sıcak Konular

Ortadoğu'da büyük adım

27 Eylül 2010 10:48 tsi
Ortadoğu'da büyük adım 
Ortadoğu'da ekonomik işbirliğini geliştirerek bölgeyi istikrar ve refah havzasına dönüştürmeyi hedefleyen Türkiye, bu doğrultuda somut adımlar atıyor.

Ortadoğu'da ekonomik işbirliğini geliştirerek bölgeyi istikrar ve refah havzasına dönüştürmeyi hedefleyen Türkiye, bu doğrultuda somut adımlar atıyor. Geçtiğimiz haziran ayında İstanbul'da kamuoyuna açıklanan Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında serbest ticaret ve serbest vize bölgesi oluşturma çalışmasına yönelik ikinci toplantı New York'ta gerçekleştirildi. Söz konusu ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından açıklanan deklarasyona göre, ortaklık süreci ocak ayında İstanbul'da liderler zirvesiyle hayata geçirilecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, taraflar arasında enerji, ticaret, turizm ve ulaşım sektörlerinde tam işbirliği sağlandığını duyurdu. Bu alanlarla ilgili bakanların bir araya gelerek toplantılar yapacaklarını, sektör ve proje temelinde çalışmaları kasım ayına kadar tamamlayacaklarını açıkladı.

New York'taki toplantıda varılan "Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi (YDDİK)" ortak açıklamasına göre dört ülkenin turizm bakanları Lübnan'da; ulaşım bakanları Ürdün'de; ticaret bakanları Türkiye'de ve enerji bakanları da Suriye'de bir araya gelerek gerekli düzenlemeleri yapacak.

"Kardeş komşu ülkeler olarak mükemmel bir toplantı yaptık." diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, YDDİK tesis etmeyi ve bu ülkeler arasında serbest ticaret ve dolaşım alanı oluşturulmasını kararlaştırdıklarını bildirdi. Özellikle enerji, ticaret, ulaşım ve turizm sektörlerine odaklandıklarını söyleyen Davutoğlu, dışişleri bakanları olarak eylem planı üzerinde anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Ekim ve kasım aylarında ticaret, ulaşım, turizm ve enerji bakanlarının her birinin bir ülkenin başkentinde bir araya gelerek teknik konular üzerine toplanacaklarını kaydetti. Bu dört sektörde yapılacak bakanlar düzeyindeki çalışmaların ardından gelinen noktayı tekrar gözden geçirmek için aralık ayında 4 ülkenin dışişleri bakanları tekrar bir araya gelecek. Davutoğlu, "Umut ediyoruz ki ocak ayının ilk günlerinde kuvvetle muhtemel İstanbul'da yapılacak zirve ile bu ekonomik işbirliğini uygulamış olacağız." diye konuştu. Davutoğlu, mevcut işbirliğinin uzun vadeli stratejik ortaklık ve ekonomik entegrasyona doğru ilerlemesini hedeflediklerini dile getirdi. Bu ortaklığın özellikle ekonomik işbirliği olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı, işbirliğinin yalnızca dört dost ve kardeş ülke için değil aynı zamanda bölgede bulunan diğer ülkelere açık olduğunu vurguladı. Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde de 4 ülke arasında çok büyük işbirliği yapılabileceğini, bölgesel işbirliği vizyonunun bölgedeki dost ülkelerin de katılımını gerektireceğini belirtti. Sağlanan işbirliği için henüz bir sekretarya oluşturmayı düşünmediklerini aktaran Bakan Davutoğlu, buna ihtiyaç duyulması halinde gerekli çalışmayı yapacaklarını kaydetti.

Davutoğlu'na söz konusu işbirliğinin model olarak AB'yi mi örnek alacağı soruldu. Davutoğlu, bu 4 ülke arasındaki ilişkilerin son derece tarihi temellere dayandığını, 4 ülkenin binlerce yıldır aynı coğrafyayı paylaştıklarını ifade ederek, "AB tabii ekonomik işbirliği için iyi bir model, ona da bakabiliriz ama bu işbirliği bizim doğal tarihimizin bir sonucu." diye konuştu. Anlaşmayı değerlendiren Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim deTürkiyeile Suriye'nin demir yolu ile birbirine bağlı olduğunu, şimdi bunun Marmaray projesi sayesinde Londra'ya kadar erişeceğini, aynı trenin Şam'dan Amman'a gittiğini, oradan Akabe'ye ve son olarak Mekke'ye ulaşmasını umduklarını söyledi. Muallim, "Bu bizim gerçek olmasını dilediğiniz hayalimiz." dedi. Lübnanlı bakan Ali Eşşami de sağlanan anlaşma ile bölgeye büyük bir ekonomik işbirliği imkanı sağlanacağını belirtti. 

zaman



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,981 µs