En Sıcak Konular

Peres-Gül görüşmesini Washington istemiş

27 Eylül 2010 09:21 tsi
Peres-Gül görüşmesini Washington istemiş "Washington perde arkasında haftalardır Abdullah Gül ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında New York'ta bir görüşme gerçekleştirilmesi için uğraşıyordu. "

Sabah gazetesinde yayınlanan Ömer Taşpınar'ın yazısından ilgili kısım:

Ama Obama yönetiminin gözünde Türkiye'nin İran politikası ciddi kaygı yaratmaya devam ediyor. Washington'u en çok rahatsız eden konu böylesine hassas bir zamanda Türkiye'nin İran'la ticaret hacmini geliştirme çabası içinde oluşu. Son iki aydır Batı ittifakı, yani Amerika ve Avrupa, İran'a karşı uygulanan yaptırımların etkili olması için ciddi bir uğraş içindeyken, Türkiye'nin İran'la tam tersine yeni ticari anlaşmalar peşinde koşması ve iki ülke arasında üç misli ticaret hacmi hedefi konulması Obama yönetiminde şaşkınlık ve öfke yaratıyor. Yönetim içi yapılan değerlendirmelerde, İran'ın ekonomik ve finansal yaptırımları delmek için Türkiye'yi kullandığı ve nükleer programla ilgili bazı mali işlemleri Türk bankaları yoluyla yürütmeye çalıştığı belirtiliyor.

Durum böyle olunca, Türkiye'nin İran ve Batı arasında oynamak istediği arabuluculuk rolü Amerika'nın gözünde kabul edilemez hale geliyor. Mesela İstanbul'da İran konusunda bir zirve yapılması fikrine yönetim sıcak bakmıyor. Oysa Türkiye İran ile ticari ilişkileri konusunda biraz daha hassas bir zamanla içinde hareket etse durum farklı olabilirdi. İran konusunda yaşanan bütün bu sıkıntılara, bir de İsrail'le devam eden kriz eklenince, Türkiye dosyası Obama yönetimi açısından daha da çetrefil hale geliyor. Zaten tam da bu nedenle Washington perde arkasında haftalardır Abdullah Gül ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında New York'ta bir görüşme gerçekleştirilmesi için uğraşıyordu. Ama bu fırsat yaşanan gereksiz polemikler nedeniyle kaçırıldı. Bu durum bir kez daha gösterdi ki Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler yakın zamana kadar düzelmeyecek. Türkiye sonuç olarak hem İran hem de İsrail meselesi nedeniyle Ortadoğu'da çok istediği "aktif arabulucu ve sorun çözücü" rolü oynayamıyor. Mesela bölgede İsrail-Filistin cephesinde barış için bir hareketlenme varken, Türkiye bu gelişmelerin dışında, seyirci kalıyor. Türkiye her ne kadar İran ve İsrail meselesinde kendi haklılığına inansa da, Washington'daki bazı algılamalara göre bölgede artık "çözümün değil sorunun bir parçası" haline gelmiş durumda. Acele şekilde bu algılamayı değiştirici adımlar atmak gerekiyor.



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,565 µs