En Sıcak Konular

İşte mayınlı tuzak gerçeği

27 Eylül 2010 08:17 tsi
İşte mayınlı tuzak gerçeği

Hakkâri Geçitli'deki 9 kişinin can verdiği minibüsün, askere ait sivil araç sanılarak hedef alındığı ileri sürüldü. Olaya ilişkin hazırlanan fezlekeye göre, köylüler ölünce PKK olayı üstlenmedi.

Hakkari'de biri çocuk dokuz kişinin öldüğü, biri bebek dört çocuğun da yaralandığı mayınlı saldırının ardından düzenlenen jandarma raporunda, terör örgütünün, minibüsü "askere ait sivil araç" istihbaratıyla hedef seçtiği, sivillerin ölümü nedeniyle eylemi üstlenmediği kaydedildi. Savcının hazırladığı fezlekede de olayın şüphelileri olarak "Kimlikleri tespit edilemeyen PKK terör örgütü mensupları" yazıldı. Saldırının ardından kimlikleri gizli tutulan altı köylünün de "tanık" sıfatıyla ifadesi alındı. Geçitli köyünde, 16 Eylül'de gerçekleşen saldırının ardından jandarma tarafından hazırlanarak, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na, oradan da soruşturmayı yürütmekle yetkili olan Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderilen soruşturma dosyasına Sabah ulaştı.

Savcılık tarafından hazırlanan fezlekede ölen dokuz kişi "maktul", yaralılar ise "mağdur" olarak yer alırken, olayın faili yani şüpheliler kısmına ise "Kimlikleri tespit edilemeyen PKK terör örgütü mensupları" yazıldı. Fezlekede, 6 Eylül'de Hakkari'nin Aksu köyünde dokuz PKK'lının öldürülmesi üzerine bölgedeki teröristlerin askeri karakol, seyyar birlik ve emniyet birimlerine ait yerlere saldırı amacıyla keşif çalışmasına başladığı, PKK telsizlerinin hareketlendiği, kriptolu telsizlerle Kavaklı bölgesinden görüşmelerin ağırlık kazandığı belirtildi.

HEDEF ASKERDİ

Saldırıya uğrayan sivil minibüsün, bölgede zaman zaman güvenlik nedeniyle sivil minibüs kullanan jandarmaya ait olduğu düşünülerek örgütün aldığı "yanlış istihbarat" sonucu hedef seçilmiş olabileceği kaydedildi. Fezlekede, Geçitli'nin, öldürülen dokuz PKK'lı içinde yer alan Mazlum Mamxuri kod adlı bölge sorumlusu Ferman Özlü'nün köyü olduğu için hedef alınmış olabileceği kaydedildi. Bu nedenle köyün karakolundaki askerlere yönelik eylem planlandığı belirtildi. Jandarmanın olay yeri tutanaklarında da, eylemin PKK'nın Hakkari'nin Kavaklı bölgesinde faaliyet yürüten, Serhat kod adlı Bedirhan Abo'nun dokuz kişilik grubu tarafından gerçekleştirildiği bilgisi yer aldı. Olay yerinden tüm deliller topladıktan sonra can güvenlikleri nedeniyle kimlikleri saklı tutulan altı kişi, "tanık" sıfatıyla Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine ifade verdi. Geçitli köyündeki karakoldan jandarmaya ait aynı model sivil bir minibüsün her sabah Hakkâri'ye gittiği, bu minibüsün karakoldaki askerlere zaman zaman simit ve poğaça götürdüğü bildirildi. PKK'lıların, köyden çıkan minibüsü, "yanlış istihbarat" sonucu askere ait sivil minibüs sanarak havaya uçurduğu ifade edildi.

MİSİLLEME YAPILDI

Yine jandarma tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda, saldırının ölen dokuz PKK'lı için misilleme amacıyla gerçekleştirildiği ifade edildi. Raporda olayın PKK tarafından yapıldığına dair bir dipnot da yer aldı. PKK'nın, son patlamanın yaşandığı yere, üç yıl önce de mayın döşediği ve jandarmaya ait sivil minibüsteki 6 asker ile 1 sivilin yaralandığı hatırlatılarak, "Son olayda da minibüsün Geçitli karakoluna ait olduğu düşünülmüş, yanlış istihbarat sonucu mayın yerleştirilmiştir" denildi. PKK'nın iki yıl önce karakolun çöplerini toplayan kamyonete bombalı saldırı girişiminde bulunduğu da ortaya çıktı.

sabah



Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs