yeni iddia | " /> yeni iddia | "/>

En Sıcak Konular

Tüzük krizinde yeni iddia

27 Eylül 2010 08:09 tsi
Tüzük krizinde yeni iddia 

CHP'de genel sekreterlik makamıyla ilgili tüzük değişikliğinin son kurultaydaki reddedilme şekliyle ilgili tartışmalara bir yenisi daha eklendi.

CHP'nin, 21 Aralık 2008'de gerçekleştirilen Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen ve "parti yönetiminin başkan yardımcılarından oluşması, genel sekreterlik makamının sadece temsil nitelikli olacak şekilde lağvedilmesini" öngören tüzük değişikliklerinin son kurultayda bir önerge ile reddedilmesine ilişkin tartışmada, ilginç bir görüş ortaya atıldı.

MYK YENİLENMELİ

Bugün'ün aldığı bilgiye göre, CHP'nin hukukçu milletvekilleri arasında yapılan değerlendirmelerde, yeni tüzüğün Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) aykırı şekilde ertelendiği iddiasının ciddiye alınması gerektiği, olası Yargıtay incelemesinin, mevcut Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) değişmesi yönünde sonuçlar doğurabileceği ileri sürülüyor.

Bu iddianın doğru çıkması durumunda, Parti Meclisi'nin (PM) yenilenmesine gerek kalmayacağı, ancak PM içinden MYK'nın yeniden belirlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu durumda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında, parti yönetiminde değişikliğe gidilmesi gerekeceği iddia ediliyor.

TEK KURULTAY YETER

Referandum sonrası tüzük tartışmasını, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın "tüzük kurultayı toplanmalı ve PM yenilenmeli" çağrısı başlatmıştı. Baykal cephesi, kurultayın toplanması ve yeni tüzüğün uygulanması ile hem PM hem MYK'nın yeniden belirlenmesi gerektiğini savunuyor.

Ancak tartışma bu noktada bitmiyor. Sav ekibi, Baykal'ın, tüzük kurultayı toplanması gerektiği görüşünü reddederken, kurultay toplanması kararı alınması durumunda "zincirleme kurultaylar toplanması gerektiğini" ileri sürüyor. Buna göre, Sav ekibi, "toplanacak kurultayın yeni tüzüğü uygulamaya koyacak tüzük kurultayı toplanması kararı alması gerektiğini" savunuyor. Baykal cephesi ise, bu iddiayı reddediyor. Baykal ekibi, "tek kurultayın" yeni tüzüğün uygulanması için yeterli olacağını savunuyor.

ŞİMDİLİK İMZA TOPLANMIYOR

Kamuoyunda Baykal ekibinin kurultay için imza toplayacağı beklentisine rağmen, Baykal ekibinin bu yönde bir hazırlığı bulunmuyor. Kurultay toplanması için tüzüğe göre, delegelerin beşte birinin (yaklaşık 250 imza) noter onaylı imzası gerekiyor. Baykal cephesi,  kurultaya Kılıçdaroğlu'nun karar vermesini bekliyor.

Kılıçdaroğlu'nun "olur" vermesi durumunda kamuoyu ve medya desteği nedeniyle CHP liderinin zorlanmayacağı belirtiliyor. Ancak Kılıçdaroğlu'nun seçim öncesi partiyi kurultay sürecine sokmak istemediği, bunun yerine revizyona gidebileceği belirtiliyor.

GÖZLER YARGITAY'DA

21 Aralık 2008'deki kurultayda kabul edilen yeni tüzüğün uygulaması, Parti Meclisi (PM) tarafından, 22-23 Mayıs 2010 tarihindeki kurultaya kadar ertelenmiş ve bu tarihten itibaren uygulanması yönünde karar alınmıştı. Ancak genel başkan değişikliğinin gerçekleştiği son kurultayda, yeni tüzük uygulaması bir önerge ile reddedildi. Baykal cephesi, tek önerge ile yeni tüzüğün uygulamaya konmasının hukuksuz olduğuna işaret ederken, bu ertelemenin Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) aykırı olduğunu, Yargıtay'ın kendiliğinden inceleme başlatması gerektiğini savunuyor. 

Başbakan gerekçesini açıklasın

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Yeni Anayasa için seçimi beklemeyelim" sözlerine "samimiyetsiz" diyen Başbakan Erdoğan'a yanıt verdi. "Korkmasınlar bizim samimiyetimize inansınlar" dedi.

Ankara'nın Haymana ilçesine bağlı Balçıkhisar Belediyesi tarafından yaptırılan sosyal tesis binasının açılış törenine katılan CHP lideri, Erdoğan'ın "Yeni anayasa için vaktimiz yok" sözlerini de eleştirerek, "Sayın Başbakan 'Ben onun samimiyetine güvenmiyorum' demiş. Hiç kimseyi eleştirmiyorum ama bir şeyi samimiyetle belirtmek isterim, Sayın Başbakan benim samimiyetime inanmıyorsa, hangi gerekçeyle inanmadığını çıkıp millete anlatmasını istiyorum. Eğer bu ülkede hakları ve özgürlükleri genişleteceksek, demokrasiyi güçlendireceksek 'evet' diyoruz, bu ülkeye barış ve kardeşlik gelecekse 'evet' diyoruz. Niçin Sayın Başbakan korkuyor gelsin masaya. Ben demiyorum ki üç gün içinde bunu çıkaralım" diye konuştu.

Anayasa değişikliği için kimsenin kendilerinin ellerinden tutumadığını da belirten Kılıçdaroğlu, "Diyoruz ki; getirelim masaya anayasayı koyalım, niye koymuyoruz? Efendim 2011'den sonra yapalım diyorlar. Çalışmaya şimdi başlayalım. Meclis başkanı orada duruyor" dedi.

bugün

 

 



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,257 µs