En Sıcak Konular

Hastalıkların ilacı uyku

0 0 0000 00:00 tsi
Hastalıkların ilacı uyku Uyku çok önemli. Hatta bazı bilim adamları kanser oranlarındaki artıştan geç saatlerde yatıp geç kalkmamızı sorumlu tutuyor. Dr. Murat Kınıkoğlu uyku ile ilgili şaşırtıcı gerçekleri yazıyor.

En sağlıklı uyku saat 22:00-23:00'te başlayan gece uykusudur. Vücudumuzun biyolojik ritmine uygun olarak salınan uyku hormonu bu saatlerden itibaren artar. Modern yaşam bizi daha geç yatıp daha geç kalkan, gece ile gündüzü birbirine karıştıran insanlar haline getirdi. Bazı bilim adamları kanser oranlarındaki artıştan uyku zamanlarındaki bu kaymayı sorumlu tutuyorlar. Gece-gündüz vardiyalı olarak çalışan kişilerde yani uyuması gereken saatte çalışan, çalışması gereken saatte uyuyanlarda başta prostat kanseri olmak üzere meme, kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerinin daha fazla görüldüğü gösterilmiştir. Japonya'da yapılan bir çalışmada prostat kanserinin gece vardiyasında çalışan erkeklerde 4 misli daha fazla olduğu görüldü.

Uyku esnasında bünyemizde pek çok değişiklik olur. Vücut ısımız düşerken kalp hızımız dakikada 40'a kadar yavaşlar. Kaslar ve sinirlerdeki gevşeme yüzünden çoğumuz gece uyandığımızda ellerimizi uyuşmuş hissederiz. (Bazı kişilerin bu masum uyuşmaları felç habercisi olarak yorumlayıp boş yere endişe ettiklerini biliyorum. Gece her iki elinizde birden olan geçici uyuşmaları dert etmeyin...)

İdeal uyku; tüm uyku fazlarının yaşandığı sıralı uykudur. Uykumuzda, iç içe geçmiş dört sıralı faz vardır. Bu fazların en önemlisi tüm uyku süresinin yüzde 15'ini yapan dördüncü faz olup, kaslarımızdaki gevşeme, bedensel ve ruhsal olarak dinlenme bu dönemde olur. Kısa uyuyan veya sık uyanan kişiler, bu uyku fazlarını tam olarak yaşayamazlar ve hep başa döndükleri için bir türlü dinlendirici dördüncü faza giremezler. Gece sık tuvalete kalkan prostatlı hastaların veya meme vermek, çocuklarının üstünü örtmek için sık sık uyanan annelerin toplam uyku saatleri fazla olsa bile dinlenememelerinin nedeni budur.

Uyku sorunu olan insanları kabaca üç gruba ayırabiliriz...

1. Bir türlü uykusu gelmeyen 'Doldur boşalt'çılar. Genellikle yoğun, stresli bir iş temposu veya özel hayatında sorunları olan gergin kişilerdir. (Ah bir dalsalar sabaha kadar uyuyacaklar...) Kafaları o kadar doludur ki yatağa yattıklarında bile beyinleri çalışmaya devam eder. Doluya koyarlar almaz, boşa koyarlar dolmaz. Bir yandan koyun sayarken öte yandan ertesi günün programını yaparlar. Gecenin bir yarısı kalkıp not alan, planlar yapıp tekrar yatan hastalar biliyorum (Bir hastam 'gündüz aklına bile gelmeyen orijinal fikirlerin' tam uykuya dalarken aklına geldiğini ve bu yüzden uykusuzluğu sevdiğini söylemişti).

2. Kolay uyuyan ancak ara uyanmaları olan hastalar. Hemen uyur ama sık sık uyanırlar. Deviasyon veya geniz eti gibi organik rahatsızlıkları olan, yüksek tansiyonlu, aşırı kilolu, çok horlayan hastalar bu gruptadır. Çoğu uyandığının farkına bile varmaz, öbür taraflarına dönüp tekrar uyumaya çalışırlar. Uyuduğunu zannedip de aslında uyuyamayan bu gizli uykusuzların tipik özelliği sabah yorgun kalkmalarıdır...

3. Kolay uyuyan ancak erken uyanan hastalar. Uyuduktan birkaç saat sonra uykularını almış gibi birden uyanırlar. (Ne hikmetse çoğunun yanında mışıl mışıl uyuyan bir eş vardır.) Cin gibi yatakta oturur veya dön sağa, dön sola sabahı zor ederler. Bu grup hastalarda depresyon sık görülür. Şuur altlarında çözülmemiş bir sorun veya bazen kendi kendilerine bile söylemedikleri bir problemleri olabilir.

İyi bir uyku için...

Her gün gazetelerde okuduğunuz papatya çayı için, ılık banyo alın, kısa bir yürüyüş yapın gibi önerilerin işe yaradığına inanmıyorum. Eğer organik bir rahatsızlığınız yoksa iyi bir uyku için tek şeye ihtiyacınız var: 'Huzur'. Eğer huzurunuz yok ise, yatağa yattığınızda sorunlarınızı kafanızdan atamıyorsanız, 'neden böyle oldu, niye şöyle yaptım' diye kurup duruyorsanız papatya çayının içinde yüzseniz bile uyuyamazsınız. Bu yüzden boşuna yastık, yatak değiştirip durmayın.

Kısa süreli uyku sorunlarında hemen ilaca sarılmanızı önermiyorum. Hepimizin hayatında sorunlu, sıkıntılı günler olabilir ve 'Zaman' pek çok şeyin ilacıdır. Uzun süreli uykusuzluklarda ise altta yatan sorunun anlaşılması için bir doktora başvurmanızda fayda var. Doktorunuz hafif bir antidepresan veya düşük dozda bir uyku ilacı vererek uykularınızı kolayca düzenleyebilir...

Dr. Murat Kınıkoğlu
Akşam



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,602 µs