En Sıcak Konular

Selendi olaylarına 150 yıl hapis

26 Eylül 2010 20:36 tsi
Romanlara karşı linç girişimine karıştığı belirtilen 80 sanık hakkında 3 yıldan 150 yıla kadar hapis cezası istendi.

Manisa'nın Selendi İlçesi'nde yaşayan Romanların evlerinin, çadırlarının yakılması ve ilçeden sürülmeleriyle ilgili olayların soruşturması tamamlandı. Selendi Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, olaylara karıştığı belirtilen 80 sanık hakkında 3 yıldan 150 yıla kadar hapis cezası istendi. Bu yılın Ocak ayında meydana gelen olayların ardından Selendi'de yaşayan 18 Roman ailesi can güvenliklerinin bulunmadığı gerekçesiyle Gördes'e, oradan da Salihli ilçesine nakledilmişti.

Selendi'deki olaylarla ilgili soruşturmayı yürüten savcı Makbula Karadağlı Çetin, iddianameyi tamamladı. Kameralara yansıyan tüm kayıtları inceleyen Çetin, görüntülerde sadece Romanların malına zarar verilmediğini, olaylara karışanların "Romanları öldürelim", "Buradan gönderelim" gibi sözler söylediğini belirledi. Savcı Çetin tarafından hazırlanan iddianamede, 80 zanlı hakkında ?Mala zarar vermek, halkı din ve düşmanlığa tahrik etmek, aşağılamak ve izinsiz gösteri yapmak" suçlarından yargınlanmaları istendi. Sanıkların mala zarar verme suçunu birden çok kez, zincirleme olarak tekrarladığı belirtilerek ceza oranı artırıldı. 80 sanık hakkında 3 ila 150 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

Selendi davasının duruşması 16 Aralık 2010'da Selendi Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Ancak Roman ailelerin ifadeleri, yeni ikametleri Salihli ilçesinde olduğu için 11 Ekim'de Salihli'deki Asliye Ceza Mahkemesi'nde alınacak.

"HEPİMİZ KARDEŞİZ"

Olaylarla ilgili mahkemede ifade verecek olan Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş, "Yanlış bir anlaşma yüzünden olaylar kıvılcıma dönüştü. İlçemizdeki Roman yurttaşlar evlerinden barklarından oldu. Selendi ilçemizin de adı kötüye çıktı. Salihli ilçesine taşınan Roman vatandaşlarımızın bir çoğu ilçemize gelerek buradaki esnafla hem görüşüyorlar hem de alışverişte bulunuyorlar. Aralarında kötü bir şey olsa böyle bir oluşum hayatta ilçemizde yeniden filizlenmez. Açılan davalar sonunda Selendi halkı ile Roman vatandaşlarımız bir kardeş olduklarını anlayacaklar. Ortada bir ırkçılık girişimi ve oluşumu yoktur. Böyle bir şey de düşünülemez" dedi.

Manisa'nın Selendi ilçesinde yılbaşından kısa süre sonra "sigara içiyorsun", "çay vermedin" gibi gerekçelerle başlayan ve daha sonra ilçedeki Roman vatandaşları linç etme girişimine dönen olaylar sonucu, Roman vatandaşlar önce Gördes'e ardından Salihli'ye yerleştirilmişti.

İddianameye göre olaylar 5 Ocak 2010'da saat 20.00 sıralarında başladı ve şöyle gelişti:

* Kalabalık grup Roman mahallesine gitti. Polis tutanakları, kamera kayıtları, televizyon kanallarının kamera görüntülerine göre kalabalık grup olay anında şu sözleri sarfetti:

"Bunlar buradan gidecek, yoksa biz halk olarak gereğini yapacağız. Selendi bizimdir, bizim olacak. Burası Selendi, buradan çıkış yok. Çingeneler buradan gitsin. Saldıralım, bu Romanları sürelim. Çingeneler bizim camimize, dinimize, karımıza, kızımıza küfür ediyor, bunları burada istemiyoruz. Öldürelim. Evlerini yakalım. Bırakın bu şerefsizleri, bunları burada barındırmayalım. Bunlar Çingene, bunlara dersini verelim. Selendi halkı şerefsiz mi? Bunların yaptıkları yeter, Romanlar hırsızlık yapıyor. Bizi rahatsız ediyorlar."

* Kalabalık gece Romanlara ait ev, çadır ve arabalara taş ve sopalarla zarar verdi ve yakmaya çalıştı. Güvenlik gerekçesiyle Roman vatandaşlar jandarma ve polis tarafından evlerinden çıkarılıp Selendi İlçe Jandarma Binası'na götürüldü.

* Romanlar ayrıldıktan sonra da olaylar yatışmadı. Selendi Kaymakamı Selim Palamut, kalabalığa sakin olmaları konusunda bir konuşma yaptı. Kalabalık sakinleşmeyerek Romanların yaşadığı sokaklara dağıldı. Burada da olaylar devam etti. Ev, araç ve çadırlara zarar verildi. Emniyet görevlileri ha vaya uyarı ateşleri açtı. Olaylar sırasında altı av tüfeği ve bir kuru sıkı tabanca ele geçirildi.

* O gece sanıklardan bazıları kalabalığın önünde yürüdü, jandarmaya "Halk sinirli, önümüzde durmayın, bize zor kullanmayın" dedi. Mağdurlardan Erdal Çetin'in evine zarar verip "Bunlar buradan gidecek. Terk etmezlerse biz halk olarak gereğini yapacağız, bunlar buradan gidecek, bunlara günlerini gösterelim" diye bağırdı. Bir minibüse molotofkokteyli attı.

* Bir başka sanık ise kalabalığa hitaben, "Romanların buradan gitmesi gerekiyor. Bunlar bize zarar veriyor, değerlerimize küfür ediyor", kolluk kuvvetlerine de "Bırakın geçsinler, niye onları koruyorsunuz, Romanları atsınlar, vursunlar, öldürsünler, Çingeneler buradan gidecek" şeklinde sözlerle halkı kışkırttı.



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,571 µs