En Sıcak Konular

Batman'da parka, 'Melle Abdullah Begik' adı verildi

26 Eylül 2010 19:22 tsi
Batman Belediyesi, 1985 yılında terör örgütü PKK'nın ilk silahlı kanadı 'Kürdistan Kurtuluş Birliği' mensuplarının evinde yakalanması ardından Kuzey Irak'a kaçan Abdullah Timoki'nin (Melle Abdullah Begik) adını Yeşiltepe Mahallesi'ndeki parka verdi.

Batman Valisi Ahmet Turhan, "Belediye Meclis'in aldığı kararla adını parka verdiği alim, vatandaşlıktan atılmış değil. Suçu yok. Neden tanınmış bir alimin adı parkta yaşatılmasın" dedi.

Batman Belediyesi, yörenin tanınmış alimler arasında gösterilen ve 1985 yılında terör örgütü PKK'nın ilk silahlı kanadı Kürdistan Kurtuluş Birliği (HRK) üyelerinin evinde yakalanması ardından, Kuzey Irak'a, ardından gittiği Suriye'de 1992 yılında hayatını kaybeden 'Melle' olarak din adamı kimliği ile tanınan Abdullah Timoki'nin (Melle Abdullah Begik) ismini, Yeşiltepe Mahallesi'nde 2 bin 500 dönümlük alana yaptığı parka verdi.

Batman Belediyesi Başkanvekili Serhat Temel, 2 Şubat 1992 tarihinde Suriye'nin Haseki kentinde yaşamını yitiren Timoklu Melle Abdullah Begik adını Timoklular'ın ağırlıklı oturduğu Yeşiltepe Mahallesi'nde bir parka vermenin sevinci içinde olduklarını belirterek, "15 Ekim'deki festivalimizin başlangıcında bu parkımızın resmi açılışını da yapacağız" dedi.

Batman Valisi Ahmet Turhan, inançlı bir din adamının isminin parka verilmesinde sakınca görmediklerini söyledi. Batman Belediyesi'nin aldığı kararı incelediğini belirten Vali Ahmet Turhan, şunları söyledi:

"Yıllar öncesinde Türkiye'yi terk etmiş alim birinin hakkında ne bir suç görülüyor ne de vatandaşlıktan çıkarılmış. Yörenin tanınan bir isminin bir parka verilmesinde her hangi bir sakınca görmedik. Belediye kararını onayladık. Bazı Belediye Meclis üyelerinin şerhi vardı ama biz herhangi bir sakınca görmedik."

'Melle Abdullah Timoki'nin oğlu emekli öğretmen Murat Begik de babasının adının bir parka verilmesine ilişkin şunları söyledi:

"Babam 2 Şubat 1992'de Haseki'de özel bir hastanede hayata gözlerini yumdu. Mezarı Suriye'de. 6'sı erkek; 11 kardeşiz. 1985 yılında tek başına Türkiye'den ayrılıp iki ülkede kalmıştı. Aradan yıllar geçtikten sonra babamın adınım Batman'da bir parka verilmesi kadar güzel bir duygu olamaz. Babam yörenin saygın alimlerindendi. Melle ve alimler temel kültürümüzün öncüleridir. Babamın düşmanlık yaptığı tek şey cehaletti. Köy köy dolaşır, okumayan çocukları alıp Batman, Silvan ve Kozluk'taki okullara götürürdü. Aradan yıllar geçse de adını yaşatmayı kararlaştıran Batman Belediyesi, onayı veren Batman Valiliği ile Belediye Meclis üyelerine minettarız. Gecikse de yerinde bir karar."

'Bağımsız Kürdistan' savunucusu

Batman'ın Kozluk İlçesi'ne bağlı Timok Köyü'nde 1889 yılında dünyaya gelen Timoki, dini görüşlerinin ağır basmasına rağmen 'Bağımsız Kürdistan' propagandası yaptığı öne sürüldü. 1957 yılına kadar imamlık yapan Melle Abdullah Timoki, 1948 yılında köyleri dolaşıp yaptığı propagandalar nedeniyle ilk kez tutuklandı. Daha sonra serbest bırakılan Melle Abdullah Timoki hakkında, 1961 yılında yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Uzun süre saklanarak yaşayan Timoki, 1971 yılında yakalanarak cezaevine konuldu. Yeniden serbest kalan Timoki'nin evinde, 1985 yılında terör örgütü PKK'nın ilk silahlı kanadı olarak adlandırılan 'Kürdistan Kurtuluş Birliği' (HRK) üyeleri yakalandı. Bir süre yeniden kaçak olarak yaşamak zorunda kalan Timoki, Türkiye'den ayrılıp önce Kuzey Irak'a ardından Suriye'ye yerleşti. Timoki, 1992 yılında Suriye'de geçirdiği rahatsızlık sonucu 88 yaşında hayatını kaybetti.

milliyet



Bu haber 1,291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,530 µs