En Sıcak Konular

Eker: '7 yılda dünyanın 8. tarım ekonomisi olduk'

26 Eylül 2010 18:06 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 7 yıl önce dünya sıralamasında 11'inci sırada olan Türk tarım sektörünün, 8. sıraya yükseldiğini söyledi.

Mehdi Eker, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin düzenlediği 9. İnek Şenliği kapsamında gerçekleştirilen En Güzel Damızlık Sığır İnek Yarışması'nı katıldı.

Yarışma öncesi tanıtım stantlarını gezen Bakan Eker, daha sonra bir süre yarışmayı izledi. Yarışma arasında yaptığı konuşmada Türkiye'nin Tarım alanında gösterdiği gelişmelere değinen Bakan Eker, bundan 7 sene önce Türk tarım sektörü dünya sıralamasında 11'inci, bugün ise dünyanın 8. büyük tarım ekonomisi haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin 7 yılda 3 basamak atladığını kaydeden Bakan Eker, "Bu durum Türk çiftçisinin bizim verdiğimiz desteleri ne kadar iyi kullandığını göstermesi bakamından önemli. Yeni tarım alanları oluşmadı ama verim yükseldi. Çiftçi daha çok teknoloji kullansın diye 41 bin projeye destek verdik. 204 projeye biz yüzde 50 hibe yoluyla destek verdik. Yani 204 projede yer alan tarım hayvancılık ekipmanlarının yüzde 50'sini biz ödedik. Biz sadece süt et üretmekle kalmasın istiyoruz. Çiftçilerimiz et, süt ve hububat işleme, meyve sebze paketleme tesisine sahip olsun istiyoruz. Türkiye'ye 2 bin 100 tesis kazandırdık." diye konuştu.

En son Ağustos ayında çıkan bir kararname ile çiftçilere faizsiz kredi verdiklerini kaydeden Bakan Mehdi Eker, şunları söyledi: "Çiftçilerimiz aldıkları bu krediyi 7 yılda geri ödeyecek. Bu kredinin 2 yılı ödemesiz. Bu krediyi hem damızlık yetiştiricilerine hem de besicilik yapanlara veriyoruz. 2 gün öncesi itibari ile 40 günde çiftçilerimize 650 milyon lira kredi kullandırıldı. 8 bin 700 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çiftçisi bu krediden yararlandı."

Hem tüketiciyi, hem de üreticiyi destekleyeceklerini dile getiren Bakan Eker, Türkiye'deki çiftçilerin ve üreticilerin mağdur olmasına asla müsaade etmeyeceklerini ifade etti. Bakan Eker, süt üretimin 12 milyon tona çıkarıldığı gibi bundan sonra da Türk çiftçisin üreteceği etin ve sütün bu pazarlarda kalmasını sağlayacaklarını dile getirdi. Türkiye'nin bir dünya devleti olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, "Dünya ile birçok ticaretimiz var. Bugün Türkiye 177 ülkesine tarım ürünü satıyoruz. Bin 530 çeşit tarım ve hayvancılık ürünü satıyoruz. Biz bunları yaparken, 'hayır biz dünyanın hiçbir ülkesinden bir şey almayacağız' deme lüksümüz yok. Böyle bir ticaret yok. Dünyada başka ülkeden tarım ürünü almayan ülke de yok." ifadelerini kullandı.

Bakan Eker, daha sonra yarışmada dereceye giren inek sahiplerine ödüllerini verdi. Yarışmanın ardından Grand Özeren Otel'de tarım sektöründe faaliyet gösteren iş adamları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Eker, kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi.

cha



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,870 µs