En Sıcak Konular

Aachenlılar, cami karşıtı Neo-Nazilere geçit vermedi

26 Eylül 2010 14:50 tsi
Almanya'nın Aachen kenti sakinleri, DİTİB tarafından inşa edilen Yunus Emre Camii'ne karşı gösteri yapan Neo-Nazilere geçit vermedi.

Gösteri öncesi bomba hazırlığında oldukları tespit edilen ve gösteride ancak 165 kişi toplayabilen Neo-Nazilere karşı binlerce Aachenlı sokaklara döküldü. Gerek Neo-Nazilerin bomba hazırlığı, gerekse çok sayıda karşıt gösteri planlanması nedeniyle Aachen polisi cumartesi yapılan gösterilerde tam kadro görev yaptı, yoğun güvenlik tedbirleri aldı. Rothe Erde tren istasyonunun yanında başlayan ve Neo-Nazilerin Reichsweg caddesi üzerinden camiye doğru yürüdüğü gösterilerin olaysız sona ermesiyle herkes derin bir nefes aldı. Gösterilerde Neo Naziler, "Kabul zamanı geçti, halk, nesli kesilme tehdidiyle karşı karşıya. Yabancılaşma ve cami inşaatına karşı omuz omuza" gibi pankartlar taşıyıp sloganlar atarken, daha büyük olan karşıt gösterilerde, "Neo Nazizme karşı hep birlikte. Aachen biziz, Naziler değil" gibi pankartlar taşıdı, sloganlar attı. Bir kişinin gözaltına alındığı NeoNazi gösterilerinde sekiz kişi hakkında da 'Gösteri Yasası'nı ihlalden işlem başlatıldı.

165 Neo-Nazi gösterisine karşılık, aralarında belediye başkanları, üst düzey bürokratlar ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin de olduğu 3 binin üzerinde kişi karşıt gösterilere katıldı. Karşıt gösteriler, Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) organize ettiği gösteride buluştu. Söz konusu karşıt gösteri Adalbertsteinweg üzerinden Elsaßstrasse'ye oradan da inşa edilmekte olan DİTİB Yunus Emre Camii'ne yürüyerek camiye sahip çıktı. Yaklaşık bin kişiyle başlayan karşıt göstericilerin sayısı Ostviertel semtindeki bu yürüyüş sırasında gerçekleşen katılımlarla 3 bini aştı. Nitekim Ostviertel'de gerçekleşen sokak festivaline katılmış olanlarda karşıt gösterilere katılarak destek verdi.

Cumartesi günü Neo-Nazi'lerin yapacağı gösteriler en çok, gösterilerden önce yakalanan ve biri 19, diğeri 25 yaşında olan Neo-Nazilerin intihar bombaları hazırlığında olmaları yüzünden endişeye neden olmuştu. Aachen polisi, "derin güvenlik endişesi" gerekçesiyle Neo-Nazi gösteriyi iptal etmiş, ancak polisin bu kararı Neo-Nazilerin itiraz ettiği Aachen İdare Mahkemesi'nden geri dönmüştü. Münster'de bulunan Yüksek İdare Mahkemesi'de (OVG) cuma akşamı Neo-Nazi gösterisine izin vermiş ve bununla Aachen İdare Mahkemesi'nin kararını onamıştı. OVG, 5 B 1281/10 sayılı kararıyla Aachen Emniyet Müdürü Klaus Oelze'nin yasaklama kararını kaldırdı. Polis Müdürü Oelze ise elde ettikleri bilgiler ışığında, Neo-Nazilerin gösteriye kendilerinin yaptıkları, havai fişek ve roketlerden dönüştürülme patlayıcıları getireceklerinden endişe ettiklerini bildirmişti. OVG'de, Aachen İdare Mahkemesi'nin aksine, polisin bu yöndeki endişelerine hak verdi ancak gerekli tedbirlerin alınması şartıyla yasal gösteri hakkının yerine getirilmesini istedi. OVG sözcüsü bu nedenle polise alternatif öneri getirerek, gösterilere katılanların didik didik aranmasını ve sürekli gözlem altında tutmasını önerdi. Gösteriler öncesi yakalanan 25 yaşındaki Neo Nazi, "patlayıcı maddeyle saldırı planladığı" gerekçesiyle tutuklandı. Söz konusu kişi, 1 Mayıs'ta Berlin'de yapılan gösteriler sonrasında yürütülen soruşturmalarla tespit edilerek takip edilmiş ve yakalanmıştı. Berlin'deki gösteride de 25 yaşındaki zanlının arkadaşı olan 19 yaşındaki bir Neo Nazi, kendilerinin yaptığı patlayıcılarla yakalanmıştı.

(CİHAN)
 
 



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs