En Sıcak Konular

Danimarka, Afganistan'da Taliban'a rüşvet ödemiş

26 Eylül 2010 13:47 tsi
Danimarka'da Afganistan'a yardım etmek amacıyla toplanan paraların bir kısmının Taliban güçlerinin eline geçtiğinin ortaya çıkması tartışma konusu oldu

Konuyla ilgili açıklama yapan çeşitli Danimarkalı yetkililer durumu "kabul edilemez" olarak değerlendirirken Afganistan'da görev yapan yardım görevlileri, ülkede Taliban güçlerine rüşvet vermeden herhangi bir projesinin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını savundu.  

Danimarka her yıl 479 milyon kronu Afganistan'ın yeniden inşası için bölgeye yardım olarak gönderiyor. Bu paranın büyük bir kısmı özellikle NATO kapsamındaki Danimarkalı askerlerin görev yaptığı Helmand kasabası civarında yeni okulların inşa edilmesi için kullanılıyor. Bölgede devam eden 13 okul projesi var. Bu yüzden Danimarka Afganistan'a yardım göndermeye devam ediyor.

Ancak gönderilen yardımların bir kısmının Taliban güçlerinin eline geçtiğinin ortaya çıkması Danimarka'da tartışma konusu oldu. Bugüne kadar otuzdan fazla Danimarka askerinin Taliban güçleriyle mücadele ederken hayatını kaybettiğini ifade eden çeşitli yetkililer, Taliban'ın Danimarkalılardan toplanan yardımlarla beslenmesini kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kopenhag Üniversitesinden Profesör Mikkel Vedby Rasmussen, bölgedeki yolsuzluğun çok büyük bir problem olduğunu ifade ederken Gelişim Bakanı Søren iddiaların Kabil'deki Danimarka Büyükelçiliğine sorulması gerektiğini dile getirdi. Kabil'deki Danimarka Büyükelçiliği Taliban'a giden paralarla ilgili kendilerinde herhangi bir bilgi olmadığını açıkladı.

Diğer taraftan Danimarka Dışişleri Bakanlığı'nda Afganistan'daki okul projelerini takip etmekle görevli olarak çalışan Abdul Wakil ise Helmand bölgesinde Taliban güçlerine rüşvet vermeden herhangi bir okul inşa etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Danimarka'da hükümet geçtiğimiz hafta içerisinde Afganistan'da önemli strateji değişikliklerine gideceklerini açıklamıştı. Yaşanan bu gelişmelerden sonra özellikle bölgeye gönderilen yardımlarda büyük kesintilerin olması bekleniyor.

(CİHAN)
 



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs